Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată în prima săptămână a lunii august a fiecărui an, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerului Sănătății, UNICEF și mulți alți parteneri ai societății civile. De la începuturile sale, Săptămâna Mondială a Alăptării a crescut în popularitate și amploare, fiind sărbătorită în peste 120 de țări de pe tot globul.

Scopul Săptămânii Mondiale a Alăptării este să promoveze și să încurajeze beneficiile pentru sănătate ale alăptării exclusive în primele șase luni de viață. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni și continuarea alăptării până la doi ani, în paralel cu diversificarea. Copiii alăptați au șanse mai mari să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate și sunt mai puțin predispuși la diabet, pe parcursul vieții.

 

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiSiguranța alimentelor din meniul copiilor

 

Suedia are una dintre cele mai mari rate de alăptare, de 98%! La nivel mondial, mai puțin de 50% dintre bebeluși primesc exclusiv lapte matern până la vârsta de șase luni, motiv pentru care există Săptămâna Mondială a Alăptării: pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la gama de beneficii pe care alăptarea le oferă femeilor și copiilor.

 

Câți copii din România sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață  ?

România înregistrează o statistică îngrijorătoare când vine vorba despre alăptare, situându-se printre ţările europene cu cea mai mică rată.  Conform statisticilor, 12,6% dintre copii  sunt alăptați exclusiv în primele șase luni, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Statisticile INSP arată că, la nivel naţional, cele mai multe femei care aleg să alăpteze sunt în regiunile Dobrogea şi Moldova, iar în mediul urban procentul mamelor care alăptează pe termen lung este considerabil mai mare decât în mediul rural. Lipsa de informare și hrănirea mixtă a bebelușilor atât cu lapte matern cât și cu lapte praf afectează mult procesul de alăptare, spun specialiștii.

Peste jumătate dintre părinți și femeile însărcinate sunt expuse marketingului agresiv ce promovează formulele de lapte . Un nou raport detaliază practicile abuzive adoptate de companiile producătoare de formule de lapte, practici care compromit nutriția copiilor și încalcă angajamentele internaționale.  Acest raport dezvăluie strategiile de marketing lipsite de etică pe care le adoptă în mod sistematic companiile producătoare de formule de lapte praf.

Info Cons Protecția Consumatorilor îi sfătuiește pe părinți să ia decizii informate referitoare la hrănirea cu formulele de lapte și să se sfătuiască mereu cu specialiștii din domeniul pediatric cu privire la alimentația bebelușului.  

 

Atenție la accesoriile folosite în alăptare ! InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

Alăptarea este o modalitate naturală și benefică de a oferi hrană bebelușului, promovând sănătatea și legătura dintre mamă și copil. Cu toate acestea, utilizarea accesoriilor pentru alăptare, cum ar fi pompele de sân, recipientele de stocare, protecțiile pentru sân sau pernele pentru alăptare a devenit din ce în ce mai populară pentru a sprijini și a facilita acest proces.

Deși aceste instrumente pot fi extrem de utile, este important să fim conștienți de potențialele riscuri asociate cu utilizarea lor.

  • Perne de alăptare

Anumite materiale utilizate în pernele de alăptare pot provoca reacții alergice la sugarii sensibili.

Utilizarea sau poziționarea necorespunzătoare a beblușului pe pernă poate duce la obstrucția căilor respiratorii ale acestuia, prezentând un risc serios de sufocare.

  • Pompe pentru sân

Curățarea inadecvată a pieselor pompei de sân poate duce la contaminarea bacteriană, ducând la infecții precum mastita și poate duce la contaminarea laptelui pompat.

  • Biberoane și recipiente pentru stocarea laptelui

Sterilizarea necorespunzătoare a recipientelor de depozitare a laptelui matern poate duce la contaminarea bacteriană.

Practicile incorecte de depozitare, cum ar fi lăsarea laptelui la temperatura camerei pentru prea mult timp, pot degrada calitatea nutrițională a laptelui.

Tetinele sau capacele prost proiectate pot prezenta pericol de sufocare pentru sugari.

 

Verifică alertele din Aplicația InfoCons înainte de a decide să cumperi un produs destinat alăptării ! Ai grijă de sănătatea ta și a copilului tău !

Aplicatia Euro – Atlantica Gratuita InfoCons vine in sprijinul tau pentru identificarea produselor alimentare si nealimentare nesigure ( neconforme ).

Prin intermediul Aplicatiei Euro – Atlantica InfoCons , disponibila în 33 de limbi  – romana ,engleza, ucrainiana , turca , franceza , maghiara , greaca , germana , spaniola , italiana , albaneza , catalana , bulgara , croata , ceha ,

daneza , estona , finlandeza , islandeza , irlandeza , letona , macedoneana , feroeza , groenlandeza,  luxemburgheza ,   sarba , olandeza , norvegiana , poloneza , portugheza , rusa , slovaca , suedeza , limbile oficiale ale Uniunii Europene , cat si limbile minoritatilor conlocuitoare de pe teritoriul Uniunii Europene .

Pentru a vizualiza toate produsele ce au facut obiectul ALERTELOR , puteti accesa sectiunea disponibila in Aplicatia Europeana InfoCons .

Atenție ! Înainte de achizitionare , accesati  sectiunea Alerte din cadrul Aplicatiei Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriti sa le achizitionati nu fac sau nu au facut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simpla cautare in bara de meniu din aceast sectiune – “cautare” .

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://insp.gov.ro/2023/07/31/- Institutul Național de Sănătate Publică

https://www.who.int/ – Organizația Mondială a Sănătății

https://www.daysoftheyear.com/ – Zilele anului

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal