Tot ce trebuie să știm despre Uleiul de Palmier: Beneficii, Dezavantaje și Utilizări

Uleiul de palmier este un ingredient omniprezent în industria alimentară și cosmetică, dar adesea stârnește controverse din cauza impactului său asupra mediului și a sănătății. În acest articol, vom explora beneficiile, dezavantajele, utilizările, prezența în produse și procesul de fabricare al uleiului de palmier.

Beneficii ale Uleiului de Palmier:

  1. Valoare Nutrițională: Uleiul de palmier este bogat în acizi grași, vitamine și antioxidanți, oferind o sursă eficientă de energie și nutrienți.
  2. Stabilitate la Căldură: Fiind rezistent la temperaturi ridicate, acest ulei este adesea folosit în gătitul la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea.
  3. Textură și Consistență: Uleiul de palmier conferă produselor alimentare și cosmeticelor o textură fină și o consistență uniformă.

Utilizări ale Uleiului de Palmier:

  1. Industria Alimentară: Este folosit în produse precum prăjituri, biscuiți, margarină și produse de patiserie pentru a conferi gust și textură.
  2. Industria Cosmetică: Se regăsește în săpunuri, creme, șampoane și alte produse de îngrijire personală, oferind hidratare și emoliere.
  3. Industria Biodiesel: Uleiul de palmier poate fi transformat în biodiesel, oferind o alternativă sustenabilă la combustibilii tradiționali.

Dezavantaje ale Uleiului de Palmier:

  1. Impactul Asupra Mediului: Cultivarea intensivă a palmierilor pentru a obține uleiul a dus la defrișări extinse, distrugând habitatele naturale și contribuind la schimbările climatice.
  2. Sănătatea Umană: Uleiul de palmier conține grăsimi saturate, care, consumate în exces, pot contribui la probleme de sănătate, cum ar fi nivelurile crescute de colesterol.

Prezența în Produse și Cum Se Fabrică:

Uleiul de palmier se găsește într-o varietate de produse, inclusiv:

  • Alimente procesate: Biscuiți, snacks-uri, margarină, sosuri și produse de patiserie.
  • Cosmetice: Săpunuri, creme, șampoane și produse de machiaj.

Procesul de fabricare implică recoltarea fructelor de palmier, extragerea pulpei și a uleiului, urmată de rafinare și procesare.

Cum se obtine uleiul de palmier?

Uleiul de palmier nerafinat este un ulei crud, obtinut prin presarea fructelor de palmier. Are o culoare rosiatica si un miros si o aroma distincte. Acest tip de ulei de palmier este utilizat in retetele traditionale din Africa de Vest, in tari cum este Nigeria.

Uleiul de palmier rafinat, la care ne vom referi pe larg in continuare, dupa ce este extras, trece printr-o serie de procese industriale, cum ar fi dezodorizarea si inalbirea, pentru a se obtine mirosul si culoarea neutre. Este extras tot din pulpa fructelor de palmier, care contine intre 56% si 70% ulei comestibil.

Uleiul de palmier – la ce se foloseste?

Anumite caracteristici si compozitia uleiului de palmier il fac un ingredient atractiv pentru industria alimentara. Are un continut ridicat de grasimi solide, ceea ce reduce nevoia de hidrogenare – o metoda folosita de industria alimentara pentru a creste fermitatea uleiurilor. Stabilitatea lui il face totodata mai putin susceptibil sa devina ranced, asigurandu-i o viata lunga la raft.

In industria alimentara, uleiul de palmier se foloseste frecvent sub forma de margarina. Ea se adauga industrial in produse precum ciocolata, painea, prajiturile, produsele de patiserie etc. Este, de asemenea, folosit in mod obisnuit pentru prajire de catre lanturile de fast-food, precum si pentru produse fabricate industrial, cum ar fi chipsurile. Motivul este ca punctul lui de fumegare este foarte ridicat (232 de grade Celsius) si ramane stabil la temperaturi inalte.

Majoritatea produselor procesate, inclusive laptele praf, contin unele cantitati de grasimi adaugate, in mare parte provenite din ulei de palmier. Se adauga la untul de arahide pentru a-i conferi acestuia consistenta, dar si in multe alte produse non-alimentare, cum sunt pasta de dinti, sapunul sau alte cosmetice.

Ulei de palmier – compozitie si valori nutritionale

Uleiul de palmier contine:

– grasimi saturate: aproximativ 50% din compozitia sa. Acestea pot afecta nivelul de colesterol din organism si pot contribui la cresterea riscului de boli cardiovasculare.

– grasimi mononesaturate: acestea sunt considerate mai sanatoase decat grasimile saturate si pot ajuta la mentinerea nivelului de colesterol in limite normale.

– grasimi polinesaturate: uleiul de palmier contine intr-o masura mai mica grasimi polinesaturate. Acestea includ acizii grasi Omega-6 si Omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea noastra.

– vitamina E: uleiul de palmier este o sursa buna de vitamina E, un antioxidant puternic. Vitamina E ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi si contribuie la sanatatea pielii si a sistemului imunitar.

100 de grame de ulei de palmier aduc aproximativ 900 de kilocalorii.

Ulei de palmier – beneficii si efecte negative

Consumul moderat de ulei de palmier poate avea anumite beneficii pentru sanatate datorita nutrientilor pe care ii contine. Este important sa mentionam ca unele dintre aceste beneficii pot fi obtinute si prin consumul altor surse alimentare mai sanatoase. Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale consumului de ulei de palmier:

– aport de vitamine si de antioxidanti: uleiul de palmier contine vitamina E si alte antioxidanti, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ si pot contribui la sanatatea sistemului imunitar.

– energie si satietate: uleiul de palmier are un continut ridicat de calorii si de grasimi, ceea ce il face o sursa concentrata de energie. Consumul moderat de ulei de palmier in cadrul unei diete echilibrate poate oferi o senzatie de satietate mai durabila.

Beneficiile de mai sus sunt insa obtinute in principal datorita grasimilor nesaturate, care sunt considerate mai sanatoase decat grasimile saturate. Uleiul de palmier este foarte bogat in grasimi saturate, care pot contribui la cresterea nivelului de colesterol si la riscul de afectiuni cardiovasculare. De aceea, este recomandat sa se consume cu moderatie (la fel si alimentele care il contin si care sunt produse cu ajutorul lui). Este recomandat sa optati in general pentru surse de grasimi mai sanatoase, cum ar fi uleiurile vegetale nesaturate – uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de rapita, care pot oferi beneficii similare, dar cu un profil de grasimi mai sanatos.

Ulei de palmier – controverse privind consumul

Sunt mai multe probleme de ordin etic ce privesc consumul de ulei de palmier.

In ultimele decenii, cererea in crestere a dus la o expansiune fara precedent a productiei de ulei de palmier in Malaezia, Indonezia si Thailanda. Aceste tari au un climat tropical umed, care este ideal pentru cultivarea palmierilor de ulei. Pentru a gazdui plantatiile palmierilor de ulei, zone vaste de paduri tropicale au fost distruse. O analiza din 2016 a constatat ca 45% din terenurile din Asia de Sud-Est utilizate in prezent pentru productia de ulei de palmier erau paduri in 1990. Defrisarile afecteaza negativ emisiile nete de carbon, deoarece padurile joaca un rol crucial in reducerea gazelor cu efect de sera, prin absorbtia carbonului din atmosfera.

 

 

Expertii Consiliului Superior al Sanatatii (Belgia) recomanda evitarea consumului excesiv al uleiului de palmier pentru a preveni problemele de sanatate. Este vorba, de fapt, despre un ulei bogat in acizi grasi saturati. Acestia augmenteaza riscul maladiilor cardiovasculare, ca si crestere a LDL – colesterol rau. Este foarte important, asadar, sa limitam consumul de acizi grasi saturati. Nu este intotdeauna facil sa studiem cu atentie etichetele pentru a determina cu precizie componenta unui produs.

 

Uleiul de palmier se ascunde frecvent sub termenul generic ulei vegetal. Veti beneficia de o informare mai ampla incepand cu anul 2014, moment in care va intra in vigoare noua legislatie care incumba fabricantilor indicarea clara a tipului de ulei utilizat in produsele respective.

 

Consumati cu moderatie produsele urmatoare, care sunt bogate in ulei de palmier: produse de patiserie, produse alimentare semipreparate, pizza, biscuiti, batoane de ciocolata, unele pateuri tartinabile si margarina.

 

Limitati de asemenea consumul unor produse lactate ca untul si smantana. Pentru a gati, folositi alte tipuri de uleiuri vegetale care contin acizi grasi nesaturati, precum: uleiul de masline, de arahid, porumb, floarea-soarelui, soia, produs din seminte de rapita, nuci, susan si altele.

 

Sursa: Test Achats – editia decembrie 2013/ianuarie 2014 –( Vezi și – https://infocons.ro/uleiul-de-palmier-cu-moderatie/)

 

InfoCons – Scanarea Produselor pentru Verificarea Ingredientelor:

Pentru a lua decizii informate, consumatorii pot utiliza aplicația InfoCons pentru a scana codurile de bare ale produselor și a obține informații detaliate despre ingredientele acestora. Aceasta oferă posibilitatea de a alege produse care corespund nevoilor individuale și valorilor etice.

În concluzie, uleiul de palmier are atât beneficii, cât și dezavantaje semnificative. Consumul conștient și utilizarea aplicațiilor precum InfoCons pot contribui la promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil.

 

 

Sursa:

https://www.europarl.europa.eu

 

Autor : LARISA DAMIAN (RATIU)

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal