Stocurile publice de lapte praf degresat sunt în prezent goale

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Stocurile publice de lapte praf degresat sunt în prezent goale

La cea mai recentă licitație, cele 162 de tone rămase de lapte praf degresat dintr-un total inițial de 380 000 de tone de stocuri publice au fost vândute, ceea ce a dus la golirea completă a stocurilor totale achiziționate și gestionate de către Comisie.

În urma crizei pieței de produse lactate, care a confruntat producătorii din UE cu prețuri mai mici în perioada 2015-2016, Comisia Europeană a cumpărat prin intervenții publice, între 2015 și 2017, un total de 380 000 de tone de lapte praf degresat. Obiectivul a fost stabilizarea pieței și sprijinirea veniturilor fermierilor.

Citește și:

Sfaturi utile despre congelarea alimentelor !

La sfârșitul anului 2016, Comisia a lansat un proces bazat pe licitații publice organizate o dată pe lună și apoi de două ori pe lună, în scopul vânzării precaute a produselor înapoi pe piață fără a o perturba.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: `Vânzarea ultimelor stocuri publice de lapte praf degresat au închis astăzi acest capitol. Eliminarea stocului, fără perturbarea prețului laptelui praf degresat, este rezultatul gestionării cu răbdare și prudență a întregului proces de către Comisie începând cu 2015. Acțiunile Comisiei au avut ca rezultat prețuri mai mari și o piață stabilă. Încă o dată, Comisia Europeană și-a demonstrat angajamentul, sprijinul și solidaritatea față de agricultorii europeni în perioade de criză. Aceasta ilustrează, de asemenea, necesitatea și eficiența instrumentelor politicii agricole comune. Instrumentele adecvate au acționat ca o plasă de siguranță într-o perioadă de perturbare semnificativă a pieței, iar desfășurarea corespunzătoare și la timp a acestora a contribuit la asigurarea viabilității a sute de mii de fermieri producători de lactate.`

La doi ani și jumătate de la prima licitație publică, stocurile publice sunt în prezent goale, iar prețul laptelui a crescut în mod semnificativ de la 26 de cenți pe kg în vara anului 2016 la 34 de cenți pe kg în mai 2019.

Citește și:

Ceaiul cu gheață – Îl beți pentru antioxidanți sau zaharuri?

Toate detaliile procesului de licitație sunt documentate online pe portalul Observatorului pieței laptelui. Vânzarea de astăzi a celor 162 de tone a epuizat complet cele 380 000 de tone inițiale de lapte praf degresat și toate cele 14 state membre care au stocat lapte praf degresat în numele Comisiei au reușit să își golească stocul.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal