InfoCons a realizat un studiu pe pizza tip quattro stagioni ce se comercializează în restaurante , cu privire la ingredientele și valorile nutriționale pentru acestea .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţia de pizza quattro stagioni variază între 100 şi 770 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 186.38 kcal și 423.71 kcal , media fiind de 251.74 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de quatro stagione variază între 0.65 grame – 4.07 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de quatro stagione variază între 0.75 grame – 4.22 grame
Atenție ! La o porție de 770 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 31.34 grame și până la 32.49 grame de zahăr .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 9 – 25 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 13
– Aditivi frecvent întâlniți: iodat de potasiu , ferocianid de potasiu (E535) , acid citric (E330) , caragenan (E407a) , ascorbat de sodiu (E301) , nitrit de sodiu (E250) , acid lactic (E270) , sorbat de potasiu (E202) , eritrobat de sodiu (E316) , nitrat de potasiu (E252) , monostearat de sorbitan (E491) , trifosfati (E451) , difosfati (E450) , polifosfati (E452) , acid ascorbic (E300) , amidon modificat (E1422) , citrati de sodiu (E331) , monoglutamat de sodiu (E621) , ribonucleotide disodice (E635) , glicina si sarea sa de sodiu (E640) , acetati de sodiu (E262) , carmine (E120) , gluconat feros (E579) , lactat de sodiu (E325) , inozinat disodic (E631, guanilat disodic (E627) , glucono-delta-lactona (E575) , calciu disodic edta (E385) , extract de drojdie (E626) , lactat de potasiu (E325) , guma de carruba (E410) , guma xantan (E415) , sorbitoli (E420) , lauroil arginat de etil (E243) , dextroza , iodat de potasiu , maltodextrină , digliceride (E471)
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 28 preparate.
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro