E 202 Sorbat de Potasiu

Ce este sorbatul de potasiu – E202?

Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide).

Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

E 202 Sorbat de potasiu

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E202?

Sorbatul de potasiu sau E202 poate fi găsit în următoarele alimente:

  • băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare);
  • băuturi alcoolice slabe,
  • concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare);
  • unele produse din fructe şi legume conservate;
  • gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr;
  • măsline şi produse pe bază de măsline;
  • produse din peşte;
  • crustacee, creveţi, moluşte;
  • sosuri emulsionate şi neemulsionate;
  • condimente, mirodenii;
  • muştar;
  • salate preparate;
  • deserturi pe bază de produse lactate netratate termic;
  • în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide;
  • gumă de mestecat.

În ce se mai poate găsi sorbatul de potasiu – E202?

Conform studiilor comparative realizate de InfoCons pe parcursul a 6 ani (2015-2021) pe baza a 60 de produse tip vopsea de ouă, se dezvăluie apariția sorbatului de potasiu (aditivul alimentar E202).

Sorbatul de potasiu (E202) a fost regăsit în 19 dintre produsele tip vopsea de ouă „analizate”. Astfel, sorbatul de potasiu (aditivul alimentar E202), poate fi clasat drept unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari în compoziția produselor tip vopsea de ouă. Pe lângă sorbatul de potasiu (aditivul alimentar E202), se regăsește benzonatul de sodiu (aditivul alimentar E211) ce apare în 23 dintre produsele ale căror etichetă a fost supusă „radiografiei”.

Un alt studiu efectuat de InfoCons, de această dată pe baza produselor de tip margarină, s-a putut identifica apariția sorbatului de potasiu (E202). Pe lângă E202 (sorbat de potasiu), în compoziția margarinei apar următorii aditivi alimentari: curcumina (E100), colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic (E160b); emulgator sintetic (E476), acesta din urmă poate avea un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E202?

În urma consumării aditivului alimentar E202, pot apărea efecte secundare de tipul reacțiilor alergice.

Care sunt caracteristicile sorbatului de potasiu – E202?

  • Cantitate max zilnica permisa/corp: 25 – 1000 mg/kg
  • Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).
  • Doza de încorporare în alimente: 200-2000 mg/kg
  • Descriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg, în aproape toate tipurile de produse alimentare.
  • Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.
  • Contraindicatii:Nespecificat
  • Utilizabil pentru copii: NU
  • Descriere utilizare copii: Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.

Ce sunt aditivii alimentari?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, substanțele care sunt adăugate în alimente pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute ca aditivi alimentari. Timp de secole, aditivii alimentari au fost folosiți pentru conservarea alimentelor, de exemplu sarea (în carne, slănină sau pește uscat), zahăr (în marmeladă) sau dioxid de sulf (în vin).

De-a lungul timpului, numeroși aditivi alimentari au fost dezvoltați pentru a satisface nevoile producției de alimente, deoarece fabricarea alimentelor pe scară largă este mult mai complexă decât producerea acestora acasă, la scară mică.
Introducerea aditivilor în alimente se realizează cu scopul de asigurare că alimentele procesate rămân sigure și în stare bună pe tot parcursul călătoriei de la fabrici sau bucătării industriale către depozite și magazine și, în final, către consumatori.
Utilizarea aditivilor alimentari este justificată numai atunci când utilizarea lor are o necesitate tehnologică, nu induce în eroare consumatorii și servește o funcție tehnologică bine definită precum păstrarea calității nutriționale a alimentelor sau sporirea stabilității alimentelor.

Aditivii alimentari pot fi derivati din plante, animale sau minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat în alimente pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice. Există câteva mii de aditivi alimentari utilizați, toți fiind proiectați pentru a îndeplini o anumită sarcină, de obicei pentru a face alimentele mai durabile sau mai atrăgătoare.

În câte categorii se grupează aditivii alimentari?

OMS, împreună cu FAO, grupează aditivii alimentari în 3 mari categorii:

Aditivi pentru sporirea aromelor- Aceștia sunt adăugați în alimente pentru a îmbunătăți aroma sau gustul. Aditivii de sporire a aromelor sunt cei mai des utilzați dintre aditivii folosiți în alimente. Există sute de tipuri de arome folosite într-o mare varietate de alimente, de la produse de cofetărie și băuturi răcoritoare până la cereale, prăjituri și iaurt.

Preparate enzimatice – Acestea pot fi obținute prin extracție din plante sau produse de
origine animală sau din microorganisme precum bacteriile. Preparatele enzimatice sunt utilizate în principal la coacere (pentru îmbunătățirea aluatului), la fabricarea sucurilor de fructela fabricarea vinului și la fabricarea berii (pentru îmbunătățirea fermentației), precum și la fabricarea brânzeturilor.

Alți aditivi- Aceștia sunt utilizați din mai multe motive, cum ar fi: conservarea, colorarea și îndulcirea. Sunt adăugați atunci când alimentele sunt în faza de pregătire, ambalare, transportare sau depozitare și în cele din urmă devin o componentă a alimentelor.
Cum sunt evaluați aditivii alimentari în funcție de risc?

Organizația Mondială a Sănătății, în cooperare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), sunt responsabile de realizarea evaluării riscurilor care pot apărea în urma consumării aditivilor alimentari. Evaluarea riscului aditivilor alimentari este realizată de un grup științific internațional de experți.

Pot fi utilizați numai aditivii alimentari care au fost supuși unei evaluări a siguranței JECFA și care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor. Acest lucru se aplică indiferent dacă aditivii alimentari provin dintr-o sursă naturală sau sunt sintetici. Evaluările JECFA se bazează pe analize științifice ale tuturor datelor biochimice, toxicologice și de altă natură relevante despre un anumit aditiv.

Autoritățile naționale, fie pe baza evaluării JECFA, fie pe baza unei evaluări naționale, pot autoriza apoi utilizarea aditivilor alimentari.

Punctul de plecare pentru a determina dacă un aditiv alimentar poate fi utilizat fără a avea efecte nocive este stabilirea dozei zilnice acceptabile. Doza zilnică recomandată este o estimare a cantității de aditiv din alimente sau apă potabilă care poate fi consumată în siguranță zilnic, de-a lungul vieții, fără efecte adverse asupra sănătății.

Cum știm că alimentele conțin aditivi alimentari?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global sunt stabilite practici, standarde și orientări privind etichetarea alimentelor. Aceste standarde sunt implementate în majoritatea țărilor, iar producătorii de alimente sunt obligați să indice ce aditivi sunt în produsele lor. În Uniunea Europeană, de exemplu, există o legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari conform unui set de „numere de E-uri” predefinite. Persoanele care au alergii sau sensibilități la anumiți aditivi alimentari ar trebui să citească etichetele cu atenție.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează autoritățile naționale să monitorizeze și să se asigure că aditivii alimentari din alimentele și băuturile produse în țările lor respectă utilizările, condițiile și legislația.

Concluzii și Reglementări legislative – E202

Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar ce poate fi găsit într-o varietate de produse alimentare. Acest aditiv alimentar poate provoca reacții adverse de tipul alergiilor.

Sorbatul de potasiu sau E202 este reglementat conform legilației europene și a Regulamentului European 2018/1497.

Autor: dr.ing. Fulvia Ancuța Manolache

Alți aditivi din dicționar