Condiții de călătorie

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Danemarca.

Intrarea în Danemarca este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel puțin 3 luni, iar perioada maximă de ședere pentru deținătorii acestor documente este de 3 luni.

Groenlanda şi Insulele Feroe: Cetăţenii români care doresc sa călătorească în Groenlanda sau în Insulele Feroe în scop turistic, pentru o perioadă maximă de 90 de zile în decurs de 6 luni, trebuie să prezinte exclusiv paşaportul românesc valabil (intrarea nu se permite pe baza cărţii de identitate româneşti).

Urmare amendamentelor UE privind reglementările Schengen referitoare la controlul pașapoartelor, Danemarca a introdus, începând cu 7 octombrie 2017, controale sistematice/mai amănunțite în aeroporturile daneze pentru pasagerii care traversează frontiera aeriană Schengen.

La toate aeroporturile din Danemarca, cetățenii români pot folosi, ca și până în prezent, atât pașapoartele, titlurile de călătorie, cât și cărțile de identitate.

Cetățenii români care se identifică cu pașaport simplu electronic pot alege să parcurgă controlul automat, prin scanarea documentului. Cetățenii români care utilizează cărți de identitate sau alte documente de călătorie valabile vor parcurge verificările sistematice manuale, care pot necesita un timp mai lung de așteptare/procesare.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile daneze:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (www.um.dk);
 • Ambasada Danemarcei la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Copenhaga şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Doriţi să munciţi în Danemarca?

Începând cu anul 2009, toate companiile străine care plasează forţă de muncă în vederea prestării de servicii sunt obligate să se înregistreze la registrul pentru Furnizorii Străini de Servicii (Register for Foreign Service Providers – RUT). Toate informaţiile şi documentele ce trebuie furnizate şi completate se găsesc în forma electronică pe website-ul administraţiei publice daneze VIRK.

Toate aceste informaţii trebuie transmise Agenţiei daneze de Comerţ şi a Companiilor (The Danish Commerce and Companies Agency din subordinea Ministerului danez al Economiei şi Afacerilor);

Adresa: P.O.Box 622, 0900 Copenhagen C, Denmark; telefon: +4533307700; e-mail: eogs@eogs.dk.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute accesând website-ul Ministerului danez al Muncii:

 • Obţinerea rezidenţei şi dreptului de muncă

Alte informații utile puteți obține parcurgând secțiunea dedicată pieței muncii din Danemarca de pe pagina de internet a Ambasadei României la Copenhaga: http://copenhaga.mae.ro/node/1044.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Danemarca nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Vă recomandăm să urmăriţi anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile daneze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Danemarca este o ţară cu un nivel redus de criminalitate.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit trebuie păstrate în locuri sigure şi nu trebuie să fie expuse în mod vizibil.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi la hotel documentele personale şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • Pe întreaga durată a călătoriei cu autobuzul sau trenul supravegheaţi bagajele dumneavoastră!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale, precum şi Secţia Consulară a Ambasadei României din Copenhaga.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor daneze, apelaţi numărul local de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Danemarca.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/.

Asigurarea medicală are valabilitate în toate ţările lumii, iar în baza acestei asigurări aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările lumii şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Danemarca, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Drumurile publice și autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună.

Recomandăm în mod special conducătorilor auto aflaţi în Danemarca să acorde o atenţie deosebită persoanelor pe biciclete.

Este strict interzisă folosirea telefonului mobil la volan.

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru autocarele turistice şi pentru microbuze. Automobilele, camioanele şi, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă adecvate pentru copii.

 • Limite de viteză

Între 30-50 km/h în oraşe; între 60-90 km/h în afara oraşelor; între 90-120 pe autostrăzi. Depăşirea vitezei legale se pedepseşte contravenţional cu amenda intre 500 şi 2500 de coroane.

 • Aparatele anti-radar şi detectoarele radar

Atenţie! Pe teritoriul Regatului Danemarcei este interzisă deţinerea şi utilizarea oricărui tip de aparate de detectare a radarelor sau a aparatelor antiradar.

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile special amenajate şi numai în intervalul de timp menţionat. În Danemarca, toate autovehiculele au lipite pe parbriz ceasuri pentru fixarea orei de contorizare a parcării. Depăşirea timpului legal este sancţionată contravenţional, prin plata de amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de coroane.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Danemarca. Poliţa de asigurare a maşinii oferă automat acoperirea minimă de răspundere civilă prevăzută de lege. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă şi pentru călătoriile în străinătate.

Cartea verde nu este obligatorie, dar serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional şi facilitează procedurile în urma unui accident auto. Dacă nu luaţi Cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale conducătorului celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.

Apelează rapid numerele de urgență din Danemarca!

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

 • Folosirea autovehiculelor înregistrate în România (sau în altă ţară)

Un autovehicul înregistrat în România (sau în altă ţară) care este folosit în Danemarca trebuie declarat la autorităţile fiscale daneze (SKAT) în termen de 14 zile de la intrarea în această ţară.

Atenţie! Această obligaţie nu se aplică turiştilor.

În cazul în care proprietarul/conducătorul auto este rezident în Danemarca, acesta este obligat să îşi înregistreze autovehiculul în această ţară şi să plătească taxele prevăzute de lege.

Atenţie! În cazul în care aveţi rezidenţa în Danemarca şi utilizaţi un autovehicul înregistrat în alt stat pe care nu l-aţi declarat în termen de 14 zile, autorităţile locale pot dispune sechestrarea autovehiculului până la stabilirea cuantumului taxelor datorate şi a modalităţii de plată.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Atenţie! Există controale extrem de eficiente la graniţele externe ale Uniunii Europene!
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Utilizarea cărţilor de credit

În Danemarca sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Regimul medicamentelor

Puteţi să aveţi asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveţi nevoie de reţetă.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Atenție! Conform legii daneze (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/329) privind deținerea câinilor, în Danemarca există 13 rase de câini interzise la deținere/import/tranzit (permis doar în anumite condiții stricte), Danemarca având una dintre cele mai stricte politici în materie.

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de procurarea unui paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la orice medic veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal