Importanța Etichetelor Produselor: Ghidul Consumatorului Responsabil

Introducere

Etichetele de pe ambalajele produselor reprezintă un instrument esențial pentru consumatori în luarea deciziilor informate în ceea ce privește achiziționarea și consumul alimentelor și a altor produse. Ele furnizează informații cruciale despre compoziția, originea, termenul de valabilitate și altele, oferind consumatorilor posibilitatea de a face alegeri sănătoase și responsabile. În acest articol, vom explora importanța etichetelor, modul corect de citire a acestora, elementele cheie pe care ar trebui să le conțină și necesitatea traducerii etichetelor, cu referire specială la aplicația InfoCons din România.

Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie, atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, iar pe altă parte, etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi.

 

Ce reprezintă eticheta unui produs?

Eticheta unui produs este o înregistrare scrisă sau tipărită care însoțește ambalajul acestuia și oferă informații despre diverse aspecte ale produsului. Aceasta poate include informații nutriționale, lista de ingrediente, originea produsului, datele de fabricație și de expirare, instrucțiuni de utilizare, avertismente și alte detalii relevante. Scopul principal al etichetelor este de a furniza consumatorilor informații esențiale pentru a face alegeri conștiente și sănătoase.

Cunoasterea caracteristicilor produselor alimentare, precum data de expirare, ingredientele folosite, producatorul, cantitatea neta, originea materiilor prime folosite sau a faptului daca sau administrat hormoni de crestere sau antibiotice, daca este sau nu un produs natural, daca este sau nu un produs modificat genetic, este esentiala în alegerea produselor de catre consumatori. Consumatorul are dreptul sa fie informat corect pentru a face o alegere care sa fie în interesul lui, fie si de moment. Numai beneficiind de toata informatia, el poate alege acel produs care corespunde cu nevoia lui, cu exigenta lui sau cu posibilitatea lui financiara. Numai astfel, el poate înlocui valoarea banilor sai cu produsul care îi este cel mai potrivit.

Realitatea demonstreaza ca majoritatea producatorilor de alimente nu cunosc sau nu aplica prevederile legale privind etichetarea alimentelor, acest fapt fiind în defavoarea consumatorilor.

Astfel, consumatorii români sunt prejudiciati, în sensul ca li se încalca dreptul lor fundamental de a cunoaste caracteristicile alimentelor pe care doresc sa le cumpere. Astfel, ei nu pot face o alegere în cunostinta de cauza, care sa corespunda cu nevoile lor, cu exigentele lor, cu interesul lor, fie si de moment, si cu posibilitatea lor financiara. Adesea, consumatorii sunt indusi în eroare, în sensul ca nu sunt informati cu privire la posibilele riscuri la care ar putea fi expusi si de multe ori sunt atrasi prin reclame înselatoare.

În plus, nu putine sunt cazurile prin care consumatorii sunt tratati cu o atitudine de indiferenta din partea producatorilor de alimente vis-à-vis de descifrarea de catre consumatori a heroglifelor de pe etichete. Acestia, stiindu-se acoperiti în fata organelor de control, în sensul ca dau dovada includerii pe eticheta a anumitor elemente obligatorii, ramân indiferenti fata de întelegerea sau nu a acestor mentiuni de catre consumatori.

 

 

Cum să citim corect eticheta unui produs?

Citirea corectă a etichetelor produselor este esențială pentru a înțelege ce conține un produs și pentru a lua decizii informate. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

  1. Lista de ingrediente: Începeți întotdeauna cu lista de ingrediente. Aceasta este enumerarea ingredientelor în ordinea descrescătoare a cantității lor din produs. Dacă primele ingrediente sunt sănătoase, produsul are șanse mari să fie o opțiune sănătoasă.
  2. Informații nutriționale: Acordați atenție valorilor nutriționale, inclusiv conținutul de calorii, grăsimi, carbohidrați, proteine, fibre și altele. Aceste informații vă ajută să evaluați conținutul nutritiv al produsului.
  3. Originea produsului: Verificați locul de origine al produsului. Pentru unele persoane, este important să știe de unde provine alimentul sau produsul pe care îl consumă.
  4. Date de expirare și termen de valabilitate: Asigurați-vă că verificați data de expirare și termenul de valabilitate pentru a vă asigura că produsul este încă în condiții bune de consum.

Importanța traducerii etichetelor

Traducerea etichetelor este deosebit de importantă într-o lume globalizată, unde produsele pot fi fabricate în diverse țări și distribuite pe piețe internaționale. Consumatorii trebuie să înțeleagă informațiile prezentate pe etichete pentru a face alegeri înțelepte. Traducerea etichetelor ajută la eliminarea barierei lingvistice și asigură că toți consumatorii pot accesa și înțelege informațiile esențiale legate de produs.

InfoCons și rolul său în scanarea etichetelor produselor

În România, aplicația InfoCons reprezintă o resursă valoroasă pentru consumatori. Aceasta permite scanarea codurilor de bare de pe etichetele produselor și oferă informații suplimentare despre acestea. Prin intermediul InfoCons, utilizatorii pot accesa recenzii, evaluări, și alte detalii importante, facilitând astfel procesul de luare a deciziilor.

Concluzie

Etichetele produselor sunt instrumente esențiale pentru consumatori, oferindu-le informațiile necesare pentru a face alegeri informate și responsabile. Citirea corectă a etichetelor, traducerea acestora și utilizarea aplicațiilor precum InfoCons contribuie la promovarea unei abordări mai sănătoase și mai responsabile față de consum. Încurajăm consumatorii să fie atenți la etichetele produselor și să folosească resursele disponibile pentru a lua decizii informate în procesul de cumpărare.

 

Sursa:

https://europa.eu

https://insp.gov.ro/

 

Autor : LARISA DAMIAN

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal