Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Specialistul ne răspunde – Domnul Doctor Avraham Marian Cioceanu

 

Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.

Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.

Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

L-am invitat pe Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – Președinte Asociația BIO România pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu , de profesie medic veterinar, a fost consilier al Ministrului Agriculturii, Director general al Agenției Naționale de Consultanță Agricolă, Lector universitar la Universitatea Ecologică din București este membru al consiliului de conducere a Asociației Bio la nivel european , IFOAM-EU din 2012 și a înființat primul laborator de controlul alimentelor din România,

Scopul Asociației BIO România este promovarea excelenței în domeniul agriculturii ecologice în vederea creșterii competitivității în acest domeniu și a dezvoltării durabile a mediului rural, precum şi armonizarea, reprezentarea şși apărarea intereselor operatorilor din agricultura ecologică, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe termen lung, scopul Asociației este dezvoltarea unui standard propriu de producție ecologică recunoscut la nivel național şi international .

 Sursă foto – https://asociatia.bio/

  • Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ce înseamnă ultraprocesat din punctul dumneavostră de vedere ?

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – “ Este o întrebare foarte la modă, în sensul negativ. Ceea ce este bine este faptul că și consumatorul român începe să realizeze că procesarea și ultraprocesarea alimentului nu sunt benefice pentru sănătate la modul general.

Dar înainte de a-mi exprima punctul meu de vedere față de aceste termen „ ultraprocesat ”, aș vrea să vă explic cum anume clasific eu alimentele. Din experiența de o viață de medic veterinar, cu tot felul de competențe în controlul alimentelor, de-a lungul vieții și ultimii 16 ani ca și Președinte al Asociația BIO România, alimentele le clasific în felul următor :

Prima și cea mai importantă, din punct de vedere al unui aliment, acestea se împart în alimente vii și alimente moarte. Dacă avem o fasole bio, pe care am fiert-o, am pus ulei si sos de roșii și condimente pentru a face o fasole bătută, sănătoasă și bună la gust, acest preparat devine un aliment mort. Un aliment mort nu poate aduce organismului viață. Orice proteină care trece de 50 de grade temperatură, se alterează, se degradează și pierde în primul rând enzimele, care sunt primele afectate de această tratare termică a alimentului. Apoi, fierberea, distruge vitaminele, rămânând doar fibra și mineralele.

Celulele vii ale corpului nostru au nevoie de enzime, de vitamine, minerale, fibre și așa mai departe. De aceea, aceasta consider ca este cea mai importantă clasificare.

Studiile făcute indică că este ideal pentru nutriția unei persoane, pentru a-și păstra starea de sănătate, ca 80% din hrană să fie vie, așa cum ne vine ea din natură, fructe și legume, neprocesate termic. Procesarea înseamnă orice acțiune fizică, chimică, mecanică, care se aplică unui unui aliment natural pentru a fi folosi mai departe. Se aplică și metodei de obținere  a pâinii, a făinii, etc.

În ceea ce privește alimentele bio, unde este foarte bine reglementat cum se obțin, fără substanțe chimice de sinteză, fără semințe modificate genetic, cu trasabilitatea asigurată, inspectat și certificat orice produs. La nivel de procesare, singura tregulă impusă, este : fără substanțe chimice de sinteză (fără E-uri chimice). Și ca exemplu, avem pâine albă bio, este obținută dintr-un ingredient procesat, făina albă. O pâine sănătoasă, se face din făină integrală, cu tot cu fibra din bobul de grâu păstrată în făină. Din făina albă este eliminată tărâța, se dă la animale, și noi mâncăm amidon, care în sânge se transformă în aceeași glucoză ca și zahărul.  Amidonul , pe vremuri, era folosit la apretarea cămășilor. Dacă am înlocui pâinea albă cu cea din făină integrală,  ar fi mult mai sănătoasă.

Sitemul acesta de procesare a alimentelor se aplică acelor alimente care nu pot fi altfel consumate. Cum este pâinea, nu o putem consuma dacă nu procesăm grâul. Aceasta este o procesare normală. La ultraprocesare, deja este ceva excesiv. Un aliment bio cu care nu sunt deloc de acord, pe care îl consider un aliment înșelător, este “iaurtul bio cu fructe”. Dacă ne uităm pe eticheta iaurtului, materia primă e bio, însă apare și “20% zahăr”. De obicei sunt produse destinate copiilor. Să dai unui copil 100 ml de iaurt, din care 20 de grame sunt zahăr, bulversezi metabolismul, ca și când ai mânca aproximativ 4 lingurițe de zahăr. Faptul că este bio, nu are acele chimicale, compuși chimici, conservanți, coloranți, etc, dar adăugarea de zahăr în compoziție, deja intervine o problemă gravă de sănătate.

Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

În concluzie, procesarea în sine trebuie făcută cu moderație, cu atenție și întodeauna când ne referim la un aliment sănătos, trebuie gândită la minim. Ultraprocesare înseamnă ceva procesat în exces și știm că excesul nu este bun, procesarea în sine nu este bună.

Alimentele de origine animală sunt mai pretențioase, mai problematice, deoarece au nevoie de un regim termic, tot timpul la 0-5 grade sau sub 0, pentru a putea fi păstrate în siguranță. Dacă într-un depozit de carne se oprește curentul, crește temperatura la 15-20 de grade mai mult de o zi , acea carne este compromisă. Acest lucru nu se întâmplă la legume, fructe sau cereale.

Dacă ne referim la mezeluri, la crenvuști de exemplu și ne uităm pe etichetă, putem găsi 93% carne de porc. Din punctul meu de vedere este o înșelăciune asta pentru că, acest procent de carne se transforma în 14 grame de proteină. Și spun asta pentru că, carnea înseamnă proteină. Și de aici, partea de etichetare este un capitol la care legea nu este întocmai respectată, asta poate însemna înșelăciune. Este dificil și pentru autorități să identifice din câteva sute, mii de aditivi, câți din ei se regăsesc într-un produs, ceea ce înseamnă că are fi necesare mii de analize pentru a identifica cu exactitate câți aditivi sunt într-un mezel.

În mezeluri, în loc de carne se pun pielițe, zgârciuri și carne de lucru , în mezeluri , se adaugă coloranți, arome. Atunci când consumăm astfel de alimente ultraprocesate, precum mezelurile, care nu mai au legătură cu ceea ce se găsește în natură, sistemul imunitar se activează și se luptă cu acele elemente chimice care ajung în sângele nostru, nu sunt recunoscute de către organism și astfel se hiperactivează sistemul imunologic și astfel ajungem la alergii, la intoleranțe, la boli autoimune,  în procente foarte mari. Vârsta la care aceste afecțiuni încep să se manifeste este în scădere. Cauza principală rămâne o alimentație care folosește foarte multe chimicale care nu sunt recunoscute de către corpul uman. “

 

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatorilorMezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?

 

 

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – “ Tot ce înseamnă boli de nutriție, inclusiv boli ale aparatului digestiv , în special ficat, pancreas și de aici ajungem la diabet, la cancer. Sunt studii care demonstrează că pancreasul este responsabil de un mare procent al bolilor cronice precum cancer. Pancreasul este asaltat de concentrațiile mari de zahăr sau glucide provenite din carbohidrați, afectându-l treptat. Dacă glicemia nu este ținută la un nivel constant și normal pentru organism, afecțiunile care apar de-a lungul anilor degradează treptat țesuturile și organele.

Diabetul este o boală sistemică, se poate ajunge la vedere afectată, amputarea degetelor sau membrelor, circulația sângelui afectată, deoarece în prima etapă nu da niciun semn, nu se manifestă prin durere. Ajunem la medic când poate este prea târziu. De la diabet pot apărea o multitudine de boli corelate cu această afecțiune, toate plecând de la o alimentație inadecvată. “

 

  • Care considerați că sunt cele mai mari capcane de pe eticheta unui produs ultraprocesat? Și aici ne putem duce cu gandul la „ etichetă curată ” sau „ fără zahăr adăugat ”.

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – “ Există o lege a etichetării, pe care unii producători nu o respectă, în cazul produselor convenționale.  Așa cum spuneam despre crenvuștii cu 93% carne. Sunt niste elemente obligatorii precum ingredientele, producătorul, adresa producătorului, termen de valabilitate, condiții de păstrare și altele.

Eticheta curată, dacă ne referim la materia primă că este una fără aditivi, pesticide, fără coloranți. În România sunt armonizați cu legislația Uniunii Europene și avem o autoritate care se ocupă și răspunde de etichetarea tuturor produselor care se comercializază în țara noastră. Și din punctul meu de vedere ar trebui intensificată activitatea acestei autorități pentru că acel exemplu pe care eu l-am întâlnit cu acei crenvuști, mi se pare flagrant să spui că ai 93% carne de porc si proteină 14%.

Dacă luăm și analizăm regulamentul european pentru etichetarea alimentelor convenționale și analiză legislația din România, aceasta este cuprinzătoare, corectă, suficientă. Dacă nu este cineva care să vegheze că acele reguli de etichetare sunt respectare, apar aceste probleme pe care le putem întâlni.

Pentru produsele bio, există o lege specială e etichetare, care pe lângă toate regulile impuse prin legea etichetării alimentelor convenționale sunt niște reguli care sunt speciale pentru alimentul bio. Trebuie să existe acel logo european de aliment bio, sub acest logo trebuie să fie un cod (primele 2 litere sunt inițiala țării, în cazul nostru RO și un alt număr din 3 cifre care indică numărul organismului de inspecție și certificare, care a certificat producătorul) și al treilea element este cuvântul ECO sau BIO obligatoriu.

După ce producătorul crează un produs bio nou și face propunerea de etichetare, aceasta se trimite organismului de inspecție și certificare care l-a certificat, acesta verifică eticheta dacă corespunde tuturor cerințelor de etichetare ale alimentului bio și dacă da, îi dă aprobarea producătorului să folosească acea etichetă. Orice neconformitate este sesizată și corectată de către acest organism.  Din aceste motive, un produs bio este mai ușor de verificat dacă este sau nu un fals.

În România, de foarte mulți ani, analizând produsele din supermarket, buticuri, alimentări, magazine online nu am mai găsit un aliment etichetat greșit. Dacă în piață scrie “ roșii bio “ pe o bucată de carton, asta nu reprezintă nimic. Sunt doar niște cuvinte scrise cu un pix pe o bucată de carton. Dar pentru orice produs bio etichetat din comerț, în ultimii 10 ani, eu nu am văzut o neconformitate. “

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă

 

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal