Sa avem obiceiuri sanatoase! – Sfaturi pentru cumparatorul de produse alimentare

Aceste sfaturi sunt valabile oricare este locul din care facem cumparaturi, de la hypermarket-uri pana la magazine mici.

Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti:

1. Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…` si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…` pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi, etc  Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.

2. Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.

3. Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.

Ordonati-va cumparaturile:

1. Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.

2. Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.

3. In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate intr-o plasa izotermica.

Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile.

Intreruperea lantului frigului poate provoca boli, ca cea cauzata de listeria monocytogenes, maladie rara, dar grava in special pentru persoanele cu sistemul imunitar scazut, cum sunt femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele in varsta, sensibile, etc).

Frigiderul este un factor important in lantul frigului. Consumatorul trebuie sa aiba un termometru care sa permita reperarea zonei reci. Aceasta trebuie sa fie la 4 grade Celsius maximum. Daca nu se intampla acest lucru trebuie sa reglam termostatul. In zona rece trebuie sa plasam produsele foarte perisabile. Intr un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului,insa depinde de model.

ATENTIE!

In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu:

– preparatele in casa

– legumele si fructele crude

– carnea si pestele gatite

– iaurturi si branzeturi.

In partea cea mai rece unde temperature este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu:

– carnea

– mezelurile gatite si de gatit

– produsele din pui

– cremele

– deserturile pe baza de lapte

– produsele in curs de decongelare

– branzeturile reci

– laptele crud

– sucurile de fructe

– salatele ambalate

– mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria).

In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate si proaspete.

 

Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.

NU UITATI!

Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.

– Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figureaza pe ambalajul care se aflp in contact cu produsul.

– Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.

– Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.

– Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.

– Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.

– Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

ATENTIE !

Oricare este produsul, din momentul in care ambalajul a fost deschis, data limita de consum este scurtata. Produsul trebuie deci consumat cat mai rapid.

In orice caz, nu consumati un produs dupa ce data limita a fost depasita.

Cititi cu atentie informatiile de pe ambalaj cu privire la temperatura la care produsul trebuie conserva: daca aceasta este mai scazuta sau egala cu 4 grade Celsius, plasati produsul in partea mai rece a frigiderului.

A dori o alimentatie sanatoasa este un deziderat al consumatorului, dar acesta joaca un rol important in mentinerea lantului frigului, aplicand zi de zi, reguli de igiena simple dar esentiale.

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal