Introducerea alimentelor solide reprezintă un moment de schimbare atât pentru părinți, cât și pentru bebeluș. Poate părea dificil pentru unii părinți să înceapă să prepare zilnic masa celui mic, să introducă pe rând alimentele noi, să găsească acele combinații alimentare nutritive și gustoase.
Astfel că, adesea părinții se întreabă dacă borcănașele cu mâncare pentru bebeluși pe care le găsesc în magazine sunt o variantă de luat în calcul sau ar trebui să îi ofere celui mic exclusiv hrană preparată în casă.
Iată ce ar trebui să știe părinții atunci când încep diversificarea celor mici și dacă o opțiune este mai sănătoasă decât cealaltă.
Citește și – Ce alimente nu ar trebui sa lipsească din meniul unui copil ?
Avantajele mâncării preparate în casă – Info Cons Protecția Consumatorilor vă informează
- Știți de unde provin ingredientele. Fie că le-ați achiziționat din supermarket sau din piață sau că le aveți din propria grădină, știți de unde provin, dacă sunt bio sau nu, dacă sunt în termenul de valabilitate.
- Puteți mânca împreună la masă aceeași mâncare. Timpul mesei împreună vă permite să îi „învățați prin exemplu”. Mâncând împreună, permiteți copiilor să observe că mâncați alimente sănătoase ținându-vă în același timp porțiile sub control și limitând mâncarea nesănătoasă. Vă va permite de asemenea să monitorizați obiceiurile alimentare ale copiilor.
- Puteți economisi bani. Borcănașele din magazin sunt costisitoare, mai ales dacă ar trebui să luăm în calcul 3 mese/ zi.
- Urmăriți introducerea alimentelor noi și a eventualelor reacții. Atunci când se optează pentru borcănașele din magazin, acestea conțin de la 2 alimente pana la 6 sau 7 alimente. Dacă toate aceste 6 alimente dintr-un borcănaș s-ar oferi bebelușului pentru prima dată, la aceeași masă, iar cel mic ar avea o reacție alergică la unul dintre acele alimente, parintele nu ar putea ști cu exactitate la care dintre alimente a reacționat. Plus că, același lucru este valabil și pentru gust. Cand se introduc pe rând alimentele, părinții pot observa care sunt cele care nu sunt pe placul bebelușului sau cele care îi provoacă disconfort sau eventuale reacții alergice sau intoleranțe.
Citește și – Produse BIO – știi ce conțin? Peste 80% din produsele analizate de InfoCons Protecția Consumatorului conțin Aditivi alimentari (E-uri)!
Dezavantajele mâncării preparate în casă
- Mâncarea preparată în casă poate consuma mult timp. Uneori poate fi mai simplu pentru un părinte să desfacă un capac al unui borcanaș de piure de legume cu carne decât să îl facă de la zero.
- Are termen de valabilitate Trebuie preparată mereu proaspăt. Un borcănaș pentru copii stă nedeschis pe raft mai mult de un an. Mâncarea pe care părinții o prepară acasă este bună doar pentru câteva zile în frigider (sau câteva luni în congelator).
- Nu este mereu la îndemână. În parc, în concediu, într-o vizită, în situații rare în care ora de masă a copilului îi poate surprinde pe părinți nepregătiți.
Avantajele mâncării la borcănaș
- Este convenabil și la îndemână. Durează ceva timp pentru a cumpăra, spăla, curăța, găti fructele, legumele sau carnea, motiv pentru care, pentru mulți părinți ocupați, mâncarea la borcănaș este o economie majoră de timp.
- Are un termen de valabilitate mai lung. Pot avea termene de valabilitate de până la 1 an. Ceea ce înseamnă că, depozitate corespunzător, părinții le pot avea mereu la îndemână.
- Nu este nevoie de o bucătărie utilată și echipată. Nu trebuie cumpărate diverse aparate de gătit sau veselă.
- Sunt salvatoare în concediu. Părinții aleg să meargă în concediu pentru a se relaxa și atunci, aceste borcănașe sunt considerate ca fiind o soluție salvatoare.
Dezvantajele mâncării la borcănaș
- Costul ridicat. O jumătate de măr amestecat cu o banană, durează maxim 5 minute si poate costa o treime din pretul unui borcănaș cu aceleași ingrediente.
- Pot conține aditivi sau sare, zahăr. Trebuie citită cu atenție eticheta pentru a verifica dacă în afară de îngredientele de bază conțin sare, zahăr sau aditivi.
- Prelucrarea termică. Pentru ca producătorii să se asigure că nu sunt contaminate cu bacterii, aceste borcănașe sunt prelucrate termic, motiv pentru care există riscul să fie diminuată valuarea nutrițională a preparatului final. Mai ales în cazul preparatelor din fructe, care se pot oferi crude, pentru a beneficia bebelușul de toți nutrienții.
- Contaminarea cu metale grele. Unele studii susțin că unele tipuri de borcănașe pentru pot fi contaminate cu cantități mici de metale grele. S-a întâmplat în unele cazuri să fie retrase de la raft loturi întregi de borcănașe în urma unor contaminari cu anumite bacterii.
- Termenul mare de valabilitate. Faptul ca un astfel de borcănaș poate sta la raft până la 1 an, înseamnă ca acel preparat este departe de a fi la fel de proaspăt și nutritiv ca unul preparat în casă.
- Transportul și depozitarea. În timpul transportului, manevrarea din camion în depozit, expunerea la raft, nu putem ști dacă a fost manevrat corespunzător, dacă temperatura a fost confirmă, astfel încât să nu fie alterat conținutul.
- Etichetarea. Producătorii de mâncare pentru bebeluşi etichetează unele borcănașe ca fiind pentru copiii de minim 4 luni. Ceea ce poate induce în eroare părinții, deoarece, diversificarea ar trebui să se facă începând cu vârsta de 6 luni, nu mai devreme. Doar în situația în care există motive medicale și un medic specialist o recomandă, se poate începe mai devreme.
- Conservarea și riscurile sale. Desi mâncarea pentru bebeluși este ambalată în borcane de sticlă, în unele cazuri, capacul recipientului din sticlă poate conține Bisfenol A sau ftalați. Mai multe informații prețioase despre mâncarea conservată și riscurile acesteia, se pot citi accesând acest link.
Din aceste dar și din alte motive, majoritatea părinților optează pentru mâcarea proaspăt preparată în casă. Acest lucru poate fi mai puțin costisitor, mai gustos, deși implică mai mult timp petrecut în bucătărie.
Știați că ? Mâncarea pentru bebeluși, contaminată cu metale grele – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează
Sfaturi InfoCons Protecția Consumatorului pentru a prepara mâncarea acasă
Atunci când mâncarea este preparată acasă, se poate ține cont de următoarele:
- Legume și fructele pregătite în aparate de gătit la abur își păstrează mai mulți nutrienți. Foarte important este ca aparatul de gătit la abur să fie unul BPA free sau se poate opta pentru o simplă sită de gătit la abur și o oală cu capac.
- Nu se adaugă sare, zahăr sau “cuburi magice”.
- Se introduc alimentele pe rând, cu cel putin 2 zile pauză, astfel încât să fie mai ușor de identificat orice potențială reacție alergică sau intoleranță.
- Se pot dilua alimentele gătite cu cantități mici de apă, lapte matern sau formulă de lapte praf până la omogenizare și până se obține o textura adecvată vârstei.
- Pentru a salva timp, se pot găti cantități mai mari și se pot congela alimente gătite (carne tocată mărunt, piure de dovleac, etc) în forme de cuburi de gheață, se acoperă tava cu folie de plastic sau un capac și se congelează. Apoi se pot muta cuburile congelate în pungi. Se pot congela pentru o lună și se pot decongela în frigider. Punga se etichetează cu data preparării, precum și cu tipul de mâncare.
- Se poate folosi un termos pentru alimente pentru a transporta mâncarea calda, în condiții optime, într-o vizită, în parc, etc.
- “Organizația Mondială a Sănătății” recomandă să se opteze pentru o varietate de alimente bogate în nutrienți pentru a fi siguri că toate necesitățile nutritive sunt îndeplinite. Alimentele solide trebuie să furnizeze suficientă energie, proteine și micronutrienți pentru a acoperi cerințele energetice și nutritive ale copilului, astfel încât, împreună cu laptele matern, să răspundă tuturor nevoilor sale.
- În situații limită, când parinții sunt luați pe nepregătite de ora mesei, se poate opta oricând pentru un iaurt simplu sau un iaurt cu câteva felii de banană zdrobită cu furculița.
Citește și – Cum ne protejăm în perioada caniculară
Ce ar trebui să aleagă tinerii părinții ? InfoCons Protecția Consumatorului recomandă
În concluzie alimentația pe care o primesc copiii în primii ani de viață este extrem de împortantă dar și mai important este felul în care cel mic ia primul contact cu alimentele. Primele 1000 de zile din viața unui copil, de la concepție până la vârsta de doi ani, sunt o perioadă definitorie pentru stabilirea sănătății și dezvoltării copilului.
Este știut faptul că, mâncarea proaspăt preparată în casă, este superioară din punct de vedere al gustului, aportului nutritiv dar și al impactului asupra sănătații față de cea ambalată sau semipreparată, sau a celei din restaurant sau de la delivery. Și dacă noi, ca și părinți nu consumăm în loc de o supă proaspăta, o supă la conservă, de ce am dori să ne hrănim copiii cu alimente la borcan? Sigur că fiecare familie își ia propriile decizii și își cunoaște prioritățile, însă aceste decizii ar trebui atent cântărite, mai ales când este vorba despre sănătatea copilului.
Atunci când se prepară acasă hrana, se crează un obicei, copilul primește un bol de mâncare proaspătă, pe gustul lui, din ingredientele introduse și testate de către acesta, ingrediente curate, controlate, atent alese. Părintele poate urmări reacțiile copilului vizavi de combinația alimentară oferită și poate va observa că, spre exemplu, celui mic nu i-a plăcut păstârnacul, iar data viitoare va folosi o cantitate mai mică sau nu va folosi deloc păstarnac.
Și totuși? Mâncarea la borcănaș se poate folosi măcar ocazional? Ca și excepție, se poate opta pentru o masă de tip borcănaș din magazin, atâta timp cât copilul primește celelalte mese nutritive și diversificate, adecvate pentru o creștere și o dezvoltare armonioasă și atâta timp cât este citită cu atenție eticheta, ingrediente sunt curate și data de ambalare este cât mai aproape de prezent.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ – Centrul Național de Informare în Biotehnologie
https://www.consumerreports.org/ – Consumers Reports
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro