Alergiile de Sezon: Cum să le Gestionezi pentru a te Bucura de Primăvară

Primăvara este anotimpul înfloririi, dar pentru mulți oameni este și momentul apariției alergiilor de sezon. Acest fenomen este adesea provocat de polenul eliberat de copaci, ierburi și flori în timpul creșterii și înfloririi lor. Pentru cei care suferă de alergii de primăvară, acestă perioadă poate fi însoțită de simptome neplăcute precum strănutul, mâncărimea ochilor, congestia nazală și chiar dificultăți de respirație. Cu toate acestea, există modalități eficiente de a gestiona alergiile de sezon și de a te bucura de frumusețea primăverii. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Consultă un Specialist

Dacă ai simptome persistente de alergie în timpul sezonului de polen, este esențial să consulți un medic sau un alergolog. Aceștia îți pot efectua teste pentru a identifica exact la ce substanțe ai reacții alergice și îți pot oferi sfaturi personalizate pentru gestionarea simptomelor.

 1. Monitorizează Nivelul de Polen

Fii conștient de nivelul de polen din zona ta. Mulțumită tehnologiei moderne, poți accesa aplicații și site-uri web care îți oferă informații actualizate despre concentrația de polen din aer. Evită activitățile în aer liber în zilele cu concentrație ridicată de polen și încearcă să îți planifici activitățile în funcție de aceste date.

 1. Păstrează Curățenia în Casă

Păstrează o atmosferă curată în locuința ta pentru a reduce expunerea la polen. Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a îndepărta polenul și alte alergeni din aer și spală lenjeria de pat și hainele în mod regulat. De asemenea, evită să usuci rufele în aer liber în timpul sezonului de polen.

 1. Folosește Măști de Protecție

Atunci când mergi afară în zile cu concentrație ridicată de polen, poartă o mască de protecție pentru a reduce inhalarea acestuia. Există măști special concepute pentru a filtra polenul și alte particule din aer, oferindu-ți o protecție suplimentară împotriva alergiilor.

 1. Administrează Tratamente

Există o varietate de tratamente disponibile pentru gestionarea simptomelor alergiilor de sezon. Antihistaminicele de vânzare liberă pot ajuta la reducerea strănutului, a mâncărimii și a congestiei nazale. De asemenea, picăturile oftalmice pot fi folosite pentru a calma mâncărimea și iritația ochilor.

 1. Explorează Opțiuni Naturale

Anumite plante și suplimente pot oferi alinare pentru simptomele alergiilor de sezon. De exemplu, extractul de quercetin este cunoscut pentru proprietățile sale antialergice și antiinflamatorii. Consultă un medic sau un specialist înainte de a încerca orice supliment pentru a te asigura că este potrivit pentru tine.

 1. Stai la Curent cu Vremea

În plus față de nivelul de polen, condițiile meteorologice pot influența, de asemenea, simptomele alergiilor. Umezeala crescută poate agrava simptomele pentru unii oameni, în timp ce ploaia poate ajuta la spălarea polenului din aer. Fiind la curent cu prognoza meteo, poți planifica mai bine activitățile tale și poți lua măsuri preventive adecvate.

 

Care sunt cel e mai frecvente alergii in aceasta perioada?

În timpul sezonului de primăvară, unele dintre cele mai frecvente alergii sunt cauzate de polenul eliberat de diferite tipuri de plante. Iată câteva dintre cele mai comune alergii de primăvară:

 1. Alergii la Polenul de Copaci: Copacii care eliberează polen în timpul primăverii pot provoca reacții alergice la multe persoane. Printre cei mai comuni arbori care produc polen alergenic se numără arțarul, mesteacănul, fagul, stejarul și pinul.
 2. Alergii la Polenul de Ierburi: Multe specii de ierburi încep să elibereze polen în primăvară, provocând simptome alergice la persoanele sensibile. Printre aceste ierburi se numără ambroziile, gramineele și diverse alte specii de buruieni.
 3. Alergii la Polenul de Flori: Deși florile sunt adesea asociate cu primăvara, anumite specii de flori pot elibera polen care să provoace reacții alergice la unii oameni. Cu toate acestea, alergiile la polenul de flori sunt mai puțin comune decât cele la copaci și ierburi.
 4. Alergii la Acarieni și Mucegai: Deși polenul este cel mai des asociat cu alergiile de primăvară, alți alergeni cum ar fi acarienii și mucegaiul pot provoca, de asemenea, simptome alergice în această perioadă. Acești alergeni pot fi prezenți în aer liber, dar și în interiorul locuințelor, în special în medii umede.
 5. Alergii la Puf: Penele și pufurile de la păsări pot conține alergeni care să provoace reacții alergice la unele persoane, mai ales în cazul în care aceste materiale sunt folosite în perne, pături sau alte articole de pat.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune alergii în timpul sezonului de primăvară, iar simptomele pot varia în funcție de gradul de sensibilitate al fiecărei persoane și de tipul de alergen la care sunt expuși. Este important să consulți un medic pentru a identifica exact ce anume provoacă reacțiile alergice și pentru a primi sfaturi și tratamente personalizate.

 

Cum se manifestă aceste alergii?

Alergiile de primăvară pot să se manifeste într-o varietate de moduri, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe. Cele mai comune manifestări ale alergiilor de primăvară includ:

 1. Strănut repetat: Strănutul frecvent este unul dintre cele mai comune simptome ale alergiilor de primăvară. Persoanele afectate pot strănuta în mod repetat, uneori de mai multe ori la rând, în timp ce sunt expuse la alergenii din aer.
 2. Congestie nazală: Congestia nazală este o altă manifestare frecventă a alergiilor de sezon. Nasul înfundat poate fi rezultatul inflamării mucoasei nazale ca răspuns la expunerea la alergeni precum polenul, acarienii sau mucegaiul.
 3. Mâncărime la nivelul ochilor, nasului și gâtului: Alergiile de primăvară pot provoca mâncărime intensă la nivelul ochilor, nasului și gâtului. Această senzație de mâncărime poate fi deranjantă și poate afecta calitatea vieții persoanei afectate.
 4. Lacrimare excesivă: Persoanele cu alergii de primăvară pot experimenta lacrimare excesivă sau secreție nazală apoasă. Aceste simptome pot fi asociate cu iritația mucoasei ochilor și a nasului.
 5. Umflarea feței: Unele persoane pot experimenta umflarea feței, în special în jurul ochilor, ca răspuns la expunerea la alergeni. Această umflare poate fi ușoară sau poate deveni mai pronunțată în cazul unei reacții alergice mai severe.
 6. Dificultăți de respirație: În cazurile severe, alergiile de primăvară pot provoca dificultăți de respirație, piept strâmt sau chiar wheezing. Aceste simptome pot indica o reacție alergică mai gravă și necesită adesea intervenția medicală imediată.

Este important să acorzi atenție simptomelor tale și să consulți un medic sau un specialist în alergii dacă ai suspiciuni că suferi de alergii de primăvară. Un diagnostic corect și un plan de gestionare adecvat pot ajuta la controlarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții în timpul sezonului de alergii.

 

Cum putem ameliora simptomele acestor alergii?

Există mai multe modalități de a ameliora simptomele alergiilor de primăvară și de a gestiona disconfortul asociat. Iată câteva recomandări care te pot ajuta să reduci simptomele și să te simți mai confortabil:

 1. Utilizează Antihistaminice de Vânzare Liberă:
 • Antihistaminicele pot ajuta la reducerea strănutului, a mâncărimii și a congestiei nazale.
 • Există diferite tipuri de antihistaminice disponibile fără prescripție medicală, cum ar fi loratadina, cetirizina sau fexofenadina.
 1. Folosește Picături Oftalmice:
 • Dacă simți mâncărime și iritație la nivelul ochilor, picăturile oftalmice antialergice pot ajuta la calmarea acestor simptome.
 • Optează pentru picături oftalmice fără conservanți pentru a evita eventualele iritații suplimentare.
 1. Administrează Decongestionante Nazale:
 • Decongestionantele nazale pot ajuta la reducerea congestiei nazale și a obstrucției căilor respiratorii.
 • Folosește cu prudență decongestionantele nazale, deoarece utilizarea lor prelungită poate provoca dependență și congestie rebound.
 1. Utilizează Măști de Protecție:
 • Atunci când mergi afară în zile cu concentrație ridicată de polen, poartă o mască de protecție pentru a reduce inhalarea acestuia.
 • Măștile speciale pentru alergii sunt concepute pentru a filtra polenul și alte particule din aer.
 1. Păstrează Curățenia în Casă:
 • Redu expunerea la alergeni în interiorul locuinței prin menținerea unei atmosfere curate.
 • Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a îndepărta polenul și alte alergeni din aer și spală lenjeria de pat și hainele în mod regulat.
 1. Ia în Considerare Tratamente Naturale:
 • Anumite plante și suplimente pot oferi alinare pentru simptomele alergiilor de primăvară. De exemplu, extractul de quercetin are proprietăți antialergice și antiinflamatorii.
 1. Consultă un Medic sau un Specialist în Alergii:
 • Dacă simptomele tale sunt severe sau nu răspund la tratamentele de vânzare liberă, este important să consulți un medic sau un specialist în alergii.
 • Un medic îți poate recomanda tratamente personalizate și îți poate oferi sfaturi pentru gestionarea eficientă a simptomelor alergiilor de primăvară.

Prin adoptarea unor măsuri preventive și a unui plan de gestionare adecvat, poți reduce simptomele alergiilor de primăvară și poți avea o primăvară mai plăcută și mai confortabilă.

 

Cu o abordare atentă și proactivă, poți gestiona eficient simptomele alergiilor de sezon și poți bucura de frumusețea primăverii fără disconfortul provocat de alergii. Nu ezita să consulți un medic pentru sfaturi personalizate și pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru tine.

 

 

Sursa : https://www.consumerreports.org

Autor : LARISA DAMIAN ( RATIU )

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal