aditivii alimentari

In zilele noastre, totul pare sa fie diferit fata de vremurile bunicilor, sau chiar ale parintilor nostri. Totul s-a schimbat, inclusiv ce si cum mancam. Mancam repede, mancarea este cumparata pe fuga din supermarketuri si trebuie pregatita intr-un interval de timp foarte scurt, aceasta in conditiile in care stim ca multe probleme de sanatate se leaga exact de alimentatie. O notiune, insa, sperie pe tot mai multa lume fiind vorba de aditivii alimentari cunsocuti si sub denumirea “e-uri”.

Aditivii alimentari sunt, conform definitei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante chimice sunt împartite în 24 de categorii si adaugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunatati aspectul, gustul, aroma, pentru a le prelungi termenul de valabilitate cat si pentru a se putea aplica anumite procese tehnologice speciale , specifice industriei alimentare. De exemplu, stabilitatea inghetatelor industriale, conservabilitatea checurilor sau a prajiturilor, aroma atragatoare a unor sucuri sau bauturi nu ar putea fi niciodata realizate fara participarea aditivilor alimentari.

Litera “E” simbolizeaza faptul ca aditivul a fost testat minim 6 ani si atestat la nivel european. Numarul care însoteste denumirea aditivului marcheaza ordinea cronologica în care a fost pus in evidenta. Trebuie subliniat ca testarea aditivilor elimina din discutie aparitia unor efecte negative atat pe termen scurt (imediat dupa consumul alimentului ce contine aditivi), cat si pe termen lung (cumulativ, dupa o perioada mare de consum a alimentelor care contin acesti aditivi). Dar atunci cum sa interpretam diferite informatii ades contradictorii pe care le auzim sau vedem in media si care se refera la diferite probleme grave datorate consumului de aditivi? Este clar ca stirile nutritionale, fiind de interes, sunt exploatate la maximum si, ades, deformate. Dar eliminand din discutie acest tip de informatie de senzatie, trebuie spus ca atat referitor la aditivi, cat si la orice alt component alimentar, trebuie luate in considerare nu studii izolate si nereprezentative, efectuate eventual pe animalele de laborator cu metabolism diferit de cel al omului, ci studii care aduna si prelucreaza informatii dintr-un numar mare de cercetari, efectuate pe o durata mare de timp (meta-analize), pe un numar mare de oameni. Numai in acest fel se poate ajunge la o concluzie clara si solida, cu privire la efectele unui compus alimentar asupra starii de sanatate a omului.

Nici un aditiv din cele utilizate in prezent nu a dovedit ca are efecte negative asupra consumatorilor, in caz contrar el ar fi fost retras de mult timp de pe piata. In Romania , legislatia cu privire la aditivii alimentari este armonizata cu legislatia europeana in domeniu, deci aditivii care se folosesc in orice alta tara din Europa sunt admisi si la noi. Aditivii permisi in acest moment sunt substante naturale, naturale modificate sau artificiale. Putini consumatori banuiesc ca in spatele denumirii E300 este vitamina C, al E307, vitamina E, al E160, diferiti caroteni, al E140, clorofila, pigmentul verde care permite plantelor sa respire. Guma guar (E412) , extrasa dintr-o planta exotica, este un cunoscut hipocilesterolemiant, lecitina (E322) este un tonic al sistemului nervos, xilitolul (E967) este o substanta cu actiune anticariogena marcata. Si exemplele ar putea continua.

Pentru consumatorii atenti, mentionam ca toti aditivii alimentari se gasesc inscrisi pe lista ingredientelor produsului, pe eticheta acestuia. Prin consultarea atenta a etichetei, putem manca constient si, eventual evita acele componente, inclusiv aditivi, care dintr-un motiv sau altul nu corespund conceptiilor noastre referitoare la o alimentatie sanatoasa.
In concluzie, o alimentatie diversificata, rationala, echilibrata si adaptata necesitatilor noastre, alaturi de un stil de viata sanatos reprezinta cheia pastrarii sanatatii pana tarziu in viata si a evitarii unor boli cronice, degenerative.
Blamarea aditivilor pentru multe dintre problemele noastre de sanatate este eronata, ea ascunzand gasirea unor justificari pentru un mod de nutritie nesanatos.

Autor: Corina Aurelia Zugravu, MD, Ph.D

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal