ALERTĂ privind Aflatoxine identificate în arahide – Fii informat cu Aplicația Europeană InfoCons

ALERTELE Europene de produse neconforme pot fi regăsite direct în Aplicatia Europeana de Protecția Consumatorilor InfoCons.

ATENTIE : toate produsele identificate în sistemul European de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi , iar produsele pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare .

Utilizând Aplicația InfoCons, consumatorii pot fi la curent cu cele mai recente informații și avertismente legate de produsele disponibile pe piață.

Alerta din Aplicația Europeană InfoCons se referă la identificarea arahidelor provenite din India, contaminate cu aflatoxine și identificate ca fiind neconforme pentru consum.

Ce sunt aflatoxinele ? Fii informat cu aplicația europeană InfoCons Protecția Consumatorilor !

Aflatoxinele sunt un grup de compuși toxici produși de anumite mucegaiuri, în special Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus. Aceste mucegaiuri cresc de obicei pe culturi precum arahide, porumb și nuci.

Conform  Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară EFSA se preconizează că schimbările climatice vor avea un impact asupra prezenței aflatoxinelor în alimente în Europa. Deoarece aflatoxinele sunt cunoscute a fi genotoxice și cancerigene, expunerea la  alimente contaminate cu aflatoxine trebuie menținută cât mai jos posibil.

Atunci când evaluează substanțele genotoxice și cancerigene care sunt prezente neintenționat în lanțul alimentar, EFSA calculează o marjă de expunere pentru consumatori. Această marjă de expunere este un raport dintre doi factori: doza la care se observă un efect advers mic, dar măsurabil și nivelul de expunere la o substanță pentru o anumită populație.

Aflatoxinele pot apărea în alimente precum arahide, nuci, porumb, orez, smochine și alte alimente uscate, condimente, uleiuri vegetale brute și boabe de cacao, ca urmare a contaminării fungice înainte și după recoltare. Aflatoxinele prezintă riscuri semnificative pentru sănătate atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiImpactul Utilizării Pesticidelor în Agricultură

Cum afectează aflatoxinele arahidele ?

Arahidele sunt deosebit de sensibile la contaminarea cu aflatoxine din cauza condițiilor în care sunt cultivate și depozitate. Aflatoxinele pot contamina arahidele în diferite etape:

  • Înainte de recoltare: Contaminarea fungică poate începe în câmp, mai ales în condiții de secetă, temperaturi ridicate sau daune cauzate de insecte.
  • Recoltare și post-recoltare: Condițiile de manipulare și depozitare necorespunzătoare, cum ar fi umiditatea și temperaturile ridicate, pot favoriza creșterea fungică și producția de toxine.
  • Prelucrare: Chiar și în timpul procesării, dacă arahidele nu sunt monitorizate și tratate corespunzător, contaminarea cu aflatoxine se poate răspândi cu ușurință.

Verifică alertele din Aplicația InfoCons înainte de a decide să cumperi un produs alimentar sau nealimentar! Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur !

Aplicatia Euro – Atlantica Gratuita InfoCons vine in sprijinul tau pentru identificarea produselor alimentare si nealimentare nesigure ( neconforme ).

Prin intermediul Aplicatiei Euro – Atlantica InfoCons , disponibila în 33 de limbi  – romana ,engleza, ucrainiana , turca , franceza , maghiara , greaca , germana , spaniola , italiana , albaneza , catalana , bulgara , croata ,

ceha , daneza , estona , finlandeza , islandeza , irlandeza , letona , macedoneana , feroeza , groenlandeza,  luxemburgheza ,   sarba , olandeza , norvegiana , poloneza , portugheza , rusa , slovaca , suedeza , limbile oficiale ale Uniunii Europene , cat si limbile minoritatilor conlocuitoare de pe teritoriul Uniunii Europene .

Pentru a vizualiza toate produsele alimentare ce au facut obiectul ALERTELOR , puteti accesa sectiunea disponibila in Aplicatia Europeana InfoCons .

Atenție ! Înainte de achizitionare , accesati  sectiunea Alerte din cadrul Aplicatiei Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriti sa le achizitionati nu fac sau nu au facut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simpla cautare in bara de meniu din aceast sectiune – “cautare” .

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.cancer.gov/ – Institutul Național pentru Cancer

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal