Știați că… despre produsele din cacao

Știați că….

  • la cumpararea ciocolatei si a produselor din cacao trebuie sa acordati atentie deosebita aspectului ambalajelor (sa nu fie deteriorate);
  • aveti dreptul sa refuzati sa cumparati ciocolata si produse din cacao preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
  • se va urmari in cazul ciocolatei si a produselor din cacao prezenta in lista ingredientelor a colorantilor E110: galben portocaliu, E104: galben de chinolina, E122: Carmoizina, E129: Rosu allura, E102: Tartrazina, E124: Rosu ponceau pentru care Regulamentul (UE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari impune inscrierea informatiei suplimentare `poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora`;
  • la cumpararea ciocolatei si a produselor din cacao, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • nu cumparati ciocolata si produse din cacao din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Denumirile sub care se vand produsele ‘ciocolata‘, ‘ciocolata cu lapte‘ si ciocolata ‘cuvertura‘ pot fi completate cu mentiuni sau calificative referitoare la criteriile de calitate care prevad ca produsul contine:

  1. in cazul ciocolatei, minimum 43% substanta uscata totala de cacao, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
  2. in cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanta uscata totala de cacao si minimum 18% substanta uscata din lapte obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, care include minimum 4,5% grasime din lapte;
  3. in cazul ciocolatei ‘cuvertura’, minimum 16% substanta uscata de cacao degresata.

DENUMIRI COMERCIALE, DEFINITII SI CARACTERISTICI

In sensul normelor legislative in vigoare, se aplica urmatoarele denumiri sub care se vand produsele:

  1. Unt de cacao – grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea si care prezinta continut de substanta nesaponificabila, determinata cu ajutorul eterului de petrol, de maximum 0,5%, cu exceptia untului de cacao de presa, unde acest continut este de maximum 0,35%, iar continutul de acizi grasi liberi este de maximum 1,75% (exprimat in acid oleic).
  2. Cacao
    1. Cacao pudra, cacao – produsul obtinut din transformarea boabelor de cacao care au fost curatate, decojite si prajite in pudra si care contine minimum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata, si maximum 9% umiditate.
    2. Cacao cu continut redus de grasime – pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata.
    3. Ciocolata pudra – produsul care consta dintr-un amestec de cacao si zaharuri, amestec ce contine minimum 32% pudra de cacao.
    4. Ciocolata de baut, cacao indulcita, pudra de cacao indulcita – produsul care consta dintr-un amestec de cacao pudra si zaharuri, care contine minimum 25% pudra de cacao; aceste denumiri trebuie insotite de sintagma ‘continut redus de grasime’ in cazul in care produsul este cu continut redus de grasime, asa cum este definit la lit. b).
  3. Ciocolata – produsul obtinut din produse de cacao si zaharuri care, sub rezerva lit. b), contine minimum 35% substanta uscata totala de cacao si care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.
    1. Aceasta denumire, acolo unde este insotita de cuvantul ‘fidea‘ sau ‘fulgi‘, defineste produsul sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa contina minimum 32% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 12% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.
    2. Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul ‘cuvertura‘, produsul trebuie sa contina minimum 35% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 31% unt de cacao si minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime.
    3. Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul ‘gianduja‘ (sau unul dintre derivatele cuvantului ‘gianduja’), produsul trebuie obtinut in primul rand din ciocolata cu un continut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv un continut minim de substanta uscata de cacao fara grasime de 8%, si, in al doilea rand, din alune fin macinate in cantitati in care 100 g de produs sa contina minimum 20 g si maximum 40 g de alune.
      Se pot adauga lapte sau/si substanta uscata din lapte obtinuta prin deshidratarea laptelui in asemenea proportie incat produsul finit sa contina maximum 5% substanta uscata din lapte, precum si migdale, alune sau alte varietati similare, intregi sau sparte, in cantitati care impreuna cu alunele macinate nu depasesc 60% din masa totala a produsului.
  4. Ciocolata cu lapte – produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si lapte sau derivati de lapte, care sub rezerva prevederilor pct. 1 lit. b), prezinta urmatoarele caracteristici: minimum 25% substanta uscata totala de cacao, minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 3,5% grasime din lapte si minimum 25% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
    1. Aceasta denumire, atunci cand este insotita de cuvantul ‘fidea‘ sau ‘fulgi‘, defineste produsul prezentat sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa contina minimum 20% substanta uscata totala de cacao, minimum 12% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte si minimum 12% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
    2. Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul ‘cuvertura‘, produsul trebuie sa contina minimum 31% grasimi totale (unt de cacao si grasime din lapte).
    3. Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul ‘gianduja‘ (sau unul dintre derivatele cuvantului ‘gianduja’) ciocolata cu lapte si alune, produsul trebuie sa fie obtinut in primul rand din ciocolata cu lapte cu un continut minim de 10% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasimi din lapte si, in al doilea rand, din alune fin macinate in asemenea cantitati incat 100 g de produs sa contina minimum 15 g si maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele si alte varietati similare se pot adauga, intregi sau maruntite, in cantitati care impreuna cu alunele macinate sa nu depaseasca 60% din masa totala a produsului.
    4. Daca in denumirea produsului cuvantul ‘lapte‘ este inlocuit de cuvantul ‘frisca‘ sau ‘lapte degresat‘, produsul trebuie sa aiba un continut de grasime din lapte de minimum 5,5%, respectiv maximum 1% .
  5. Ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte – produsul obtinut din produse de cacao, zaharuri si lapte sau derivate din lapte si care contine: minimum 20% substanta uscata totala de cacao, minimum 20% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 5% grasime din lapte si minimum 25% grasimi totale (unt de cacao si grasime din lapte).
  6. Ciocolata alba – produsul obtinut din unt de cacao, lapte sau derivate din lapte si zaharuri, care contine minimum 20% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial sau total deshidratata, unt ori grasime din lapte, din care minimum 3,5% este grasime din lapte.
  7. Ciocolata umpluta, ciocolata cu umplutura de …, ciocolata cu interior din … – produsul umplut a carui parte exterioara consta din unul dintre produsele definite la pct. 3, 4, 5 si 6, cu exceptia produselor al caror interior consta din produse de panificatie, patiserie, biscuiti sau inghetata. Proportia de invelis de ciocolata al produselor cu aceasta denumire trebuie sa fie de minimum 25% din masa produsului.
  8. Ciocolata a la taza – produsul obtinut din produse de cacao, zaharuri si faina sau amidon de grau, orez ori porumb, care contine minimum 30% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 8% faina sau amidon.
  9. Ciocolata obisnuita a la taza – produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si faina sau amidon din grau, orez ori porumb, care contine minimum 30% substanta uscata de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum 12% substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 18% faina sau amidon.
  10. Bomboana de ciocolata sau pralina – produsul de dimensiunea unei singure imbucaturi, care consta din ciocolata umpluta sau o singura ciocolata sau o combinatie de diferite tipuri de ciocolata definite la pct. 3, 4, 5 sau 6 si alte ingrediente, astfel incat sa reprezinte minimum 25% din masa totala a produsului.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal