De ce este important să citești eticheta?

 • Pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine;
 • Pentru a te informa, în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacțiile adverse la anumite substanțe;
 • Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sănătoase;
 • Pentru că trebuie să încurajezi producătorii de produse alimentare să transmită informații suplimentare față de cele impuse prin lege.

Ce informații trebuie să găsești pe eticheta unui produs alimentar?

Etichetele produselor alimentare trebuie să conțină informații exacte, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să îți permită să alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum și să afli riscurile la care ai putea fi supus. Etichetele trebuie să prezinte, în limba română:

 • Ingredientele pe care le conține alimentul respectiv, inclusiv apa și aditivii alimentari;
 • Data expirării, producătorul și originea alimentului, modul de depozitare și de preparare;
 • Eventuale ingrediente sau substanțe care ar putea determina anumite efecte adverse;
 • Detaliile clare despre adresa de contact a producătorului, astfel încât să poți face o plângere sau să poți obține mai multe informații despre produs;
 • Denumirea alimentului, data durabilității minimale sau data limită de consum, cantitatea;
 • Etichetele cu informații despre conținutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrați, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine și de minerale din alimente; informațiile se prezintă grupat, în același loc, sub formă de table, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile și într-o formă ce nu permite ștergerea.

Atenție! Verifică informațiile ce fac referire la valabilitate: “A se consuma, de preferință, înainte de…` sau “Expiră la data de…`, pentru a nu te îmbolnăvi.

Ai grijă! Producătorii te pot atrage cu informații eronate:

 • Se interzice modificarea termenului de valabilitate înscris prin etichetarea originală;
 • Denumirea, indicațiile, semnele sau orice altă formă de prezentare trebuie să fie menționate clar, astfel încât să nu existe nicio îndoială asupra calității sau provenienței respectivului produs.

Atenție! Etichetele alimentelor pot conține mențiuni privind sănătatea și mențiuni nutriționale numai dacă acestea nu induc în eroare consumatorii. Mențiunile trebuie să fie adevărate, exacte, ușor de înțeles și susținute științific.

Pentru consiliere sau informații suplimentare puteți accesa www.infocons.ro sau puteți apela 021 9615, numar cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate retelele.

InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor

Adresa: Bd. Mărășești Nr. 127-129, Sector 4, 040253, București, România

Telefon: 021/319.32.66

E-mail: office@infocons.ro

Alte adrese utile:

Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor

Adresa: Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr. 72, sector 1

Tel: 021.9551

Telefon relatii cu publicul: 0372-131951

E-mail: office@anpc.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Postal 013701

Telefon: 0374.150.200

Fax: 021.312.49.67

E-mail: office@ansvsa.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal