Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Republica Croaţia.

Cetăţenii români pot intra şi rezida pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport  sau carte de identitate, aflate în curs de valabilitate.

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să rămână în Croaţia, pentru perioade mai lungi de 90 de zile, trebuie să se înregistreze, în funcţie de scopul şederii, la autorităţile croate competente.

Detaliile despre modalitatea de înregistrare pot fi obţinute de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Croaţia la Bucureşti, str. Dr. Burghelea nr.1, Sector 2, Bucureşti Tel: 0040213003655, e-mail: croemb.bucharest@mvep.hr.

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 48 de ore de la data intrării pe teritoriul Republicii Croaţia, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a-şi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la o unitate de cazare acreditată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională croată este indicată consultarea periodică a informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile croate:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croaţia
  • Ambasada Croaţiei la Bucureşti

Doriţi să munciţi în Croaţia

Cadrul instituțional

În România:

  • Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – ANOFM: Strada Avalanşei, nr. 20-22, sector 4, Bucureşti; telefon 004021.303.98.56, fax: 004021.303.98.38; site web: http://www.anofm.ro,  care oferă servicii de mediere a forţei de muncă în Uniunea Europeană prin intermediul portalului mobilităţii europene, EUREShttp://eures.anofm.ro/.

În Croaţia:

  • Oficiul croat pentru muncă (Hrvatski zavod za zapošljavanje) – HZZ: Savska cesta, nr. 64, 10000 Zagreb; telefon  +38516126000, fax: +38516126038, e-mail: hzz@hzz.hr; site web: http://www.hzz.hr/.

Obţinerea autorizaţiei de muncă

  • Intrarea pe piaţa muncii a unui cetăţean din România este liberă, astfel încât vă puteţi angaja în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii croaţi, fără să fie necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă.

Viza de angajare

Nu este necesară.

Soluționarea litigiilor de muncă

  • Desfacerea contractului de muncă

Pentru procedurile de conciliere, părţile se pot adresa unuia dintre conciliatorii organizaţi în cadrul asociaţiei Hrvatska udruga za mirenje (Asociaţia Croată de Conciliere), iar pentru cele de arbitraj autoritatea competentă este Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Economică Croată.

  • Cine suportă cheltuielile de repatriere ale angajaților:

În cazul în care aceste costuri nu cad prin contractul de muncă în sarcina angajatorului, angajatul este cel care va suporta aceste cheltuieli.

Sistemul Național de Sănătate

Ministerul Sănătăţii este cel care administrează sistemul sanitar în Croaţia. Contribuţiile pentru asigurările de sănătate sunt obligatorii pentru toţi angajaţii, angajatorii lor și lucrătorii independenţi. În plus, este posibilă încheierea unei asigurări suplimentare de sănătate. Unele servicii medicale, cum ar fi operaţiile estetice, nu sunt acoperite de asigurările obligatorii de sănătate.

Medicul de familie este cel care acordă trimiteri pacientilor care au nevoie de servicii medicale de specialitate, respectiv internare în spital.

Pentru alte infomații utile puteți contacta:

Responsabilul pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României la Zagreb sau diplomatul cu atribuții consulare din cadrul misiunii diplomatice.

Autoritățile locale cu competențe în domeniul muncii și securității sociale

Oficiul croat pentru muncă (Hrvatski zavod za zapošljavanje) – HZZ: Savska cesta, nr. 64, 10000 Zagreb; telefon  +38516126000, fax: +38516126038, e-mail: hzz@hzz.hr; site web: http://www.hzz.hr/

Alte link-uri utile:

Ameninţări teroriste

Croaţia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Croaţia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Cetăţenilor români care călătoresc în Croaţia, li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile croate şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Există zone pe teritoriul Croaţiei care nu au fost deminate: Slavonia Orientală (Vukovar, Osijek); Zona frontalieră cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, în împrejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston şi Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în aceste zone să urmărească cu mare atenţie şi să respecte cu stricteţe semnele şi indicatoarele terestre, precum şi avertismentele autorităţilor locale.

Croaţia este o ţară cu un nivel de criminalitate redus. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi asupra dumneavoastră numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.
  • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, se poate apela numărul unic de urgenţă 112.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea misiunii diplomatice, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege. Puteți contacta misiunea diplomatică  la următorul numărul de telefon, destinat situațiilor de urgență: 0038598414341.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii puteți obține accesând website-urile: www.cnas.ro.

În cazul în care aveți nevoie de servicii medicale, trebuie să contactați  agentul sau partenerul croat al societăţii de asigurări cu care ați încheiat poliţa. Aceștia vă pot indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

 

Condiţii privind traficul auto

Recomandăm cetăţenilor români care doresc să se deplaseze sau se află deja pe teritoriul Republicii Croaţia, ca înainte de a pleca la drum, să consulte pagina de internet  http://www.hak.hr/en, unde sunt disponibile permanent informații actualizate despre condițiile privind traficul auto.

Pe teritoriul Republicii Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie, indiferent de condiţiile atmosferice sau tipul de vehicul rutier. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi.

Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere.

Informaţii utile:

  • Nr. tel. tractări auto: 0038511987
  • Nr. tel. informaţii: 00385118981
  • Nr. tel. pentru informaţii privind traficul auto: 00385-062777777

Apelază rapid numerele de urgență din Croația!

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.

  • Limitele de viteză sunt:
    • Viteza legală maximă este de 50 km/h în localităţi;
    • 80 km/h în afara localităţilor;
    • 130 km/h pe autostrăzi;
    • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

  • Permisul de conducere

Se recomandă obţinerea unui permis de conducere internaţional.

  • Informaţii pentru firmele de transport internaţional

Mijloacele de transport care tranzitează Republica Croaţia sau au ca destinaţie finală o firmă din Croaţia trebuie sa prezinte la solicitarea autorităţilor vamale croate, licenţele de transport eliberate de Ministerul Transporturilor croat, document care poate fi preluat de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii român.

În cazul nerespectării acestor reglementări, firmele riscă plata unor amenzi foarte mari şi chiar confiscarea mărfii, conform legii vămilor Republicii Croaţia.

Se recomandă, de asemenea, firmelor de transport internaţional să se asigure  că mijloacele de transport folosite respectă toate standardele de siguranţă şi au toate inspecţiile la zi, întrucât pe teritoriul R. Croaţia se organizează adesea filtre în care acest tip de autovehicule sunt riguros inspectate. În cazurile în care autovehiculele nu respectă standardele se pot aplica amenzi consistente, acestea urmând a fi oprite din circulaţie până la remedierea completă a defecţiunilor constatate şi parcurgerea unei inspecţii tehnice într-o unitate specializată în acest sens de pe teritoriul R. Croaţia.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, în mod obligatoriu, aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

  • Înmatricularea autoturismelor

Codul Rutier al Republicii Croate prevede că autoturismele înmatriculate în alte state trebuie să fie supuse procedurii de înregistrare în Republica Croaţia în cel mult 3 luni de la data intrării acestora în ţară.

  • Informaţii privind transportul internaţional ocazional de pasageri:

Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat și România și Republica Croația, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu efectuează curse regulate, ci în mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

Companiile înregistrate în Uniunea Europeană sau state terțe care efectuează ocazional, pe teritoriul Republicii Croația, activități de transport internațional de pasageri cu autocarul, microbuzul, minivanul sau taxiul, sunt obligate să se înregistreze pentru plata taxei pe valoarea adaugată în Republica Croația, anterior intrării pe teritoriul croat. Toate informațiile privind această obligație, inclusiv formularele aferente în limbile croată, engleză și germană sunt disponibile la următorul link: https://www.porezna-uprava.hr/en/Pages/ForeignPassengerCarriers.aspx

În cazul nerespectării acestor reglementări, companiile riscă plata unor amenzi substanțiale.

Utilizarea cărţilor de credit

În Republica Croaţia sunt acceptate majoritatea tipurilor de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Reglementări vamale

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Sunt interzise la introducerea/scoaterea şi tranzitul prin Croaţia următoarele: substanţe narcotice şi precursori; substanţe explozive, arme de foc şi muniţie; articole (plante, fiinţe vii, obiecte etc.) supuse carantinei, indiferent de stadiul bolii/infestării etc.; substanţe chimice periculoase (produse sau preparate de acest fel); produse alimentare, substanţe chimice şi alte materiale sau obiecte periculoase sau dăunătoare sănătăţii omului; substanţe produse şi alte obiecte care folosesc, conţin sau au fost produse folosindu-se substanţe periculoase pentru stratul de ozon.

Potrivit legislației croate privind implementarea Regulamentului (CE) nr. 206 al Comisiei din 5 martie 2009 privind introducerea în Comunitate a transporturilor personale cu produse de origine animală, este interzisă introducerea produselor din carne și lapte din state terțe pe teritoriul acestui stat. În ipoteza nerespectării prevederilor menționate, autoritățile croate vor confisca automat produsele interzise și vor aplica amenzi substanțiale. Până la momentul achitării contravalorii amenzii contravenționale, cetățenii români care se regăsesc în astfel de situații nu pot părăsi punctul de trecere a frontierei, iar în ipoteza întârzierii plății, amenda contravențională se transformă în amendă cu pedeapsa închisorii.

​Regimul animalelor de companie

Pentru Croaţia aveţi nevoie de paşaport European pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal