Alimentele pe care le folosim în prepararea hranei celor mici ar trebui alese, manevrate, preparate și depozitate în mod corespunzător, pentru a evita ricul de îmbolnăvire. Există riscul ca unele alimente să fie contaminate cu bacterii care pot provoca dureri de stomac, diaree, vărsături sau febră. Unele bacterii pot cauza probleme chiar mai grave, bebelușii și copiii mici făcând parte dintr-o categorie de risc, având sistemul imunitar în dezvoltare. Siguranța alimentelor din meniul celor mici este extrem de importantă pentru sănătatea acestora.
“Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară” (EFSA) urmărește să asigure un nivel înalt de siguranță în toate etapele procesului de producție și de distribuție pentru toate produsele alimentare comercializate în cadrul Uniunii Europene, indiferent dacă acestea sunt produse în UE sau importate din țări din afara UE. Însă atunci când hrana ajunge în bucătăria părinților, este important ca aceștia să fie informați cu privire la măsurile pe care ar trebui să le ia pentru a asigura siguranța alimentelor din meniul copiilor.
Citește și – Un ghid despre recongelare și siguranță alimentară
Risc crescut de îmbolnăvire pentru copiii cu vârsta sub 5 ani
Copiii cu vârsta sub 5 ani sunt expuși unui risc crescut de apariție a bolilor de natură alimentară, deoarece sistemul lor imunitar este încă imatur, în curs de dezvoltare. La copiii cu vârsta sub 5 ani, infecțiile cu E. coli pot duce la sindromul hemolitic uremic (SHU), o complicație severă care poate provoca boală cronică de rinichi, insuficiență renală chiar și deces.
Siguranța alimentelor din meniul copiilor depinde de felul în care părinții sau persoanele care se ocupă de masa celor mici, manevrează și prepară hrana. Spălarea mâinilor este desigur deosebit de importantă atât pentru cei mici cât și pentru adulții care prepară hrana. Atunci când gătesc, adulții trebuie să se spele des pe mâini, atât înainte, în timpul și după prepararea alimentelor cât și înainte de a mânca.
Bolile de natură alimentară (numite și toxiinfecții alimentare) pot fi deosebit de periculoase pentru copiii mici, deoarece provoacă adesea vărsături, diaree sau chiar ambele. Deoarece corpul copiilor este mic, aceștia pot pierde rapid mult lichid corporal și se pot deshidrata.
Cum ajung bacteriile în mâncare ?
- Alimentele din surse animale, cum ar fi carnea, în special cea de pui sau produsele lactate, pot conține germeni proveniți de la aceste animale.
- Legumele și fructele pot fi contaminate cu bacterii provenite din sol sau contaminate în timpul recoltării.
- Bacteriile pot ajunge pe alimente în timp ce acestea sunt manipulate, procesate, depozitate și/sau transportate.
Un risc ridicat de îmbolnăvire au: carnea crudă, ouăle și produsele lactate nepasteurizate. Alimentele pasteurizate au trecut printr-un proces care ucide germenii fără a face alimentele mai puțin hrănitoare.
Deși se poate întâmpla destul de rar, conservele fac și ele parte din alimentele cu risc. Dacă nu au fost procesate corect, acestea pot conține o bacterie periculoasă, cunoscută sub numele de Clostridium botulinum. Consumul de alimente contaminate din conservă poate provoca botulism, o boală extrem de gravă. Majoritatea cazurilor de botulism provin din alimente care nu au fost conserve în mod corespunzător acasă. Botulismul din alimentele din conserve comerciale este mai rar. Este important să nu consumați niciodată conserve care sunt bombate, crăpate sau au scurgeri.
Acasă, bacteriile se pot dezvolta în situația în care alimentele nu au fost depozitate, manipulate și gătite corespunzător. Majoritatea bacteriilor se dezvoltă foarte lent in frigider, dar se dezvoltă mai repede la temperatura camerei de exemplu, atunci când este lăsată pentru o perioadă mai mare carnea pe blat.
Recongelarea unui produs sau preparat alimentar poate crește riscul de contaminare bacteriană și de dezvoltare a bolilor alimentare.
Știai că : Află alertele pentru siguranța alimentară și non-alimentară cu Aplicația InfoCons !
Alegerea și prepararea hranei în siguranță
Atunci când este preparată mâncarea, ar trebui urmați acești 4 pași importanți:
- Curățare: Spălați des mâinile, ustensilele și suprafețele. Suprafețele și ustensilele ar trebui spălate cu atenție, existând risc de contaminare mai ales în cazul cărnii, oului și lactatelor nepasteurizate.
- Separare: alimentele gătite separate de cele crude. Tineți carnea crudă, carnea de pasăre, ouăle sparte, peștele și fructele de mare departe de alimentele gătite dar și de fructele și legumele proaspete. Atunci când carnea se pregătește la grătar, nu se folosește aceeași ustensilă și pentru manevrat carnea crudă și pentru luat de pe grătar carnea gătită.
- Gătire: Mâncarea este gătită în siguranță numai atunci când temperatura internă este suficient de ridicată pentru a ucide bacteriile care ne pot îmbolnăvi. Consultați graficul cu temperaturi minime de gătit pentru a afla cum să pregătiți în siguranță carnea, fructele de mare, puiul și alte alimente. Albușul de ou ar trebui să fie mereu complet gătit.
- Răcire: Refrigerați rapid alimentele perisabile. Bacteriile care provoacă intoxicații alimentare se înmulțesc cel mai repede între 4°C și 60°C.
Alimentele etichetate ca fiind „ecologice” nu sunt mai puțin susceptibile de a fi contaminate cu bacterii față de alimentele neecologice. Și cu acestea ar trebui să existe grijă în manipulare și depozitare, chiar dacă sunt etichetate ca fiind „bio”, “organice” sau “ecologice”.
Copiii ar trebui să învețe regulile de siguranță alimentară încă de la începutul procesului de preparare. Atunci când cei mici ajută părinții în bucătărie, este nevoie de o igienă corespunzătoare, începând cu spălatul temeinic pe mâini înainte și după manevrarea alimentelor, în special dacă se prepară carne sau ouă.
Citește și – 5 sfaturi despre cum putem găti puiul într-un mod sănătos
Verificarea alimentelor înainte de a le achiziționa
Etichetele produselor alimentare oferă informații cu privire la siguranța și calitatea acestora. Dacă un aliment este ieșit din termenul de valabilitate, atunci acesta este posibil să fie nesigur pentru consum.
Cu Aplicația InfoCons decizi tu pentru tine și pentru copilul tău, ce pui pe masă. Aplicația InfoCons te ajută să:
- Scanezi codul de bare al oricărui produs alimentar de oriunde din lume și afli dacă are aditivi, vezi ingredientele și locurile unde poți recicla ambalajul.
- Salvezi produsele într-o listă de unde poți afla cantitatea cumulată de aditivi (E-uri), sare, zahăr și calorii.
- Printr-o simplă bifare a produselor pe care dorești să le mănânci la o masă, aplicația îți calculează numericul de E-uri, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și caloriile. Astfel, poți elimina din produsele pe care urma să le consumi, în cazul în care consideri că sunt prea multe E-uri ori prea mult zahăr sau calorii.
De asemenea, ar trebui să fie analizat produsul alimentar și din punct de vedere al aspectului, mirosului, culorii, texturii. Pentru că, se poate întâmpla ca acel aliment, deși se află în termenul de valabilitate, să fi fost depozitat necorespunzător de-a lungul lanțului alimentar și să fie un aliment contaminat.
Trasabilitatea reprezintă unul dintre cele mai importante principii ale siguranţei alimentare şi totodată o mare responsabilitate a operatorului. Asigurarea trasabilitaţii necesită găsirea de soluţii pentru stabilirea traseului alimentului, în scopul de a elimina riscurile pentru siguranţa alimentelor. “Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor” (A.N.S.V.S.A.) și „Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor” (A.N.P.C) sunt autoritățile care ar trebui să fie informate în cazul în care un consumator gasește la raft un aliment neconform.
Ce putem face cu resturile alimentare ?
Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme cu care Uniunea Europeană se confruntă. În România se aruncă anual aproximativ 7.000 de tone de resturi de alimente. Motiv pentru care, atunci când într-o familie se gătește prea multă mâncare, există modalități prin care aceasta se poate păstra corespunzător și sigur din punct de vedere al siguranței alimentare.
Resturile alimentare pot fi păstrate la frigider timp de 3 până la 4 zile sau congelate pentru 3 – 4 luni. Deși sunt sigure chiar și pentru o perioadă mai lungă, atunci când sunt păstrate mai mult timp în congelator, resturile alimentare își modifică textura și aroma.
Reîncălziți resturile alimentare în siguranță
Când reîncălziți resturile, asigurați-vă că ating 70 ° C (temperatura poate fi măsurată cu un termometru pentru alimente dacă doriți să știți cu exactitate). Reîncălziți supele și sosurile aducându-le la punctul de fierbere. Acoperiți resturile alimentare atunci când le reîncălziți. Acest lucru reține umiditatea și asigură că alimentele se vor încălzi uniform.
Știați că Resturile alimentare pot fi folosite și ca îngrășământ pentru plante ?
E bine de știut:
- în timpul congelării, alimentele îşi măresc volumul. Nu umpleţi recipientele şi sertarele până la refuz.
- etichetaţi fiecare pachet şi notaţi cantitatea sau numărul de porţii şi data la care a fost congelat
- pâinea feliată se poate prăji congelată
- decongelarea preparatelor sau alimentelor nu trebuie facută brusc; decongelaţi în frigider sau în apă rece
- NU recongelaţi!
În concluzie, pentru o dezvoltare armonioasa, copiii au nevoie de o dietă bogată într-o varietate de fructe și legume proaspete, cereale integrale și proteine de calitate . Toate fructele și legumele trebuie spălate înainte de consum. Carnea, ouăle, peștele și fructele de mare ar trebui manevrate cu atenție și gătite corespunzător.
Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire legată de agenții patogeni cu care alimentele pot fi sau se pot contamina:
- Curățați mâinile, suprafețele de lucru și ustensilele folosite.
- Spălați produsele înainte de a le consuma.
- Mențineți grupurile de alimente separate în timpul procesului de gătire.
- Refrigerați alimentele perisabile imediat după gătire.
- Gătiți alimentele la temperatura adecvată.
- Curățați tocătoarele corespunzător și folosiți tocătoare separate pentru carne roșie, carne de pui, pește și legume.
Este foarte important ca cei mici să învețe despre siguranța alimentară și reguli de igienă alimentară. Ei ar trebui să învețe și despre pericolele intoxicațiilor alimentare și ce pot face pentru a o evita. Există câteva moduri simple de a învăța copiii despre siguranța alimentară.
- La supermarket pot verifica termenul de valabilitate al produselor, pot deschide cutia de ouă pentru a verifica dacă există ouă sparte.
- La piață pot alege fructe și legume cât mai sănătoase, fără mucegai, ferme, cu un miros specific.
- Acasă pot învăța importanța spălării mâinilor înainte de a manipula alimentele, păstrarea suprafețelor curate, verificarea periodică a frigiderului pentru a identifica alimentele care nu mai sunt în termen de valabilitate sau încep să se strice.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse
https://www.cdc.gov/- Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor
https://www.fsis.usda.gov/- Departamentul Agriculturii al Statelor Unite
https://www.aap.org/ – Asociația Americană de Pediatrie
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal