Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății – De vorbă cu Dna. Dr. Laura Humă

 

Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.

Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.

Ce sunt alimentele ultraprocesate ?

Alimentele ultraprocesate sunt o categorie de produse alimentare create prin procese industriale. Astfel se transformă ingredientele brute în produse alimentare, gata de consum sau gata de încălzit, preparat. Spre deosebire de alimentele procesate minim (de exemplu, gustale spălate și ambalate) sau chiar de ingredientele culinare procesate (de exemplu, făină, zahăr), alimentele ultraprocesate conțin ingrediente și aditivi care nu sunt utilizați în mod obișnuit sau cel puțin, nu în cantități atât de mari. În producerea alimentelor ultraprocesate se folosesc adesea ingrediente care sunt sintetizate în laboratoare, cum ar fi îndulcitori artificiali, coloranți și arome.

Aceste alimente conțin numeroși aditivi pentru a îmbunătăți aroma, textura, culoarea și perioada de valabilitate. Aditivii folosiți în mod obișnuit includ emulgatori, conservanți, stabilizatori și agenți antiaglomeranți.

Exemple de alimente ultraprocesate:

Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

Am invitat-o pe Doamna Doctor Laura Humă – Medic Rezident Medicină Internă la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

“Pasiunea pentru nutriție a venit recent în viața mea și doresc să vă mulțumesc pentru această invitație. Ca să fiu sinceră, nu mereu am pus în practică ceea ce învățam, până la un punct când a devenit cu adevărat o pasiune. Moment în care mi-am schimbat stilul de viață și dieta de zi cu zi și am văzut rezultatele pe propria-mi piele.”

 

 

  1. Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?

Dr. Laură Humă – „Există un risc foarte mare atunci când consumăm alimente ultraprocesate, mai ales în rândul copiilor. Există un impact negativ, fiind bogate in zaharuri, în grăsimi, în aditivi, , sărace în nutrienți esențiali, duc la creșterea riscului de obezitate , de diabet, de tulburări cognitive, pot afecta performanța școlară a copiilor. Dar cel mai important lucru, eu consider că este faptul că le oferim un obicei greșit încă de la o vârstă fragedă.

Avem nevoie în primul rând noi de o motivație pentru a ne schimba  stilul de viață.  Copiii nu știu ce este bine și ce este rău și iau ca și exemplu părinții în tot ceea ce fac. Și pentru că motivația poate dispărea la un moment dat, intervine disciplina, care învățată de la o vârstă fragedă, aduce un beneficiu în viață din orice punct de vedere am privi, inclusiv din punct de vedere nutritiv, educativ.  De asemenea, acum sunt foarte multe studii care ne arată înfluența negativă a alimentelor ultraprocesate asupra stării psihice, crește anxietatea, depresia. Lucruri care se completează cu stilul nostru de viață haotic. Daca aducem și un stil de viață nesănătos, potențăm riscul de boli cronice.

Copiii ar trebui să învețe cât să consume, când să consume din aceste alimente ultraprocesate. Deoarece viața îi va aduce într-un mediu în care vor fi tentați să guste și ei singuri trebuie să își cunoască limitele. Este ca și la consumul de nicotină sau alcool. Dacă le este interzis, de aceea doresc mai tare și vor ajunge să facă un exces. „

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatorilorMezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?

 

  1. Care este impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra stării de sănătate și asupra calității vieții persoanelor vârstnice ?

Dr. Laură Humă – „ Sunt ieftine, nu necesită foarte mult efort să le gătească. Cred că cel mai mare impact îl au aceste alimente asupra faptului că, această categorie de vârstă în mod deosebit, are nevoie de nutrienți într-o cantitate mult mai mare. De asemenea, cred că și creșterea riscului de infecții, problemelor legate de imunitate și dacă se ajunge la obezitate, problemele legate de mobilitate, scade astfel calitatea vieții. Și lipsa de energie poate fi un efect advers al acestor alimente ultraprocesate. „

 

  1. Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?

Dr. Laură Humă – „În primul rând, alimentele ultraprocesate bogate în grăsimi, în zaharuri, cresc riscul de boli cronice. Mai ales riscul de boli cardiovasculare și obezitate. Obezitatea, care, ca într-un efect de domino, duce la creșterea riscului de diabet zaharat, la probleme de mobilitate, la artroze. De asemenea, obezitatea în sine crește riscul de cancer, inflația cronică care la rândul său duce la o imunitate redusă, la creșterea riscului de infecții, la modul în care răspunde corpul la infecții și cum luptă împotriva lor. Consumul de sare crește riscul de hipertensiune arterială.

Aceste alimente ultraprocesate cresc și riscul bolilor neurodegenerative, afectând sănătatea mentală, chimia creierului. Pe termen scurt însă, ne oferă un efect mental pozitiv, aducând satisfacție. Ne place să ne bucurăm de moment fără a ne gândi la efectele alimentelor ultraprocesate pe termen lung. Hipertensiunea arterială nu apare imediat după ce ai mâncat o cantitate mare de sare, la fel și diabetul. „

Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

  1. Care dintre categoriile de alimente ultraprocesate au cel mai mare impact asupra sănătății ?

Dr. Laură Humă – „Nu cred că pot da un singur exemplu pentru că diversitatea lor în lumea noastră este peste tot, le întâlnim la orice pas. Mergi pe autostradă, te oprești la o benzinărie, vrei să îți cumperi o gustare nutritivă, sănătoasă, și oferta este limitată. Atunci câng vrem să luam o gustare dintr-un magazin, cel mai la îndemână ne sunt alimentele ultraprocesate, precum dulciurile, sanvișurile preambalate cu multe grăsimi saturate, covrigeii sau alte gustări sărate, bogate în carbohidrați.

Alimentele ultraprocesate, prin asta își pun amprenta asupra noastră, prin faptul că sunt mult mai accesibile față de o variantă sănătoasă, fiind mai colorate, iefine, sunt semi-preparate sau gata preparate, oferindu-ne astfel timp pentru altceva. „

Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând  site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor

 

  1. Cum putem schimba obiceiurile alimentare greșite, astfel încât să încorporăm tot mai des alimente benefice pentru atât pentru sanatate cât și pentru o mai bună calitate a vieții ?

Dr. Laură Humă – „Cred că avem nevoie de o schimbare treptată, graduală. Și în primul rând, să înțelegem motivul pentru care facem lucrul acesta. Să ne stabilim niște repere pe termen scurt și lung, câteva idei pot fi de exemplu, să ne facem un plan alimentar săptămânal. O listă de cumpărături, să avem mesele pregătite pentru cateva zile, pentru a evita această tentație de a mânca ceva rapid. Să încercăm să gătim acasă, pentru că astfel putem jongla cu modalitatea în care preparăm mâncarea, putem controla nivelul de sarea, zahăr, condimente.

Pentru faptul că am început discuția noastră despre copii, să îi implicăm pe aceștia în procesul de gătit, să le explicăm ce preparăm, de ce sunt importante pentru dezvoltarea noastră unele alimente. O altă idee, pe care și eu am pus-o în practică, să avem tot timpul la îndemână, în frigider, ceva sănătos , pentru acel moment în care simțim nevoia să “ ronțăim ceva “: niște felii de morcov, ardei, castravete tăiate, fructele gata spălate, chiar tăiate.

Un alt lucru pe care eu îl fac cu plăcere este să experimentez. Trăim în era informației, la un click distanță de 1000 de rețete, de dulciuri sănătoase, fără zahăr, pe care le putem face acasă. Este mai simplu să faci o porție de clătite din banană și ovăz decât să faci o porție de clătite clasice.  Să încercăm alimente și preparate noi, să experimentăm, astfel putem descoperi gusturi noi.”

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal