Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Am invitat-o pe Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – Director General, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.
Citește AICI prima parte a interviului acordat pentru InfoCons Protecția Consumatorului de către Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc– IBA București
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – Alimentația contribuie cu peste 75% la starea noastră de sănătate. Că mai sunt și factorii genetici, de mediu, de stres, care pot influența, dar alimentația este extrem de importantă. Este important să fim atenți la ceea ce consumăm, la cum preparăm hrana, pentru că orice activitate umană pe care o avem, distruge mediul. Inclusiv atunci când producem alimente. Atunci trebuie să avem grijă cum producem și cum consumăm alimentele pentru a proteja mai mult mediul.
Pentru un aliment care poate are ingrediente bune, o etichetă curată, contează și procesarea și ce iese în urma procesării din punct de vedere nutritiv. Dacă alimentul acela mai este hrănitor sau nu. Și acesta este obiectul activității noastre la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București. Uneori nu este suficient să alegem un aliment în funcție de etichetă.
Dacă discutăm despre sare, să nu fie prea multă sare, având directivele Organizației Mondiale a Sănătății, de 5g /zi recomandate. Dar, când analizăm un produs din carne, cum ar fi parizerul, să spunem, responsabil pentru hipertensiunea arterială nu este sarea în sine, ci sodiul din compoziția clorurii de sodiu care înseamnă sarea de bucătărie. Și pe langă sodiu provenit din clorura de sodiu, am mai găsit nitrit de sodiu, alginat de sodiu (folosit pentru îngroșare), difosfați sau trifosfați de sodiu, monoglutamat de sodiu. Deci la analiza în laborator am găsit diferse săruri de sodiu, care sunt folosite pentru diferite scopuri. Poate fiecare, separat, nu se regăsește în cantitate foarte mare, dar cumulat și cu sarea, se adună. Ceea ce înseamnă că, sarea are un mic impact, față de toate celelalte cantități de aditivi sau ingrediente care conțin sodiu.
Sursă foto – bioresurse.ro
Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor
-
Având în vedere că sunt mereu la îndemână, gustoase și ieftine, este mai ușor să le consumăm în exces, fără să ne dăm seama ? Ce înseamnă excesul ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Dacă acel aliment este mai dulce, mai sărat, mai gustos datorită grăsimilor, putem fără să ne dăm seama șă consumă mai mult decât ar fi necesar.
Dacă avem o farfurie în față și o pregătim într-un anumit fel și nu mai completăm ceea ce am pus inițial, este în regulă. Și farfuria aceea să fie echilibrată, cu alimente proaspete, cu proteine de calitate, cu o cantitate mică de amidonoase și alături un pahar de produs lactat fermentat. Sigur, în funție de înălțime, de efortul pe care îl depunem zilnic, să ne limităm într-un anumit număr de kilocalorii consumat zilnic.
Să spunem că pentru o femeie, sub 1500 kcal/ zi, chiar 1400 kcal, pe care le putem atinge ușor dintr-un baton de ciocolată și o sticlă de suc carbogazos. Și să ne gândim dacă aceste alimente care ne oferă calorii goale ne sunt necesare sau e mai bine să mâncam o farfurie de ciorbă? Aceste alimente dulci stimulează pancreasul și ne fac și mai mare pofta de mancare și astfel ajungem să mâncăm în exces. „
-
Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Problema , în cazul copiilor, o reprezintă fast-food-urile. Din cauza faptului că apare o adicție. Adicția de zahăr, de sare, etc, încă de la vârste fragede. Alimentația din casă impune și obiceiurile pe care le capătă copiii. Și atunci, trebuie să știm dacă avem copil, să începem să ne educăm întâi noi, din punct de vedere alimentar. Să fim un exemplu să să mâncam ca și el, să îi oferim obiceiuri sănătoaseob. „
-
Care este impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra stării de sănătate și asupra calității vieții persoanelor vârstnice ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „La bătrâni, dentiția și deteriorarea simțurilor gustative sunt probleme care vin cu vârsta. Singurătatea și depresia și apar și ele la vârste înaintate și din această cauză și modul de alimentație se schimbă total. Vârstnicii au nevoie de alimente nu foarte calorice, cantități mai mici, dar să fie nutritive. Ideal, alimente minim procesate, bogate în vitamine și minerale, de proteine de calitate, pentru a se proteja împotriva bolilor neurodegenerative. Pot consuma alimente mai moi, precum lacatate fermentate sau ouă, dacă dentiția nu le mai permite să mănânce la fel de des carne.
Mulți oameni în vârstă sunt săraci, nu își permit alimente de calitate. Nu îi putem lăsa să moară de foame, ceea ce duce la a le oferi alimente mai ieftine. Când se produc alimente cu un cost mai scăzut, înseamnă că și materiile prime nu pot fi cele corespunzătoare. Ca exemplu, parizerul: într-unul dintre produsele pe care le-am analizat, pe etichetă scria parizer din carne de pasăre dar în compoziție nu avea deloc carne de pasăre. Dar avea șorici, o carne separată de pe oase, separată mecanic cu puțin os, rezultând un produs finit cu puțin mai mult calciu dar cu o proteină de slabă calitate.
Pentru acești oameni care au venituri mai mici, și aleg astfel de alimente, este ideal să combine aceste alimente ultraprocesate cu ceva alimente proaspete, cu o salată. „
Citește și – Despre alimente și impactul lor asupra mediului – De vorbă cu Dna. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc IBA . InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
-
Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Produsele ultraprocesate din carne, unde avem și afumare, și fierbere, unde avem mai multe procese adăugate. Problema apare cand ne referim la conținutul de zahăr, grăsimi și sare. Mai ales când, pe lângă sare avem și alți compuși cu sodiu care măresc conținutul în sodiu al produsului finit, lucru care va duce în timp la hipertensiune arterială.
Carnea, din punct de vedere tehnologic, este bucata care are și grăsime, și piele, și tendoane. Ceea ce înseamnă că pot avea o bucată de carne care să aibă 30% grăsime sau pot avea o bucată de carne care are 10% grăsime. Asta nu înseamnă carne macră. Și consumatorul se întreabă de ce are atâta grăsime? Pentru că acea bucată de carne are totul în ea. În produsele pe care le-am analizat, am observat că unele produse procesate din carne, aveau în compoziție șorici, piele, în plus față de carnea ca ingredient principal. Pielea aceea vine cu grăsime, șoriciul vine și el cu ceva grăsime dar și cu o proteină de slabă calitate.
Dacă vorbim despre produsele dulci, avem mult zahăr acolo și putem vorbi despre o ultraprocesare. La sucuri putem avea o cantitate mare de zahăr. Ceea ce înseamnă că, un consum pe termen lung poate duce la diabet de tip 2. Vara, în loc să bem sucuri care conțin o cantitate mare de zahăr, mai bine alegem apa. Dacă mâncăm un măr, glicemia nu crește. Dar dacă bem un suc de mere, glicemia va crește.
În concluzie, avem riscul de diabet, care vine cu multe efecte asupra organismului, hipertensiune arterială, unele tipuri de cancer. „
-
Care dintre categoriile de alimente ultraprocesate au cel mai mare impact asupra sănătății ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Consider ca fiind ultraprocesate produsele din carne, poate conservele cu termen mare de valabilitate, alimentele gata de consum de genul lasagna sau bulete de brânză, care sunt deja procesate, doar le bagi la cuptor și în 10-15 minute este gata masa. Poți regăsi acolo brânzeturi grase, procesate. La fel și pizza congelată, unde baza este brânza, implicit destul de multe grăsimi, sare.
În cadrul programelor europene vor să identifice clar care sunt alimentele pe care le putem încadra la ultraprocesate, procesate sau proaspete.
Dacă alegem să consumăm ceva ultraprocesat într-o călătorie sau când nu avem suficient timp la dispoziție și mâncăm ocazional, nu este nicio problemă. Pe de altă parte, este si sigur. Deoarece nu putem lua ceva la pachet, pe căldură, să riscăm să se contamineze. Sunt și avantaje și dezavantaje. „
InfoCons Protecția Consumatorilor lanseaza Campania „ Cumpara Romaneste ” ! Fii Informat !
-
Cum putem schimba obiceiurile alimentare greșite, astfel încât să încorporăm tot mai des alimente benefice pentru atât pentru sanatate cât și pentru o mai bună calitate a vieții ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Ar trebui să facem acest lucru treptat. Să ținem cont atunci când am consumat un aliment ultraprocesat, să mâncăm și o salată. Să ne gândim în fiecare zi dacă am mâncat un produs lactat fermentat. Să consumăm ouă. Un ou pe zi nu dăunează, este un aliment foarte complex.
Peștele ales cu atenție, deși suntem tentați să alegem un pește de captură, să fim atenți să nu aibă contaminanți chimici, să fie bine testat. Mai bine, mai sigur, poate fi un pește de cultură, unde furajele și calitatea apei sunt controlate. Nu este nicio problemă dacă mâncăm ocazional un pește de captură, dar să ne alegem cu grijă hrana.”
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro