InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale pentru pastele bolognese ce se comercializează în restaurante .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţia de paste bolognese variază între 200 şi 474 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 140.62 kcal și 301.45 kcal , media fiind de 260.20 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de paste bolognese variază între 0.11 grame – 2.81 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de paste bolognese variază între 1.5 grame – 3.18 grame
Atenție ! La o porție de 474 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 13.32 grame și până la 15.07 grame de zahăr .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 10 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 1
– Aditivi frecvent întâlniți: acid citric (E330) , lizozim (E1105) , dioxid de sulf (E220) , amidon modificat (E1422) , maltodextrina , extract de drojdie (E626) , dextroza , iodat de potasiu , ferocianura de potasiu (E536) , monoglutamat de sodiu (E621) , inozinat disodic (E631) , guanilat disodic (E627) , curcuma (E100) , extract de rozmarin (E392) , ascorbat de sodiu (E301) , guma guar (E412) , guma de carruba (E410)
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 33 preparate .
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online , operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro