Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Domnul Doctor Florin Ioan Bălănică ne răspunde

 

În prezentul interviu l-am invitat pe Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică, Medic competență în PsihoNutritie și Comportament alimentar, Terapie Medicala Nutrițională, fondator #MetodaDrBalanica – prevenție proactivă și terapia bolilor metabolice prin intervenție nutrițională, pentru  a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

#MetodaDrBalanica reprezintă intervenția nutrițională științifică pentru prevenția proactivă și tratamentul bolilor omului modern și este Înregistrată și Certificată Internațional, a fost pusă în practică de peste 35,000 de oameni în ultimii 10 ani, din România și 14 țări din lume, având o rata de succes de 97%.

Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică – „Alimentul ultraprocesat se mai numește și aliment pre-digerat și de cele mai multe ori este ambalat, este pregătit pentru a fi consumat după o minimă procesare, astfel încât ajungem să discutăm despre o „fast life „  (o viață pe fugă), salvând timp cu astfel de alimente.  Discutând despre o ordine a priorităților, devine important aproape orice, mai puțin ceea ce mâncăm. Ajungem să mâncăm pe fugă, alimente rapide, fără să ne gândim la impactul pe termen lung. „

 

Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

 

  1. Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ultraprocesat înseamnă automat „ rău pentru sănătatea mea ” ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Înainte de a răspunde, aș dori să stabilim de ce am ajuns în zilele noastre să discutăm despre aceste alimente. Și anume, pentru că poporul român, care înainte de Revoluție nu avea acces la orice fel de alimente și fiecare creștea în curte o găină, un porc, făcea brânză, avea un ou din curte sau avea o mică grădină de legume. Dintr-o dată, am trecut la o altă chimie a alimentelor, care a însemnat alimente de tip vestic procesate și ultraprocesate. Și vorbim aici despre alimentele preambalate și nu în ultimul rând despre fastfood.

Ne-a plăcut acest gust și l-am preferat celui tradițional , pentru că a fost foarte diferit. Acest lucru în știința nutriției se numește „ tranziție nutrițională„.  Deci poporul român a făcut o tranziție nutrițională, așa cum s-a întamplat în istoria multor popoare, de la alimente naturale cu o anumită chimie, către aceste alimente procesate și ultraprocesate, care înseamnă cu totul o altă chimie și o modificare a metabolismului, o modificare a calității vieții, a stării de sănătate. Tocmai de aceea, astăzi ne aflăm în fața unei realități: poporul român se găsește pe primele locuri în Uniunea Europeană din perspectiva patologiilor metabolice și a bolilor oncologice, care reprezintă a doua cauză de mortalitate în România și în lume, după boala cardiovasculară.

Ultraprocesat înseamnă aliment pre-digerat, care poate fi consumat ca atare sau printr-o foarte ușoară încălzire sau preparare, nu ne ocupă timp însă pe termen lung putem să discutăm despre consecințe asupra stării de sănătate.

În categoria alimentelor ultraprocesate putem include – sucuri, alimente preambalate, chipsuri, mezeluri, anumite tipuri de conserve, în general includem alimente care presupun procesarea intensă a alimentului de bază și adiționarea de aditivi sau potențiatori de gust, pornind de la premiza gustului și nu de la cea a calității alimentului.„

 

  1. Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „În medicină, discutăm întotdeauna despre doză și frecvență. Dacă mergem la cumpărături și de poftă, la venirea acasă consumăm un aliment ultraprocesat în cantitate mică, iar lucrurile nu sunt repetitive, nu se va întâmpla nimic. Pentru că tot ceea ce contează sunt alegerile nutriționale pe termen lung.

În cazul în care în rutina noastră alimentară regăsim preponderent alimente precum : energizante, sucuri acidulate, alimente „ready to eat„ pe care doar le încălzim 2-3 minute la microunde, conserve cu termen foarte mare de valabilitate, mezeluri, putem discuta despre afectarea stării noastre de sănătate pe termen lung, despre afectarea calității vieții și chiar a longevității. Pentru că studiile moderne arată  că intervenția nutrițională trebuie să fie primul pas către prevenția și terapia tuturor bolilor cronice (boli metabolice, digestive, oncologice, cardiovasculare , endocrinologice).

Astfel că, un consum constant, ca stil de viață, a unor alimente de acest fel, poate duce la toate aceste patologii pe care le-am menționat, iar apariția acestor patologii se întâmplă la vârste din ce în ce mai tinere. Întâlnim accidentul vascular și infarctul de miocard la bărbatul tânăr, care are un stil de viață dezordonat și mănâncă într-un mod nepotrivit alimente ultraprocesate. Întâlnim patologia oncologică la femeia tânără, cu exces ponderal, care consumă în mod frecvent alimente bogate în zahăr. Și acestea sunt doar câteva exemple. „

 

Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

 

  1. Care considerați că sunt cele mai mari capcane de pe eticheta unui produs ultraprocesat? Și aici ne putem duce cu gandul la „ etichetă curată ” sau „ fără zahăr adăugat ”

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Campania pe care Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons o face și Aplicația InfoCons, este una extrem de utilă, deaorece oamenii pot identifica ce conține produsul, să înțeleagă ce înseamnă E-uri și potențiatori de gust și să aleagă ce doresc să cumpere din magazin și cum își aleg ei să trăiască pe viitor.

De la acest pas până la realitatea cotidiană, drumul este unul foarte lung. Cu toată responsabilitatea afirm că majoritatea oamenilor din România nu știu să citească eticheta sau chiar dacă o citesc, nu știu să o interpreteze sau se lasă păcăliți de exprimări precum „ fără zahăr adăugat ”, „ fără E-uri”, „ produs bogat în proteină ”.

Vă pot da un exemplu concret, întâlnit în magazine, în gama de produse lactate, categoria iaurt sau brânză.  Și vorbim despre produse de foarte bună calitate dar pe a căror eticheta scrie „ produs bogat în proteină”. Însă vom putea vedea că acel produs are mai puțină proteină decât același produs, de la același producător, dar pe a cărui etichetă nu menționează că este bogat în proteină, ci este produsul standard de la raft. Și atunci ne putem întreba dacă acel mesaj „ produs bogat în proteină” nu este doar un mesaj de marketing ? Majoritatea specificațiilor de pe ambalaj, în absența Aplicației InfoCons, sunt absolut imposibil de citit pentru marea majoritatea oamenilor.„

 

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorului te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente ultraprocesate din dietă

 

 

  1. Ar trebui îmbunătățită legislația, astfel încât să poată fi mai bine informați consumatorii cu privire la alimentele ultraprocesate ? Daca da, cum am putea îmbunăți legislația ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Din perspectiva consumatorului, acesta trebuie informat constat, educat, cu exemple clare, astfel încât să înțeleagă ce înseamnă alimentație sănătoasă, ce înseamnă procesat și ce înseamnă ultraprocesat. Trebuie să înțelegem că potențialul financiar al fiecărui consumator determină în ziua de astăzi obiceiurile și alegerile alimentare.

Din punct de vedere al legiuitorului, în mod evident, lucrurile ar trebui sa fie puțin diferite. Românul stătea pe vremuri la o coadă interminabilă pentru a cumpăra un pui sau un kilogram de portocale, a trecut într-un termen scurt la o piață foarte variată de produse. Poate să consume orice, dacă știe ce să cumpere și dacă își permite din punct de vedere financiar. Și acum intervine iar educația. Pentru că acei români needucați pentru prevenție, din punct de vedere alimentar, puși să aleagă, vor alege după gust, aspect, preț și iată că astfel am schimbat complet chimia alimentelor, așa cum spuneam la începutul interviului.

Aceasta este realitatea care s-a perpetuat în timp, pentru că, pe epigenetica ne arată cum stilul de viață afectează starea de sănătate. „

Citește și : Despre alimente și impactul lor asupra mediului – De vorbă cu Dna. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc , IBA

 

  1. Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Creierul uman este construit pentru supraviețuire și nu pentru performanță, tocmai de aceea, dietele comune nu pot funționa niciodată pe termen lung. Când discutăm despre sare și zahăr, trebuie să nu uităm faptul că omul se naște cu două gusturi predefinite: dulce și sărat. Gustul acru și amar le învățăm în timp. Când discutăm despre cele două gusturi primare (dulce și sărat), trebuie să luăm în calcul și faptul că acțiunile pe care noi le avem „dictate de creier„ sunt acțiuni  care urmăresc o consecință. Deci noi abordăm o acțiune și o direcție, urmărind o consecință. De cele mai multe ori aceasta consecință este starea de bine.

Da, consumul de zahăr ne dă o stare de bine prin stimularea la nivelul creierului a secreției hormonilor responsabili de această stare, precum dopamina. Din păcate, generațiile mai tinere de astăzi caută cu precădere această stare de bine pe care o duc către zona de exacerbare, consumând pe lângă zahăr, sare și alte substanțe care duc la aceste stări ulterioare.

Consumul de sare nu intră chiar în aceeași categorie. Aici discutăm despre gust și evident că există această formulare „ ca sarea în bucate„, nivelul de sodiu dă un gust cu care noi ne-am obișnuit și pe care îl căutăm în alimente. Este strict o obișnuință a receptorilor de la nivelul limbii pentru un gust sau altul. „

 

  1. Având în vedere că sunt mereu la îndemână, gustoase și ieftine, este mai ușor să le consumăm în exces, fără să ne dăm seama ? Ce înseamnă excesul ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Întotdeauna vom alege alimentul în funție de rutina alimentară. Dacă mergem mai în spate, la „primele 1000 de zile„ din viața copilului, acestea sunt zilele care dictează comportamentele alimentare pe termen lung.

Noi avem în jurul nostru un mediu care promovează patologiile metabolice pentru că ne-am apropiat de modelul alimentar occidental, îndepărtându-ne de modelul nostru clasic alimentar, de tradiția nutrițională a poporului român. Astăzi nu ni se mai pare natural să mâncăm preparate tradiționale, le abordăm în zilele de sărbătoare și am trecut la o alimentație rapidă și la îndemână. Tinerii de azi nu mai recunosc mâncărurile gătite cu care noi am crescut și recunosc alimente cu care sunt obișnuiți și care sunt în jurul lor – shaorma, burgeripizza, paste, etc. Dacă într-un context în care sunt însoțiți de anumiți prieteni, tinerii vor consuma alte alimente, vor fi excluși din punct de vedere social din acel grup.

Astfel, comportamentul alimentar al românilor de astăzi este influențat de ceea ce aceștia găsesc la raft. Explicația producătorilor este : noi specificam ` a se consuma cu moderație ` și nu putem controla cât consumă persoana respectiva, aceste explicații nu pot fi valabile. Este necesar categoric un proces educațional. „

 

Citește și – Carnea ultraprocesată și mezelurile din dieta copiilor – Recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului

 

 

  1. Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Eu mă ocup destul de mult de copii aflați la vârsta adolescenței .Întâi de toate discutăm despre obezitate și toate comorbiditățile asociate, apoi despre patologii gastroduodenale. Iar pe termen lung, patologii oso-articulare și tot ceea ce urmează ca și consecințe ale obezității, chiar și boala oncologică.

Să nu uităm ce pe lângă aceste patologii există impactul social al stimei de sine, presiunea constantă de a scădea în greutate, comparațiile și modelele pe care societatea le propune  (slabi și într-o anumită formulă). Toate acestea, reprezintă un moment greu pentru tineri.„

 

  1. Care este impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra stării de sănătate și asupra calității vieții persoanelor vârstnice ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Persoanele vârstnice sunt obișnuite cu alte forme de alimente. Sigur că, unele persoane s-au adaptat dar cea mai mare parte preferă alimentele pe care le recunosc. Și aș dori să vă dau un exemplu – am observat la cumpărături că persoanele mai în vârstă au tendința de a cumpăra acele mezeluri pe care le știu de pe vremuri și care făceau parte din alimentația lor. Sigur că astăzi au o altă compoziție salamul victoria, crenvuștii sau parizerul.

Vârstnicii preferă alimente pe care le cunosc, nu neapărat se adaptează ușor la acest val nou de alimente ultraprocesate și gătesc mult în casă. „

 

  1. Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Trebuie să ne uităm la patologiile cu care se confruntă românii după 1989, în toți acești ani. Patologii care înseamnă obezitate și diabet, pe primele locuri în Uniunea Europeană, atât la adulți cât și la copii, boala oncologică. Din păcate suntem mari consumatori de medicamente, ne este foarte greu să înțelegem prevenția proactivă și stilul de viață și rolul acestora și ne grăbim în a alege lucruri care pe noi nu ne implică,  precum injecții, ceaiuri, medicamente de tot felul, care pot fi utile dar sub recomandarea medicului.

Avem o speranță de viață cu 4 ani mai mare decât aveam acum 10 ani dar nu ar trebui neapărat să ne bucure pentru că ultimii ani din viață sunt într-o stare de sănătate mai slabă, precară chiar. Astfel că, toate aceste statistici răspund acestei întrebări. Nu ne îndreptăm într-o direcție potrivită dar există și o veste bună. În ultimii 2-3 ani avem și pacienți care vin pentru prevenție dar în egală măsură avem o creștere exponențială a pacienților care vin cu patologii metabolice complexe. Tot din cauza lipsa informării, din lipsa eduacției. „

 

Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând  site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor

 

 

  1. Care dintre categoriile de alimente ultraprocesate au cel mai mare impact asupra sănătății ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „ Încerc să fac un top și cred că aș pune pe primul loc băuturile energizante, urmate de cele carbogazoase, chipsuri, alimentele ready-to-eat (preparare minimă înainte de consum). Putem aminti și înghețata, mezelurile, dulciurile ambalate bogate în zahăr. Este foarte dificil să facem o clasificare, fiecare dintre ele consumate des și în dozele nepotrivite, pot avea impact asupra sănătății„

 

  1. Cum putem schimba obiceiurile alimentare greșite, astfel încât să încorporăm tot mai des alimente benefice pentru atât pentru sanatate cât și pentru o mai bună calitate a vieții?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „ Tinerii spre exemplu preferă să nu mănânce mâncare, de niciun fel, pentru a nu lua în greutate și să poată consuma alimente nepotrivite precum sucuri carbogazoase sau energizante, chipsuri, alimente care se consumă în grupul social din care ei fac parte. Cu pași mici, stabilirea obiectivelor pe termen lung. Vreau să slăbesc nu înseamnă niciodată asta, în spate există mereu altceva. Și întelegerea faptului că stilul de viață trebuie să se schimbe pentru tot restul vieții și nu înseamnă doar un hei-rup de a scăpa de câteva kilograme.

Alimentele ieftine nu pot fi alimente din sursă naturală sau de foarte bună calitate. Chiar și eu în fața pacienților, am făcut un calcul simplu, raportat la 3 mese principale și am ajuns la concluzia că o persoană cu un venit mediu poate mânca sănătos dacă are informația corectă, dacă se preocupă de stilul de viață sănătos și îsi pregătește mesele acasă.„

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate și aditivii alimentari din dietă

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal