Cât zahăr și ce aditivi se găsesc în cele mai populare cocktailuri ?

Cocktailurile reprezintă un simbol al verii, al petrecerilor. Fie că este vorba despre o aromată Margarita sau despre prospețimea unui Mojito, fiecare cocktail își are farmecul său. Cu toate acestea, sub farmecul lor, să nu uită, că se ascunde o băutură alcoolică, adesea bogată în zaharuri și aditivi.  Aceste ingrediente contribuie la gustul și aspectul cocktailurilor, dar au și un impact negativ asupra sănătății.

Rolul zahărului în cocktailuri

Zahărul are mai multe funcții cruciale în cocktailuri:

  • Îmbunătățirea gustului: zahărul echilibrează aciditatea și amăreala ingredientelor precum citricele și bitter-urile.
  • Furnizor de textură: adaugă consistență și textură băuturii.
  • Conservant: în siropuri și lichioruri, zahărul ajută la conservare, prelungind durata de viață.

InfoCons Protecția Consumatorului analizează implicațiile acestor produse asupra sănătății  și oferă îndrumări cu privire la alternative mai sănătoase .

Deși cel mai des se folosește zahărul ca și îndulcitor, exisă și o varietate de alte opțiuni pentru îndulcirea băuturilor:

  • Nectarul de agave: Un îndulcitor natural derivat din planta de agave, uneori folosit pentru a oferi o dulceață mai subtilă. Deși din punct de vedere al încărcăturii glicemice este similar cu zahărul.
  • Mierea: Adaugă note florale și o tentă de complexitate cocktailurilor, în funcție de tipul de miere.
  • Lichioruri: Lichioruri dulci, precum lichiorul de soc sau cel de lămâie, pot adăuga atât dulceață, cât și aromă.
  • Sucuri și siropuri de fructe: Sucurile proaspăt stoarse și siropurile aromate (îndulcite tot cu zahăr de cele mai multe ori) adaugă în mod natural dulceață și arome fructate.

Conținutul ridicat de zahăr din cocktailuri poate contribui la diverse probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, diabetul de tip 2  sau probleme dentare.

Tu știi cât zahăr este în cele mai populare cocktailuri ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

  1. Margarita: De obicei făcută cu tequila, triplu sec și suc de lămâie, Margarita conține adesea zahăr adăugat sub formă de sirop simplu sau nectar de agave. Un Margarita poate conține între 8 și 31 g de zahăr porție, provenind în principal din lichior și siropuri folosite.
  2. Aperol Spritz: Acest cocktail clasic este format din Prosecco D.O.C., aperol, apă minerala și felie de portocală. Un aperol clasic conține aproximativ 36 de grame de zahăr.
  3. Mojito: Preparat cu rom alb, zahăr, suc de lămâie, apă carbogazoasă și mentă, un Mojito poate conține până la 25 de grame de zahăr pe porție. Conținutul de zahăr provine în principal din zahărul adăugat.
  4. Piña Colada: Combinând rom, cremă de cocos și suc de ananas, un Piña Colada poate conține peste 22 de grame de zahăr pe porție. Majoritatea acestei cantități de zahăr provine din crema de cocos și sucul de ananas.
  5. Cosmopolitan: Acest cocktail combină vodcă, triplu sec, suc de afine și suc de lămâie. O singură porție poate avea aproximativ 15 grame de zahăr, în principal din triplu sec și sucul de afine.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiZahărul : răsfăț dulce sau amenințare tăcută ?

 

Aditivii pe care îi întâlnim cel mai des în cocktailuri

Pe lângă zahăr, cocktailurile conțin adesea diferiți aditivi care îmbunătățesc gustul, culoarea și stabilitatea. Printre cei mai comuni aditivi se numără:

  1. Coloranți: Coloranți sintetici precum E129 sau E102 sunt utilizați pentru a da cocktailurilor culori atrăgătoare.
  2. Conservanți: Benzoatul de sodium ( E211 ) și sorbatul de potasiu ( E202) sunt conservanți comuni găsiți în siropurile pentru cocktailuri. Aceștia ajută la prevenirea alterării și la prelungirea duratei de viață.
  3. Arome artificiale: Acestea sunt folosite pentru a imita gustul ingredientelor naturale și sunt comune în lichiorurile aromate și mixuri. De exemplu, aromele artificiale de citrice ar putea fi adăugate într-un amestec pentru Margarita pentru a intensifica aroma de lămâie.
  4. Stabilizatori: Ingrediente precum guma de guar ( E412 )și guma xanthan (E415 ) sunt utilizate pentru a menține consistența și textura băuturilor, în special în cocktailurile pre-mixate sau congelate.
  5. Îndulcitori: În afară de zahăr, cocktailurile pot conține sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză sau îndulcitori artificiali precum aspartamul sau sucraloza (E955).

Știai că aspartamul este posibil cancerigen ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

 

Contraindicații și riscuri

Conținutul ridicat de zahăr și aditivi din cocktailuri poate avea mai multe riscuri pentru sănătate:

  • Creșterea în greutate: Consumul des de cocktailuri bogate în zahăr poate contribui la creșterea în greutate din cauza conținutului lor ridicat de kilocalorii.
  • Risc de diabet: Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Probleme dentare: Zahărul și acizii din cocktailuri pot eroda smalțul dinților și pot duce la apariția cariilor dentare.
  • Reacții alergice: Aditivii precum coloranții și conservanții pot provoca reacții alergice sau sensibilități la unele persoane.
  • Sănătatea ficatului: Consumul regulat de cocktailuri bogate și zahăr poate contribui la probleme hepatice, în special în combinație cu alcoolul.

Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând  site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor

 

Reducerea zahărului și aditivilor din cocktailuri

Pentru cei care doresc să se bucure în continuare de cocktailuri, dar să minimizeze consumul de zahăr și aditivi, luați în considerare aceste sfaturi:

  • Alegeți ingrediente proaspete: Optați pentru fructe și ierburi proaspete în loc de mixuri și siropuri gata făcute.
  • Folosiți îndulcitori naturali: Folosiți miere, sirop de arțar sau stevia ca alternative naturale la zahăr.
  • Diluați cu apă: Diluați cocktailurile cu apă carbogazoasă sau tonic pentru a reduce conținutul total de zahăr.
  • Diminuați porțiile: Porțiile mai mici pot ajuta la limitarea consumului de zahăr și kilocalorii.
  • Verificați etichetele: Când folosiți mixuri gata făcute, siropuri sau băuturi alcoolice aromate, citiți etichetele pentru a înțelege conținutul de zahăr și aditivi.

Etichetele pot fi înșelătoare, așa că este crucial să le citiți cu atenție:

  • Verificați lista de ingrediente: ingredientele sunt listate în ordine descrescătoare în funcție de greutate. Dacă zahărul sau oricare dintre înlocuitorii săi sunt între primele ingrediente, produsul are un conținut ridicat de zaharuri adăugate.
  • Citiți tabelul cu informațiile nutriționale: eticheta nutrițională arată numărul total de zaharuri per porție, inclusiv zaharurile naturale și cele adăugate. Unele etichete listează separat și zaharurile adăugate.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să identifici cantitatea de zahăr sau aditivi din ingredientele pentru cocktailuri .

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le mixați pentru a obține cocktailul preferat, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de aditivi, ingredientele, cantitățile de zahăr din ingredientele pentru cocktailuri.

În timp ce consumul de zahăr și consumul de alcool sunt studiate întens în ultimii ani, majoritatea băuturilor alcoolice de tip cocktail disponibile în comerț sunt adesea îndulcite cu o formă sau alta de zahăr.

În concluzie, este important să fim atenți la zahărul și aditivii pe care le cocktailurile pe care alegem să le cumpărăm sau să le preparăm le conțin. Alegând cu grijă și optând pentru ingrediente mai proaspete și naturale, puteți savura cocktailurile preferate, minimizând riscurile potențiale pentru sănătate. Nu uitați că echilibrul este cheia.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://fdc.nal.usda.gov/ –  Departamentul de Agricultură al SUA

https://www.researchgate.net/ – Research Gate

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal