Cartofii dulci scad riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare

Tuturor ne plac cartofii, fie că vorbim despre cei prăjiț, fierți sau piure, dar câți dintre noi obișnuiesc să îi cosume și pe cei dulci?

Cartofii dulci sunt delicioși și sunt disponibili și în magazinele de la noi din țară. Aceștia au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră, așa că nu de puține ori, medicii nutriționiști ne recomandă să îi includem în alimentație.

Multe studii au sugerat că un consum sporit de alimente cum sunt cartofii dulci scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare și, în general, de deces, iar în același timp contribuie la sănătatea tenului, oferă un plus de energie și scade greutatea corporală.

Cartofii dulci sunt de obicei recunoscuți după coaja lor de culoarea cupru și pulpa portocalie vibrantă, deși sutele de soiuri cultivate în întreaga lume prezintă culori precum alb, crem, galben, roșcat-violet și violet intens. Asemeni numelui lor, cartofii dulci au o aromă dulce naturală, care este îmbunătățită și mai mult prin metode de gătit precum prăjirea. Ele sunt, de asemenea, una dintre sursele de top de beta-caroten, un precursor al vitaminei A.

Sursele importante de nutrienți:

Vitamina A, sub formă de beta-caroten

Vitamina B6

Vitamina C

Potasiu

Fibre

Beneficiile cartofului dulce

Cartofii dulci se încadrează în categoria carbohidraților sănătoși. Un cartof dulce mediu are aproximativ 140 de calorii și 5 grame de fibre. Cartofii dulci au, de asemenea, un scor scăzut al indicelui glicemic. „Cu cât este mai mare numărul de pe index, cu atât se poate aștepta mai rapid o creștere a zahărului din sânge după ingerarea alimentelor”, spune Lourdes Castro Mortillaro, MS, director al Laboratorului de Alimente NYU și profesor adjunct de nutriție și studii alimentare. Creșterile de zahăr din sânge pot avea implicații pentru diabetul de tip 2 și riscul de creștere în greutate. Suplimentarea cartofului dulci cu ingrediente care conțin proteine ​​și grăsimi – gândiți-vă că un strop de ulei de măsline și niște nuci  – va ajuta, de asemenea, la menținerea echilibrului zahărului din sânge.

Cartofii dulci cu pulpă portocalie sunt cei mai bogați în beta-caroten, în schimb, cartofii dulci cu pulpă mov sunt mai bogați în antociani. Beta-carotenul și antocianinele sunt substanțe fitochimice ale plantelor care dau legumelor culorile lor strălucitoare. Aceste substanțe fitochimice sunt analizate de cercetători pentru rolul lor potențial în sănătatea umană și prevenirea bolilor.

Rădăcinile de cartof dulce sunt, de asemenea, privite ca un aliment funcțional, deoarece oferă, pe lângă nutrienți, și alte beneficii fiziologice. Sunt surse bogate de compuși fitochimici, cum ar fi carotenoizi, tocoferoli, compuși fenolici, taninuri, flavonoide, saponine și antociani, cu nivelurile lor variind în funcție de culoarea și varietatea cartofului dulce. Aceste fitochimice bioactive, fie individuale, fie colective, prezintă activități antioxidante, cardioprotectoare, antidiabetice, hepatoprotectoare, neuroprotectoare, antiinflamatorii și antimicrobiene, precum și proprietăți de reglare intestinală. Efectele rezultate sunt combaterea bolilor și stimularea sistemului imunitar, care în cele din urmă promovează sănătatea și longevitatea. Substanțele fitochimice bioactive găsite în cartofii dulci acționează ca surse potențiale de antioxidanți care pot elimina radicalii liberi și pot reduce sau inhiba daunele celulare și reduc stresul oxidativ metabolic, ceea ce duce la prevenirea bolilor și o sănătate mai bună.

Cartofii dulci portocalii sunt bogați în vitamine și minerale. Unul mediu are 165 la sută din vitamina A de care aveți nevoie pe zi din beta-carotenul pe care îl conține. Vitamina A este un nutrient cheie pentru combaterea infecțiilor . De asemenea, veți obține mai mult de 20 la sută din necesarul zilnic de potasiu – un nutrient care scădea tensiunea arterială pe care majoritatea adulților nu le folosește. De asemenea, sunt bogate în niacină și vitamina C. Soiurile cu pulpă galbenă furnizează vitaminele A și C și potasiu, de asemenea. Cartofii dulci violet, albi și portocalii conțin compuși antioxidanti numiți flavonoide care pot ajuta la controlul inflamației.

Chiar dacă la gust sunt total diferiți față de cartofii universali, cartofii dulci pot fi gustoși dacă sunt preparați cu atenție. Mai mult decât atât, aceștia ar trebui incluși în alimentația noastră pentru seria de beneficii pe care o au asupra organismului nostru.

 

Diabet

Cartofii dulci sunt considerați un aliment cu un indice glicemic scăzut, iar cercetările recente sugerează că aceștia pot reduce episoadele de hipoglicemie și de rezistență la insulină în cazul persoanelor cu diabet. Fibrele pe care le conțin cartofii dulci au și ele o contribuție.

Studiile au arătat că persoanele care suferă de diabet de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre au un nivel mai scăzut al glucozei în sânge, iar bolnavii de diabet de tip 2 ar putea avea nivele îmbunătățite ale glucozei din sânge, lipidelor și insulinei. Un cartof dulce de mărime medie oferă organismului aproximativ 6 grame de fibre (cu tot cu coajă). Specialiștii recomandă un consum cuprins între 21 și 25 g de fibre pe zi (în cazul femeilor) și un consum între 30 și 38 de grame pe zi (în cazul bărbaților).

Tensiune arterială

Menținerea unui nivel scăzut al sodiului este esențială pentru a reduce tensiunea arterială, însă chiar și așa, nu trebuie să uităm că dacă creștem consumul de alimente bogate în potasiu, acesta este un aliat la fel de important în cazul pacienților care suferă de hipertensiune arterială. Potrivit specialiștilor, un cartof dulce mediu are aproximativ 542 miligrame de potasiu, iar statisticile arată că adulții cu greu întrunesc necesarul zilnic când vine vorba de acest mineral.

Cancer

O dietă bogată în betacaroten (în cazul bărbaților tineri) poate avea un rol protectiv împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health (departamentul de nutriție).

Digestie

Deoarece au un conținut bogat în fibre dietetice, cartofii dulci ajută la prevenirea constipației și contribuie la reglarea tranzitului intestinal, pentru ca tu să ai un tract digestiv sănătos.

Fertilitate

În cazul femeilor care își doresc copii, este ideal să consume mai mult fier din produse de origine vegetală, care încurajează fertilitatea, potrivit Harvard Medical School. Vitamina A din compoziția cartofilor dulci (consumată ca betacaroten și apoi convertită în vitamina A în interiorul corpului nostru) este, de asemenea, esențială în timpul sarcinii și lactației.

 

În calitate de consumatori, nu uitați să fiți atenți la produsele alimentare pe care le alegeți de pe rafturile magazinelor. Produsele trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate, iar dacă vorbim despre fructe și legume, atunci acestea ar trebui să fie proaspete și să nu aibă modificări de culoare sau de gust.

 

Mai multe detalii despre produsele pe care le consumați găsiți și în aplicația InfoCons valablă atât în magazinele Google Play cât și în AppStore.

 

Sursa: www.consumerreports.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal