E415 – Gumă Xantan

E 415 guma de xantan InfoCons Protectia Consumatorilor

Ce este aditivul E 415?

Aditivul alimentar, E 415 este o substanță care are rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare.

E 451 este o gumă de fermentație. Din punct de vedere chimic este o polizaharidă polianionică, cu masă moleculară mare, obținută prin fermentație aerobă, în cultură pură, a glucozei, la ph=6,0-7,5 și la 28-30oC, de către bacteria Xantomonas Campestris.

După fermentare, masa biosintetizată este purificată prin extracție cu etanol, sau cu propanol-2, după care se usucă și se macină.

Conține D-glucoză și D-manoză, acid D-glucuronic și acid piruvic. Se obține sub formă de săruri de potasiu, de sodiu sau de calciu.[1],[2]

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 415?

Guma de xantan alimente InfoCons Protectia Consumatorilor

âAditivul  E 327 poate fi utilizat în:

 • produse nearomatizate pe bază de smântână,
 • produse lactate,
 • dulciuri,
 • creme,
 • grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome,
 • sosuri,
 • toppinguri,
 • dressinguri,
 • snacksuri,
 • gemuri, jeleuri și marmelade,
 • paste tartinabile din fructe și legume,
 • înghețată,
 • fructe şi legume prelucrate,
 • conservate, produse din carne,
 • pește,
 • ouă,
 • condimente,
 • supe, ciorbe,
 • membrane comestibile,
 • produse din proteine vegetale, suplimente nutritive,
 • Alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE,
 • Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, și formule speciale pentru sugari etc. [3]

Se utilizează și ca substanță – suport pentru alți aditivi alimentari.

În ce se mai poate găsi aditivul E 415?

formula E415 InfoCons Protectia Consumatorilor

În afară de produsele alimentare, aditivul E 415 se mai poate utiliza și în:

Produse de îngrijire personală: Guma xantan se găsește și în multe produse de îngrijire personală și înfrumusețare. Permite acestor produse să fie groase, dar totuși să curgă cu ușurință din recipientele lor. De asemenea, permite suspendarea particulelor solide în lichide. Următoarele sunt câteva produse comune care conțin gumă de xantan: Pastă de dinți, Creme, Loţiuni, Șampon.

Produse industriale: Guma de xantan este utilizată în multe produse industriale datorită capacității sale de a rezista la diferite temperaturi și niveluri ale pH-ului, agățându-se de suprafețe și îngroșând lichide, menținând în același timp un flux bun.

Produsele industriale comune care conțin gumă de xantan includ: fungicide, erbicide și insecticide, faianță, mortar, vas de toaletă, vopsele, fluide utilizate în forajul petrolier, adezivi spre exemplu lipici de tapet.5

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 451?

La dozele folosite în alimentație, conform legislației sanitare, aditivul nu constituie un risc pentru sănătatea consumatorului. Este considerat o substanță de balast, care favorizează digestia. La doze mari însă, guma xantan prezintă un efect laxativ. Studiile efectuate pe animale, au evidențiat faptul că aditivul este hidrolizat în tractul gastrointestinal în procentul de 15% (metabolizarea lui se face până la CO2), xantanul neabsorbit (85%) este eliminat prin fecale. Nu se acumulează în organism.

După ce studiile privind carcinogenitatea, genotoxicitatea și alte cercetări, EFSA a concluzionat că nu există nicio problemă de siguranță și nu este nevoie de o doză zilnică acceptată (DZA) numerică pentru guma de xantan (E415) atunci când este utilizată ca aditiv alimentar. Cu toate acestea, există un nivel maxim de utilizare pentru sugari.[4]

Guma de xantan este derivată din zahăr. Zahărul poate proveni din mai multe surse diferite, inclusiv grâu, porumb, soia și lactate. Persoanele cu alergii severe la aceste produse ar putea avea nevoie pentru a evita alimentele care conțin gumă de xantan excepția cazului în care acestea pot determina de la ce sursă provine guma de xantan.1

La sugarii prematuri este indicat să se evite administrarea produselor care conțin xantan deoarece intestinele lor sunt în curs de dezvoltare.

Guma xantan poate scădea nivelul zahărului din sânge  de aceea este de evitat să fie utilizat de persoanele care iau anumite medicamente sau planifică o intervenție chirurgicală

Consumul acestui aditiv poate fi periculos pentru persoanele care iau anumite medicamente pentru diabet care pot cauza scăderea zahărului din sânge. De asemenea, poate fi periculos pentru persoanele care plănuiesc să se opereze în curând. Aceste persoane trebuie să evite cantitățile mari din acest aditiv până când efectul său asupra zahărului din sânge este mai bine înțeles.[5]

Care sunt caracteristicile aditivului E 451?

Guma de xantan este o polizaharidă cu greutate moleculară mare produsă prin fermentația în cultură pură a unui hidrat de carbon cu tulpini de Xanthomonas campestris, purificare prin recuperare cu etanol sau 2-propanol, uscare și măcinare. Conține D-glucoză și D-manoză ca unități de hexoză dominante, alături de acid D-glucuronic și acid piruvic și se prepară sub formă de săruri de sodiu, potasiu sau calciu. Soluțiile sale sunt neutre.

Are Maprox=1 000 000. Aditivul se prezintă sub formă de pudră de culoare crem. Este solubil în apă rece și caldă, dar insolubil în etanol. La dizolvarea sa în apă formează soluții cu vâscozitate mare, asemănătoare unor geluri slabe. Vâscozitatea soluțiilor de xantan este ridicată chiar la concentrații mici ale acestuia. Este stabilă la temperaturi ridicate, într-un interval larg de pH, iar în prezența sărurilor, vâscozitatea crește. Soluțiile de xantan sunt pseudoplastice. Prezintă sinergism cu guma quar sau locust. Pierderile la uscarea aditivului nu trebuie să depășească 15% (la 105 oC timp de 2 ½ ore). Cenușa totală determinată prin calcinare la 650oC (după uscarea la 105oC) este de maximum 16% raportat la substanța anhidră. pH-ul soluției de concentrație 1% este de 7,2. 1,[6]

Cum știm că alimentele conțin aditivi alimentari?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății[7], la nivel global sunt stabilite  practici, standarde și orientări privind etichetarea alimentelor. Aceste standarde sunt implementate în majoritatea țărilor, iar producătorii de alimente sunt obligați să indice ce aditivi sunt în produsele lor. În Uniunea Europeană, de exemplu, există o legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari conform unui set de „numere de E-uri” predefinite. Persoanele care au alergii sau sensibilități la anumiți aditivi alimentari ar trebui să citească etichetele cu atenție.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează autoritățile naționale să monitorizeze și să se asigure că aditivii alimentari din alimentele și băuturile produse în țările lor respectă utilizările, condițiile și legislația.

Cum știu ce aditivi sunt în mâncarea mea?

Comisia Codex Alimentarius stabilește, standarde și linii directoare privind etichetarea alimentelor. Aceste standarde sunt implementate în majoritatea țărilor, iar producătorii de alimente sunt obligați să indice ce aditivi sunt în produsele lor. În Uniunea Europeană, de exemplu, există o legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari conform unui set de „numere E” predefinite. Persoanele care au alergii sau sensibilități la anumiți aditivi alimentari ar trebui să verifice cu atenție etichetele.

OMS încurajează autoritățile naționale să monitorizeze și să se asigure că aditivii alimentari din alimentele și băuturile produse în țările lor respectă utilizările, condițiile și legislația permise. Autoritățile naționale ar trebui să supravegheze afacerea alimentară, care poartă responsabilitatea principală de a se asigura că utilizarea unui aditiv alimentar este sigură și respectă legislația.7

De ce este necesară utilizarea aditivului E 415?

Aditivul E 415, guma de xantan, prin proprietățile pe care le are de a forma soluții vâscoase, este utilă în compoziția produselor alimentare care conțin săruri și au un pH acid. Vâscozitatea mare a soluțiilor formate în aceste condiții este foarte stabilă.

Datorită pseudoplasticității sale, modifică textura și consistența produselor în timpul prelucrării lor. Contribuie la eliberarea substanțelor de aromă din unele alimente, totodată acestea devin mai fluide, în timpul masticației.

Guma de xantan este un bun agent de îngroșare, înlocuind în anumite cazuri amidonul. De asemenea, poate înlocui amidonul din unele produse tip conservă, fiind substanța care permite mai ușor schimbul termic. Acest fapt protejează alimentele de eventualele degradări produse de temperaturile ridicate în procesele de prelucrare.

Prezintă sinergism cu guma guar și caruba (locust), motiv pentru care se utilizează împreună la obținerea sosurilor, dressingurilor etc. În cazul dressingurilor semifluide sau maionezelor, are rol de stabilizator, prevenind spargerea emulsiilor. O altă caracteristică a gumei xantan o constituie capacitatea sa de a reține apa și de a păstra prospețimea produselor un timp mai îndelungat (este cazul produselor făinoase și zaharoase).

Datorită proprietăților sale de a interacționa cu amidonul și de a forma o rețea cu capacitatea de a reține gazele, asemănătoare glutenului, se utilizează fabricarea unor sortimente de pâine fără gluten. În cazul anumitor produse, guma xantan previne sinereza, conferă stabilitate la congelare-decongelare și influențează vâscozitatea acestora.1

Unele studii au demonstrat anumite efecte benefice ale consumului de xantan spre exemplu:

Pierdere în greutate: Oamenii au observat o sațietate crescută după ce au consumat gumă xantan. Poate crește plenitudinea prin întârzierea golirii stomacului și încetinirea digestiei.

Proprietăți de combatere a cancerului: un studiu efectuat la șoareci cu melanom a constatat că încetinește semnificativ creșterea tumorilor canceroase și prelungește viața. Nu au fost finalizate studii umane, prin urmare nu este o certitudine.

Îngroșă lichidele: este folosit pentru a îngroșa lichide pentru cei care au dificultăți la înghițire, cum ar fi adulții în vârstă sau persoanele cu tulburări neurologice.

Inlocuitor de salivă: este folosit uneori ca înlocuitor de salivă pentru persoanele care suferă de gură uscată, dar studiile asupra eficacității sale au găsit rezultate mixte.5

Concluzii și Reglementări legislative E 415

Guma xantan (E415) este enumerată în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei ca aditiv alimentar autorizat și clasificată în „alți aditivi decât coloranții și îndulcitorii”.[8]

Sugarii prematuri și persoanele cu alergii extreme trebuie să evite guma de xantan. De asemenea, cei cu risc de scădere a zahărului din sânge ar trebui să evite dozele mari de acesta.

Autor: dr. ing. Fulvia Ancuta Manolache

[1]Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București

[2] https://koaha.org/wiki/Gomma_di_xantano#

[3] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4909

[5] https://www.healthline.com/nutrition/xanthan-gum#TOC_TITLE_HDR_3

[6] REGULAMENTUL (UE) NR. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[7] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives

[8] https://foodadditives.net/thickeners/xanthan-gum/#easy-footnote-bottom-3-1334

9 https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-fierbinte-canicula-temperatura-ridicata-3622479/