Pe măsură ce populația globală crește și preocupările legate de mediu devin tot mai îngrijorătoare, concentrarea asupra sistemelor alimentare sustenabile nu a fost niciodată mai critică. Mâncarea sustenabilă își propune să hrănească atât oamenii, cât și planeta, reducând la minimum impactul asupra mediului, susținând economiile locale și promovând bunăstarea animalelor.

Efectele schimbărilor climatice afectează atât sănătatea oamenilor, cât și a mediului. Pentru a minimiza impactul și pentru a alimenta o populație în creștere, care se estimează că va ajunge la 9,7 miliarde până în 2050, sistemele alimentare încorporează practici mai durabile, inclusiv reducerea risipei alimentare și conservarea resurselor.

Pe 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile (ESPR) , ca parte a Planului de Acțiune pentru Economie Circulară , în cadrul Acordului Verde European. ESPR a intrat în vigoare pe 18 iulie 2024 și reprezintă piatra de temelie a abordării Comisiei Europene pentru produse circulare și durabile din punct de vedere ecologic.

Agricultura, în special curățarea terenurilor pentru creșterea animalelor, contribuie cu aproximativ un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Este nevoie de o tranziție rapidă către diete sănătoase, nutritive și sustenabile. Dacă consumatorii ar respecta recomandările dietetice ale Organizației Mondiale a Sănătății, acestea ar salva milioane de vieți, ar reduce riscurile de îmbolnăvire și ar aduce reduceri majore ale emisiilor globale de gaze cu efect de seră.

Prin așa-numita „Strategie de la fermă la consumator”, Comisia Europeană dorește să construiască un sistem alimentar sustenabil al UE, care să asigure securitatea alimentară și să protejeze oamenii și natura.Principalele obiective ale strategiei Comisiei Europene pentru 2030:

  • Reducerea cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor
  • Reducerea cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor
  • Reducerea cu 50 % a vânzărilor de substanțe antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură
  • Utilizarea a 25 % din terenurile agricole pentru agricultura ecologică (organic farming)

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Regulamentul UE privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile : Ce trebuie să știm despre acesta

 

Ce înseamnă un sistem alimentar sustenabil ?

Sistem alimentar” este un termen larg care descrie orice este implicat în producția, distribuția și consumul alimentelor. Aceasta include creșterea, recoltarea, procesarea, distribuirea, asigurarea siguranței alimentelor, consumul și chiar risipa alimentară. Include, de asemenea, conexiunea dintre aceste procese, oamenii și resursele care contribuie și sunt afectate de sistemul alimentar.

Alimentele sustenabile sunt produse, procesate și distribuite în moduri care susțin sănătatea mediului, sprijină economia locală și sănătatea animalelor. Principiile cheie includ:

  • Administrarea mediului: reducerea amprentei de carbon, conservarea apei și promovarea biodiversității prin agricultura ecologică, agroecologie și permacultură.
  • Viabilitatea economică: Sprijinirea fermierilor și a economiilor locale prin acordarea priorității produselor din surse locale și sezoniere.
  • Echitate socială: Asigurarea unor practici echitabile de muncă și acces echitabil la alimente nutritive pentru toate comunitățile.

Un „sistem alimentar sustenabil” oferă nutriție și securitate alimentară pentru toată lumea, fără a compromite bunăstarea oamenilor sau a planetei atât acum cât și în viitor. În timp ce subiectul sustenabilității este tot mai discutat,  majoritatea experților sunt de acord că sistemele alimentare sustenabile abordează trei factori cheie: economici, de mediu și sociali.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiDespre alimente și impactul lor asupra mediului – De vorbă cu Dna. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc  IBA

 

Beneficiile unui sistem alimentar sustenabil

Adoptarea practicilor alimentare sustenabile oferă o multitudine de beneficii:

  • Impactul asupra mediului: Agricultura sustenabilă reduce emisiile de gaze cu efect de seră, conservă apa și promovează sănătatea solului. De exemplu, agricultura ecologică evită pesticidele și îngrășămintele sintetice, reducând poluarea și încurajând biodiversitatea.
  • Beneficii pentru sănătate: alimentația sustenabilă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​​​pe bază de plante, sunt legate de rate mai scăzute de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și obezitatea.
  • Viabilitate economică: prin sprijinirea sistemelor alimentare locale, comunitățile pot reduce dependența de lanțurile globale de aprovizionare. Acest lucru menține banii în economiile locale, sprijinind fermierii și întreprinderile mici.
  • Bunăstarea socială: sistemele alimentare sustenabile asigură accesul tuturor persoanelor la alimente nutritive, promovând sănătatea comunității. Obiceiul oamenilor de a cultiva alimente acasă este, de asemenea, o modalitate sustenabilă de a susține un sistem alimentar durabil.

Conceptul „One Health”  recunoaște că sănătatea oamenilor, animalelor, solului, apei, a plantelor și a ecosistemelor sunt strâns interconectate, fapt ce presupune aplicarea unei abordări coordonate, colaborative, multidisciplinare și intersectoriale pentru a identifica riscurile potențiale sau existente care apar la interfața dintre sistemul integrat „sol – plantă – animal – om” și ecosistemele în care trăiesc.

Acest concept a fost lansat de către SUA la începutul anilor 2000 şi se referă la necesitatea şi obligativitatea luării deciziilor majore referitoare la sănătatea umană în concordanţă cu datele furnizate de medicina umană, medicina veterinară şi mediul de viaţă înconjurător, privite ca un tot indisolubil.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatorilorEticheta Bio la alimente

 

Cum să producem alimente mai sustenabile ?

În timp ce producția alimentară sustenabilă pare a fi soluția ideală, nu este întotdeauna practic pentru consumatori să aleagă alimente sustenabile în locul alternativelor convenționale. Industria alimentară și a băuturilor trebuie să monitorizeze transportul de la fermă până pe masa consumatorului pentru a putea adopta schimbări reale.

Iată câteva modalități prin care se pot face produsele alimentare mai durabile:

Investiția în tehnologie agricolă – Tehnologii precum semănătorii robotizate, senzori de măsurare a nutrienților din sol, dronele care monitorizează sănătatea culturilor și analiza predictivă a solului pot fi soluții care ajută fermierii să-și sporească randamentul culturilor, protejând în același timp fertilitatea solului și prevenind eroziunea acestuia.

Sprijinirea furnizorilor certificați eco – Utilizarea ingredientelor și a aditivilor organici certificați în alimentele procesate asigură că produsele alimentare nu contribuie la poluarea apei prin pesticide și erbicide sintetice. Aceste substanțe chimice sunt toxice pentru viața marină, iar eliminarea lor din lanțul de aprovizionare ajută la conservarea biodiversității oceanelor și a calității aerului.

Reducerea risipei alimentare – 30% din alimente sunt aruncate în fiecare an. Reformularea alimentelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate și utilizarea ambalajelor funcționale care protejează articolele perisabile, pot ajuta la reducerea risipei de alimente. Donarea surplusului de hrană comunităților sărace și sprijinirea furnizorilor care fac același lucru promovează securitatea alimentară.

Citește și despre Gastronomia Sustenabilă – InfoCons – Protecția Consumatorilor te informează !

 

Tranziția către o dietă sustenabilă

Această tranziție implică alegeri conștiente care au un impact colectiv semnificativ:

  • Alegeți mai des alimente pe bază de plante: acest lucru necesită mai puține resurse și produc emisii mai mici de gaze cu efect de seră în comparație cu dietele bogate în carne. Includeți mai multe leguminoase, nuci, semințe și legume în mesele dvs.
  • Sprijiniți prodcătorii locali : cumpărați de pe piețele locale direct de la fermieri și alegeți produse sezoniere pentru a reduce amprenta de carbon asociată cu transportul și depozitarea.
  • Reduceți risipa de alimente: planificați mesele, depozitați alimentele în mod corespunzător și utilizați resturile în mod creativ pentru a minimiza risipa alimentară. Compostarea deșeurilor organice contribuie și la sănătatea solului.
  • Optați pentru pește și fructe de mare certificate: alegeți fructe de mare și pește certificate de către organizații precum Marine Stewardship Council (MSC) pentru a vă asigura că sunt pescuite în mod responsabil și sustenabil.
  • Limitați alimentele procesate: alimentele procesate au adesea un impact mai mare asupra mediului datorită ambalării extinse și proceselor de producție consumatoare de energie. Alegeți alimente întregi, neprocesate ori de câte ori este posibil.

Acțiunile individuale sunt cruciale, dar schimbarea sistemică, la nivel de comunitate, este și ea necesară:

  • Sprijinirea politicilor care promovează agricultura sustenabilă, protejează resursele naturale și asigură practici de muncă echitabile.
  • Programe educaționale: Participarea sau sprijinirea programelor care educă comunitățile despre practicile alimentare sustenabile și beneficiile unei alimentații sănătoase.
  • Sprijiniți afacerile durabile: alegeți să cumpărați de la companii care acordă prioritate durabilității în practicile lor de aprovizionare, producție și distribuție.

În concluzie, alimentația sustenabilă este esențială pentru un viitor sănătos atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Făcând alegeri în cunoștință de cauză și susținând schimbări sistemice mai ample, atât consumatorii, cât și comunitățile pot contribui la un sistem alimentar rezistent și echitabil. Adoptarea alimentelor sustenabile în dietele noastre nu numai că ajută la atenuarea impactului asupra mediului, ci și încurajează bunăstarea economică și socială, deschizând calea pentru un viitor durabil.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor pune la dispoziția consumatorilor informații utile pentru o alegere informată a alimentelor pe care le consumă .

  • Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
  • Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității sare de, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri ;
  • Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant : cantitatea de sare si zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă) ;
  • Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
  • Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
  • Alertele în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene ;

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.eatright.org/ – Mănâncă corect

https://www.europarl.europa.eu/ – Parlamentul European

https://www.who.int/ – Organizația Mondială a Sănătății

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal