Problemele de sustenabilitate asociate industriei cafelei

Problemele de sustenabilitate asociate industriei cafelei InfoCons Protecția Consumatorilor

Pentru că tot am vorbit în articolele precedente despre efectele asupra mediului ale industriei cărnii și a lactatelor , acum a venit rândul cafelei , un produs nelipsit din casele noastre. Statisticile arată că un român consumă anual aproximativ 3.5 kg de cafea, mult mai puţin faţă de restul europenilor , unde consumul mediu de cafea , pe cap de locuitor , este de aproximativ 7 kg pe an. În topul bautorilor de cafea sunt suedezii , cu aproape 10 kg/an/cap de locuitor. Cu toate acestea , piaţa cafelei în România a cunoscut creșteri mari în ultimii ani, fapt ce a dus la o diversitate impresionantă a ofertei din magazine , dar și la o necesitate a educării consumatorilor în acest sens.

Citește și : Studiu InfoCons privind performanța energetică a clădirilor Consiliilor Județene: 22,58% din clădirile certificate au obținut clasa energetică A

Într-un an, cele 3,5 kg de cafea pe care o consumi contribuie la emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 53,65 kg CO2e, dacă aceasta este preluată și prelucrată într-un mod nesustenabil, și cu doar 12,28 kg CO2e dacă sunt luate în vedere câteva proceduri esențiale precum :

Citește și : De ce brânzeturile sunt o sursă mare de CO2 ?

Mai este cunoscut și faptul că producerea cafelei afectează și mai tare zone precum Africa și America de Sud (principalele zone geografice în care este cultivată cafeaua ), ale căror ecosisteme sunt considerate oricum fragile și predispuse defrișărilor .

De aceea, este la fel de important pentru producători , comercianți cât și consumatori , să înțeleagă că prin puterea de cumpărare favorabilă cafelei sustenabile se poate schimba întreaga procedură de fabricare a acesteia, și implicit și restul lanțului valoric .

Citește și : Alertă InfoCons ! Pate de porc cu doar 15% ficat de porc în compoziție ! Verifică produsele pe care le consumi cu Aplicația Gratuită InfoCons !

Surse: https://rgs-ibg.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/geo2.96

https://www.forbes.com/sites/sap/2022/09/29/the-sustainability-problems-percolating-in-the-coffee-supply-chain/?sh=630c3b0f4c67

Autor: Grama Teodora, Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal