Cetăţenii români pot intra în Albania, fără viză, cu cartea de identitate sau paşaportul (a căror valabilitate trebuie să fie de minim trei luni de la data intrării), pentru perioade de şedere mai scurte de 90 de zile,într-un interval de 6 luni.

Pentru şederi care depăşesc 90 zile, este necesară obţinerea unui permis de şedere, eliberat de Ministerul albanez al Afacerilor Interne.

Se recomandă ca, înainte de venirea în Albania pentru a obţine permisul de şedere, solicitanţii cetăţeni români, să se adreseze Ambasadei Albaniei de la Bucureşti pentru obţinerea unor date suplimentare.

Atenţie! Pentru obţinerea permisului de şedere se cere ca toate documentele din România să fie supralegalizate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională albaneză, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile albaneze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Albania?

 • Autoritățile albaneze eliberează permisul de şedere pentru motive de muncă în funcție de evoluţia şi nevoile pieţei muncii în Republica Albania, după verificarea locului liber de muncă.
 • Autoritatea de stat competentă, înainte de aprobarea cererii de şedere pentru muncă, trebuie să verifice dacă acel loc de muncă poate fi ocupat de către:
 • cetăţeni albanezi şomeri care solicită acel loc de muncă;
 • străini, membri de familie ai cetăţenilor albanezi;
 • membrii familiei cetăţeanului străin cu şedere legală în Republica Albania;
 • cetăţeni membri ai statelor UE sau altor state cu care Republica Albania a semnat înţelegeri bilaterale sau multilterale;
 • străini, care se bucură de întâietate pe piaţa muncii conform prevederilor legale;
 • străini cu şedere legală în Republica Albania care au avut sau au activităţi legale în Republica Albania, fără întrerupere pentru mai mult de doi ani, în ultimii 5 ani;
 • Se exclud de prevederile punctului 2 acele persoane care au depus solicitare pentru permis de şedere de muncă, în mod continuu, pentru o perioadă de minim doi ani;
 • Solicitarea de ocupare a locului de muncă vacant se face public de către angajator sau instituţile de stat competente, într-un interval de 4 săptămâni.
 • Autoritatea competentă stabileşte ordinea de evaluare a solicitărilor, întâietatea solicitantului şi cronologia depunerii solicitărilor, în cazurile in care solicitările depăşesc numărul locurilor vacante;
 • Ministrul competent în chestiuni de migraţie pentru angajare poate aproba eliberarea permiselor de ședere de către Direcţia Politicilor de Migraţie, în cazuri specifice, când numărul străinilor care lucrează pentru acelaşi angajator nu depăşeşte 10% din totalul angajaţilor, aşa cum apare în ştatul de plată al ultimului an.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Albania este scăzut. Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Albania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile albaneze şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Vă recomandăm evitarea deplasărilor în zona de frontieră a Albaniei cu provincia Kosovo, unde există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate, rămase din perioada conflictului din Kosovo din 1999.

Fenomenul criminalităţii organizate este încă prezent în această ţară, cele mai frecvente manifestări ale acestuia fiind traficul de narcotice, spălarea de bani, contrabanda şi traficul de autoturisme second-hand.

În acest context, recomandăm cetăţenilor români să nu accepte sume de bani sub formă de împrumut de la străini sau să asigure transportul în Romania a unor colete care nu le aparţin (pot avea surpriza să descopere că transportă materiale interzise – narcotice sau arme uşoare).

Recomandăm insistent tuturor cetăţenilor români să evalueze cu discernământ propunerile sau ofertele de colaborare primite de la persoane fizice sau juridice din Albania şi, în caz de necesitate, să solicite asistenţa unui avocat.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

Se recomandă, de asemenea, să nu se cumpere autoturisme la mâna a doua din această ţară, multe dintre autoturismele de pe piaţă fiind furate din vestul Europei.

Recomandări:

 • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil .
 • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
 • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
 • Nu acceptaţi sume de bani sub formă de împrumut de la străini şi nu asiguraţi transportul în România a unor colete (acestea pot conţine materiale interzise – narcotice sau arme uşoare).

În cazul unor incidente în care vă este afectată siguranţa personală sau a bunurilor dumneavoastră,contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Tirana.

Nu interveniţi în cazul unei confruntări (de orice natură ar fi, verbală sau fizică) care se petrece într-un spaţiu public sau privat, între două grupuri rivale, şi părăsiţi zona în care are loc confruntarea. Există posibilitatea ca membrii grupurilor sa folosească arme albe sau arme de foc.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor albaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

Telefoanele de urgenţă sunt:

 • 112 – număr general pentru urgențe
 • 126 – Poliția Rutieră
 • 127 – Ambulanța
 • 128 – Pompieri
 • 129 – Poliția de Stat

Apelează rapid numerele de urgență din Albania!

Vă recomandăm, de asemenea, să sesizaţi Ambasada României la Tirana, care vă poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

ATENȚIE! Conform legislației albaneze, traficul de droguri este pedepsit cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Legea albaneză incriminează inclusiv posesia de droguri în vederea consumului propriu.

Sistemul medical

Este obligatorie asigurarea medicală pentru cetăţenii români.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.

Este obligatorie „cartea verde” de asigurare internaţională auto.

Chiar dacă regulile de circulaţie sunt similare celor din România, în general acestea nu sunt respectate de către conducătorii auto din Albania (se trece pe roşu la semafor, se circulă pe contrasens, nu se acordă prioritate de dreapta etc.).

În cazul în care vă deplasaţi cu autoturismul, este necesar să manifestaţi prudenţă maximă.

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general bună.

 • Parcarea

În Tirana şi oraşele municipiu, parcarea în zonele centrale se face cu dificultate. Există parcări cu plată păzite, unde autoturismele se află, în principiu, în siguranţă.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Albaniei, utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă.

 • Permisul de conducere

În Albania, permisul de conducere românesc, precum şi cel internaţional sunt valabile.

În cazul producerii unui accident auto, cei implicaţi sunt obligaţi să lase autovehiculele în poziţia în care se află, iar agenţii de la Poliţia Rutieră solicită sprijinul experţilor constatatori care reţin permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare ale conducătorilor auto. De regulă, cetăţenii albanezi vinovaţi de producerea unui accident rutier preferă, din diverse motive, să plătească daunele pe loc, în bani lichizi.

În caz de accident uşor:

 • completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului;
 • notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

În caz de accident grav, cu răniţi:

 • chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.
 • adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
 • În situaţii de accident auto comis de un străin, în general poliţia rutieră este promptă, asigură asistenţă şi stabileşte împrejurările comiterii accidentului cu operativitate.

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit tip American Express, Visa şi MasterCard sunt acceptate de băncile din Tirana.

Posibilitățile de a plăti cu cărți de credit s-au extins în ultimii ani, incluzând hoteluri, restaurante, centre comerciale, deși majoritatea comercianților preferă în continuare plata în numerar.

Reglementări vamale

Persoanele care deţin, la intrarea sau la ieşirea din Albania, sume mai mari de 1.000.000 Leka (aproximativ 8.000 EURO sau 10.500 USD), sunt obligate să le declare la autorităţile vamale.

Sunt interzise la import armele de foc, narcoticele, articole din patrimoniul cultural naţional. Pot fi introduse băuturi, ţigări etc. în cantităţi rezonabile.

Pentru medicamentele care conţin amfetamine este necesară reţeta.

În scopul eradicării oricăror tentative de contrabandă cu carburanți, este interzisă intrarea pe teritoriul Albaniei cu cantități de combustibil mai mari de 200 litri (inclusiv în rezervoarele camioanelor pentru transport marfă).”

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea în Albania cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal