România cheltuie cel mai mult pentru alimente și băuturi nealcoolice dintre toate statele membre UE

Alimente si bauturi nealcoolice Romania InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1,035 miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE ) pentru „ Alimente și băuturi nealcoolice “. Aceasta reprezintă o pondere de 14,3% din totalul cheltuielilor gospodăriilor , comparativ cu 2020  cu o pondere de 14,8% .

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Conform datelor de pe Eurostat , cele mai mari ponderi pentru cheltuielile cu „ Alimente și băuturi nealcoolice ”  în 2021 au fost înregistrate în :

În timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în :

Comparativ cu 2020 , ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut în toate țările UE , cu excepția Poloniei și Slovaciei , unde a crescut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia , Lituania și Croația , Estonia și Slovenia .

Citește și : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului : În gheata de Mos Nicolae pot ajunge până la 18 aditivi alimentari și 75,4 grame de zahăr

Aproape 1% din PIB-ul UE este cheltuit pe băuturi alcoolice

În 2021 , gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE ) pe băuturi alcoolice. Aceasta reprezintă 1,8% din cheltuielile lor totale de consum , aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Conform datelor furnizate de Eurostat, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor totale de consum pentru băuturi alcoolice în 2021 au fost înregistrate în:

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Dimpotrivă, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în :

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alcoolul a rămas neschimbată în 10 țări din UE , după cum urmeaza :

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

Dintre restul membrilor UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în :

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal