Reguli și recomandări pentru elevi, profesori și părinți

Sunt 3 lucruri care ne țin în siguranță, atât pe noi, cât și pe cei din jur, în orice situație: masca, distanțarea fizică și igiena mâinilor.

  • Masca trebuie purtată corect, astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura. Astfel, poate fi redusă distanța minimă dintre persoane, dar nu mai puțin de 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.
    Nu înlăturați masca, nu o purtați sub bărbie, în special în sala de clasă sau atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane.
    Masca este individuală; odată utilizată, NU se oferă propria mască pentru a fi purtată de o altă persoană.
  • Distanța fizică trebuie păstrată de cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanță față de celelalte persoane răspândirea virusului este redusă la minimum.
    În sala de clasă trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, în timpul orelor, în pauze și în momentul sosirii/plecării de la cursuri.
    În cazul orelor de educație fizică vor fi evitate acele activități care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (de ex.: jocuri de echipă cu mingea).
  • Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață atinsă frecvent de mai multe persoane (de ex.: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura pentru a preveni infecția, deoarece virusul poate fi transmis și prin contact.
    Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil, cheile, card/bani etc.
    Așezați-vă întotdeauna în același loc în sala de clasă și evitați să atingeți obiectele colegilor, scaunele și băncile ocupate de aceștia. Dezinfectați-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeți obiecte sau suprafețe atinse de mai multe persoane (de ex.: cretă, burete, tablă). Aveți grijă unde plasați ghiozdanul, astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare.

Tinerii sunt afectați într-o mai mică măsură în cazul infectării cu noul coronavirus, dar ei pot răspândi virusul, chiar și fără să-și dea seama, către persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (de ex.: părinți, bunici, profesori, persoane bolnave), în cazul cărora infectarea poate avea consecințe extrem de grave.

Sursa : fiipregatit.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal