Un ghid despre recongelare și siguranță alimentară

Siguranța alimentară este un factor foarte important, astfel trebuie să fim informați și să ținem cont de anumite elemente și în ceea ce privește recongelarea alimentelor, deoarece aceasta poate reprezenta un risc asupra sănătății.

Recongelarea alimentelor este o practică des întâlnită în gospodăriile din întreaga lume, însă puțini știu la ce riscuri se expun. Recongelarea poate crește rata de contaminare bacteriană și de dezvoltare a bolilor alimentare.

De asemenea, recongelarea poate duce la o schimbare a gustului și texturii alimentelor, ceea ce duce la un produs final neplăcut.

În același timp, părerile sunt împărțite în legătură cu aceasta, despre cât este de dăunătoare sau nu. Răspunsul la această întrebare nu este alb sau negru, este undeva la mijloc. De aceea, în acest articol, vom prezenta cele mai importante informații despre recongelare și vom oferi câteva sfaturi utile pentru a economisi bani și, totodată de a reduce risipa alimentară.

Ce este recongelarea mai exact? 

Recongelarea alimentelor este procesul prin care alimentele congelate sunt dezghețate și apoi congelate din nou. Această practică este foarte comună în cazul alimentelor precum carnea, peștele sau fructele de mare, dar nu numai. Alimente care sunt congelate, iar mai apoi dezghețate pentru a fi gătite și consumate. Posibilitatea de a decongela mai mult decât aveai nevoie sau dacă pur și simplu planurile tale au suferit modificări, în cazul acesta, recongelarea este o variantă de a nu face risipă. Mai multe despre decongelarea alimentelor găsești aici.

Ce trebuie să știi înainte de a recongela alimentele?

Trebuie să ținem cont de faptul că recongelarea poate să dăuneze texturii și gustului alimentelor. De asemenea, aceasta nu este o practică recomandată deoarece crește posibilitatea apariției bacteriilor și poate modifica calitatea nutrienților și al produsului în sine.

Unele alimente, precum fructele și legumele, pot fi recongelate în siguranță, dar totuși nu este recomandat. Alimentele precum carnea, peștele și fructele de mare (alimentele mai perisabile) reprezintă un pericol în cazul recongelării acestora, deoarece au un risc crescut de a dezvolta bacterii. În plus, mare atenție la alimentele care au fost dezghețate și păstrate la temperatura camerei timp îndelungat, acestea ar trebui să fie aruncate, deoarece riscul de a fi contaminate cu bacterii periculoase este mai ridicat. Recongelarea poate altera structura alimentelor, cum ar fi în cazul cărnii, care devine uscată și gălbuie.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont că alimentele procesate, precum mezelurile și produsele din ouă, nu trebuie recongelate.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont si de anumite puncte cand vine vorba de congelarea  alimentelor pentru a fi realizata în condiții sigure.

Cum congelezi alimentele în siguranță?

Pentru a reduce riscul de deteriorare a alimentelor în timpul congelării, este important să urmați aceste sfaturi utile:

  • Nu dezghețați alimentele la temperatura camerei. În schimb, lăsați-le să se dezghețe în frigider, un timp mai îndelungat sau folosind o metodă sigură de decongelare.
  • Recongelarea poate crește riscul de contaminare bacteriană și de dezvoltare a bolilor alimentare.
  • Depozitați alimentele în recipiente ermetice pentru a evita contactul cu diferite bacterii.
  • Etichetați recipientele etanșe cu data de congelării, astfel încât să puteți ține evidența timpului petrecut în congelator.

În concluzie, la prima vedere, recongelarea poate fi o soluție utilă pentru a evita risipa alimentară, dar este important să conștientizăm că aceasta poate reprezenta un risc pentru sănătatea noastră. Alimentele congelate pot preveni risipa alimentară, dar recongelarea acestora nu este o soluție recomandată.

Urmează sfaturile de mai sus și vei putea să profiți la maxim de alimentele tale congelate, respectând regulile de siguranță alimentară.

Sursa: CoolFood

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal