InfoCons a realizat un studiu pentru produsele tip pizza congelată, ce se regăsesc pe piața din România.
Eșantionul analizat este alcătuit din 62 produse, având drept producători / distribuitori :
- Oetker RO SRL ;
- Kaufland Romania SCS ;
- Lidl Discount SRL;
- Macromex SRL;
- Maresi Food Broker SRL;
- Orkla Foods Romania SA;
- SVILA SRL .
Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele :
- Auchan ;
- Casa Romantica ;
- Oetker ;
- Dutch Style ;
- Edenia ;
- Italiamo ;
- Kaufland Classic ;
- Mama Mia ;
- Naturli ;
- Pizza Rizza ;
- San Fabio ;
- Svila ;
- Tomi ;
- Trattoria Alfredo ;
- Vemondo .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor produselor au rezultat:
- Din punct de vedere al ingredientului principal :
- Din punct de vedere al tipului de făină conținut în produs :
- 64.51 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de grâu ;
- 30.64 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă 480 din grâu ;
- 3.22 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă din grâu ;
- 1.61 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de orez .
- Din punct de vedere al ingredientelor de bază :
Cantitatea procentuală a ingredientelor de bază variază între 6.66% și 51.20%
- 96.77% din produsele analizate menționează procentul ingredientelor de bază
- 3.23% din produsele analizate NU menționează procentul ingredientelor de bază
Exemplu :
- Pizza guseppe cu carne de pui si condiment curry , contine : 6.3% pui fiert si 0.3% condiment curry (sare, condimente, verdeata, ceapa praf, zahar), un total de 6.6 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;
- Pizza cu 4 branzeturi: Mozzarella, Gorgonzola Dop, Asiago Dop,Pecorino Romano Dop contine : branza mozzarella 12.8% (lapte, sare, cheag microbian), branza Gorgonzola DOP 6.4% (lapte), branza Asiago DOP 5,1% (lapte), branza Pecorino Romano DOP 3.5% (lapte de oaie), un total de 27.8 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;
- Mini Pizza acoperite din belsug cu branza Mozzarella , branza Emmental,branza tare si sos de rosii,pe blat subtire si crocant, contine : 19% rosii pasate , 16% branza mozzarella, 12% branza Emmental, 4,2% branza tare , un total de 51.20 % ingrediente mentionare in descrierea produsului
- Din punct de vedere al conținutului de alergeni :
- 98.38 % dintre produse au în componență cereale care conțin gluten (grâu, orz) ;
- 98.38 % dintre produse conțin lapte și produse derivate ;
- 14.51 % dintre produse conțin soia (și produse derivate) ;
- Din punct de vedere al cantității de sare :
Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g , raportat la 100 g produs .
- Cantitatea de sare raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă între 2.04 g si 6.44 g :
- 6.44 grame de sare este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;
- 17.74 % dintre produse conțin peste 5 grame de sare, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;
- 14.51 % dintre produse conțin mai puțin de 3 grame de sare ;
- 2.04 grame de sare este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate.
- Din punct de vedere al cantității de zahăr :
Cantitatea de zahăr variază între 1.2 g și 7.5 g , raportat la 100 g produs .
- Cantitatea de zahăr raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă intre 4.02 g si 28.87 g :
- 28.87 grame de zahăr este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;
- 1.61% dintre produse conțin peste 25 grame de zahăr, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;
- 45.16% dintre produse conțin mai puțin de 10 grame de zahăr ;
- 4.02 grame de zahăr este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate .
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți :
- 74.19 % dintre produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) .
- Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:
- 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri ;
- 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri ;
- 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri ;
- 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri ;
- 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri ;
- 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri ;
- 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri ;
- 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri ;
- 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E ;
- 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari .
Situația privind numericul de aditivi raportată la fiecare produs click AICI !
- Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 65.22% dintre produse au în componență Nitrit de Sodiu (E250) ;
- 58.70% dintre produse au în componență Amidon Modificat (E1422) ;
- 47.83% dintre produse au în componență Ascorbat de Sodiu (E301) ;
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E250 – nitrit de sodiu | 30 (65.22%) |
E1422 – amidon modificat | 27 (58.70%) |
E301 – ascorbat de sodiu | 22 (47.83%) |
E300 – acid ascorbic | 11 (23.91%) |
E451 – trifosfati | 11 (23.91%) |
E330 – acid citric | 9 (19.57%) |
E450 – difosfati | 9 (19.57%) |
E316 – eritorbat de sodiu | 9 (19.57%) |
E160a – caroteni | 8 (17.39%) |
E472e – esteri ai acizilor mono si diacetiltartic cu mono si digliceridele acizilor grasi | 7 (15.22%) |
E407 – caragenan | 7 (15.22%) |
E452 – polifosfati | 6 (13.04%) |
E412 – guma de guar | 3 (6.52%) |
E341(i) – fosfat monocalcic | 3 (6.52%) |
E339 – fosfat de sodiu | 2 (4.35%) |
E415 – guma de xantan | 2 (4.35%) |
E270 – acid lactic | 2 (4.35%) |
E260 – acid acetic | 1 (2.17%) |
E509 – clorura de calciu | 1 (2.17%) |
E322 – lecitina | 1 (2.17%) |
E541 – fosfat acid de aluminiu si sodiu | 1 (2.17%) |
E341 – fosfat monocalcic | 1 (2.17%) |
E331 – citrat de sodiu | 1 (2.17%) |
E302 – ascorbat de calciu | 1 (2.17%) |
E464 – hidroxipropilmeticeluloza | 1 (2.17%) |
E472b – esteri ai acidului lactic cu mono si digliceridele acizilor grasi | 1 (2.17%) |
E472a – esteri ai acidului acetic cu mono si digliceridele acizilor grasi | 1 (2.17%) |
E249 – nitrit de potasiu | 1 (2.17%) |
E315 – acid eritorbic | 1 (2.17%) |
E327 – lactat de calciu | 1 (2.17%) |
E304 – esteri ai acizilor grasi cu acidul ascorbic | 1 (2.17%) |
E471 – mono si digliceridele acizilor grasi | 1 (2.17%) |
E306 – tocoferoli | 1 (2.17%) |
E339ii – fosfat de sodiu | 1 (2.17%) |
Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la 100 g de produs:
- Valoarea energetică este cuprinsă între 162 kcal și 290 kcal ;
- Cantitatea de grăsimi variază între 2.8 g și 15 g ;
- Cantitatea de acizi grași saturați variază între 0.4 g și 6 g ;
- Cantitatea de glucide variază între 20.7 g și 38 g ;
- Cantitatea de zaharuri (din glucide) variază între 1.2 g și 7.5 g ;
- Cantitatea de proteine este cuprinsă între 4.1 g și 13 g ;
- Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g .
Important! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca nivelul de consum global al sării s-ar reduce la cantitatea recomandată, adică 5 grame / zi.
Fiecare dintre cantitățile produselor (totale) studiate sunt cuprinse între 216 g și 1050 g.
Studiul integral poate fi accesat AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro