Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează
Am invitat-o pe Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – Director General, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București este o organizație de cercetare publică, aflată în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, cu activitate de cercetare în 4 domenii: siguranță alimentară, nutriție, comportamentul consumatorului, (Bio)tehnologii alimentare.
Activitatea de cercetare are loc în 9 laboratoare, 3 stații de experimentări pilot şi 2 compartimente specializate mai mult pentru proiecte tip acţiuni suport şi Long life Learning. De asemenea, aceasta este asistată de către celelalte compartimente, inclusiv de către compartimentul Marketing-Comercial și Centrul de Informare Tehnologică.
Pe lângă activitatea de cercetare, sub coordonarea Dnei.Prof. Dr. Ing, Nastasia Belc, institutul mai desfășoară și activitatea de servicii către terți, aceasta constând în: analize de laborator, producție de alimente personalizate pentru consumatori cu nevoi speciale precum și activitatea de notificări suplimente alimentare.
IBA București se dezvoltă într-o organizație orientată către industrie, accesând finanțări publice sau private, competitive, pentru implementarea proiectelor cu scopul de a obține produse sau tehnologii, de a dezvolta metode analitice de laborator, de a elabora studii sau strategii.
Sursă foto – bioresurse.ro
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?
-
„ Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ultraprocesat înseamnă automat „ rău pentru sănătatea mea ” ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – ‚Ultraprocesat înseamnă că în alimentul respectiv au fost adăugate mai multe procese, care pot distruge nutrienții. Adică fierbere, afumare, care poate să vină și cu substanțe toxice, sărare, și altele. Când facem o ciorbă acasă, și o fierbem mult, nu știm câte vitamine mai rămân. Ceea ce înseamnă că și această ciorbă o putem considera ca fiind ultraprocesată. Ne rămân mineralele din legume, ceea ce este foarte bine, are o valoare calorică mai mică, un aport hidric mai mare, proteine dacă adăugăm și carne.
Aș face o mică mențiune, apropo de produsele congelate. În cadrul Institutului am făcut teste. Depinde foarte mult de tehnologia de congelare. Dacă tehnologia este rapidă și legumele sunt congelate imediat după ce au fost recoltate, am observat că la un spanac luat din piață, Vitamina C este în cantitate mai mică decât cea pe care am identificat-o într-un spanac congelat rapid. Pentru că, spanacul care a stat in piață o zi întreagă, dacă au stat chiar și 2-3 ore, vitamina C imediat se deteriorează, se oxidează și se face un compus intermediar. Ceea ce înseamnă ca lucrurile pot fi ușor nuanțabile. Nu este totul doar în negru și alb.
Când ne referim la alimentele semi-preparate, pre-gătite, pe care doar le introducem în cuptor și le gătim în 10 minute putem spune că este vorba despre alimente ultraprocesate. Dar putem lua în calcul că deși nu mai avem poate micronutrienți acolo, luăm măcar proteinele și mâncăm lângă cu o salată, cu ceva proaspăt.
Noi trebuie să ne gândim ce ne oferă bun un aliment procesat sau ultraprocesat, ce putem să luam din acel aliment ? Spre exemplu, să luăm laptele: poate să fie pasteurizat sau UHT (temperatură mare dar timp scurt). Ce așteptări putem avea de la un pahar de lapte? Nu ne putem aștepta să avem vitamina C, ci calciu, fosfor, poate la cel pasteurizat ceva vitamine liposolubile, care mai rezistă la temperaturi. Dar în definitiv, avem 90% apă și nu ne așteptăm să ne ofere doza zilnică de vitamine. Putem spune și despre laptele UHT că este un produs ultraprocesat. Dar având câteva săruri minerale de care avem nevoie, îl putem consuma fără probleme.
Dacă luăm ca și exemplu o conservă de pește, unde avem o pasteurizare sau o sterilizare, nu ne așteptăm la vitamine. Conservele de pește au cea mai mare cantitate de calciu, au grăsimi bune, chiar dacă este un aliment ultraprocesat, pentru că rezistă 3 ani. Probleme pot apărea dacă mâncăm în fiecare zi conserve. Trebuie să consumăm și alimente proaspete. „
-
Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „ Industria alimentară ar trebui să își schimbe modul în care procesează alimentele. Pentru a fi mai atractive, fac alimentele mai grase, pentru a fi mai gustoase.
Avem nevoie de o alimentație cât mai echilibrată. O alimentație dezechilibrată poate duce la apariția bolilor cronice, precum – diabetul cu toate efectele pe care le are asupra organismului, diverse tipuri de cancer, boli cardiovasculare. „
-
Care considerați că sunt cele mai mari capcane de pe eticheta unui produs ultraprocesat? Și aici ne putem duce cu gandul la „ etichetă curată ” sau „ fără zahăr adăugat ”.
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – ”Fără zahăr adăugat ” ne poate duce cu gandul la sucuri. Sau pot fi sucuri carbogazoase care au îndulcitori sintetici care nu influențeză metabolismul glucidic. Nu pot duce în timp la diabet. Nu este o capcană din punctul acesta de vedere. Dar pot avea pe post de îndulcitor acesulfam de potasiu, E950, care, așa cum îi spune și numele, are sodiu. Majoritatea îndulcitorilor sunt săruri de sodiu și ajungem astfel la un consum zilnic ridicat de sodiu, fără să ne dăm seama. Acest îndulcitor este o substanță chimică, pe care organismul nu o recunoaște, și din fericire o elimină, dar consumând cantități mari, organismul nu are capacitatea să elimine așa rapid. De aceea spunem mereu că aici este problema, la cantitate! Cantitatea este aproape la fel de importantă ca și cantitatea. Pentru că, dacă trebuie să cumpărăm ceva care poate din punct de vedere calitativ nu este foarte bun, dar dacă este în cantitate mică, nu ne face rău. Dar dacă ajungem să consumăm zilnic, în cantitate mare, atunci devine o problemă. Trebuie să citim cu atenție eticheta, însă de multe ori este scris și foarte mic.”
Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
-
Ar trebui îmbunătățită legislația, astfel încât să poată fi mai bine informați consumatorii cu privire la alimentele ultraprocesate ? Daca da, cum am putea îmbunăți legislația ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „Legislația este destul de bine făcută. Doar că ar trebui să fie mai bine urmărită. La diversitatea de alimente existente pe piață, este greu să faci o monitorizare a calității. Fizic este foarte greu de făcut. Nimeni nu o poate face. Există niște planuri de monitorizare, din punctul de vedere al siguranței alimentare. Din punct de vedere nutrițional, este aproape imposibil. Nu ne rămâne altceva de făcut, decât să fim educați, să știm cum să alegem alimentele și în funție de cum alegem noi alimentele, așa va fi și piața.
Poate ar trebui dezvoltate programe de educație. „
-
Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „ Cu siguranță, zaharurile duc la adicție. Este un lucru știut acesta. Inclusiv pâinea, având glucide. În general, tot ce este dulce duce la adicție. La începutul anilor ’90, când am călătorit pentru prima dată în străinătate, am fost uimită de cât de dulce era înghețata în Italia, față de înghetata din România. Și părea atât de dulce, încât nu mai simțeam aroma.
Consumatorii sunt cei care cer mai dulce și atunci industria trebuie să se adapteze. Și în cazul sării este la fel. De ce mâncăm mai multă, de aceea simțim nevoia să adăugăm mai multă sare. Obiceiurile se formează, se modelează în timp.
Strategii de reducere a sării și zahărului din alimente au apărut pentru prima oară în 2003, la nivel european. În Suedia s-a identificat o incidență mare de boli cardiovasculare, din cauza faptului că ei conservau peștele cu sare și au dorit să schimbe ceva. Și atunci a apărut dorința de a se implementa la nivel european aceste strategii de diminuare a cantității de sare și zahăr. Și acum, după 20 de ani, discutăm despre același lucru, deoarece nu se pot scădea brusc aceste ingrediente. Oamenii ar trebui să se obișnuiască în timp, treptat, cu schimbările. „
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Citiți AICI partea a II-a a interviului acordat de către Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc pentru InfoCons Protecția Consumatorilor
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro