Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Ce sunt alimentele ultraprocesate ?
Alimentele ultraprocesate sunt o categorie de produse alimentare create prin procese industriale. Astfel se transformă ingredientele brute în produse alimentare, gata de consum sau gata de încălzit, preparat. Spre deosebire de alimentele procesate minim (de exemplu, gustale spălate și ambalate) sau chiar de ingredientele culinare procesate (de exemplu, făină, zahăr), alimentele ultraprocesate conțin ingrediente și aditivi care nu sunt utilizați în mod obișnuit sau cel puțin, nu în cantități atât de mari. În producerea alimentelor ultraprocesate se folosesc adesea ingrediente care sunt sintetizate în laboratoare, cum ar fi îndulcitori artificiali, coloranți și arome.
Aceste alimente conțin numeroși aditivi pentru a îmbunătăți aroma, textura, culoarea și perioada de valabilitate. Aditivii folosiți în mod obișnuit includ emulgatori, conservanți, stabilizatori și agenți antiaglomeranți.
Exemple de alimente ultraprocesate:
- Băuturi cu zahăr: băuturi răcoritoare, băuturi energizante și sucuri de fructe îndulcite.
- Gustări: chipsuri, prăjituri și bomboane.
- Alimente instant: tăiței instant, supe înstant.
- Carne procesată: crenvuști, cârnați și mezeluri.
- Cereale pentru micul dejun: cereale îndulcite și aromate.
- Produse de patiserie: prăjituri, produse de patiserie și pâine cu termen mare de
- Produse congelate: preparate pe bază de legume, peste, carne sau deserturi congelate.
Citește și – Produse BIO – știi ce conțin? Peste 80% din produsele analizate de InfoCons Protecția Consumatorului conțin Aditivi alimentari (E-uri) !
În prezentul interviu, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – medic , membru corespondent al Academiei Române, Secția de Științe Medicale; Sef Secția a II-a Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni.
Cine este Irinel Popescu ?
*sursa foto – facebook.com
-
„ Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ultraprocesat înseamnă automat „ rău pentru sănătatea mea ” ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – “Nu înseamnă automat rău, pentru că, pe de-o parte putem admite că toate aceste alimente sunt certificate pentru a putea fi puse pe piață și această cerificare ține de Protecția Consumatorului în principiu.
Ele au primit undă verde, dacă vreți, ca să fie puse pe piață. De aici înainte, ne întrebăm de unde începe componenta toxică? Aceasta începe de la cantitatea consumată. În doze mici, efectele chiar daca sunt, sunt minime și pot fi surmontate iar acele cantități mici nu sunt neapărat și toxice.
În doze mari, și repetitiv consumate, bineînteles că atunci pot să apară efectele toxice.”
-
Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Sfatul meu sincer este să încercăm să consumăm cât mai multe alimente naturale. De aici înainte, pe măsură ce recurgem la aceste alimente conservate, dacă ele înlocuiesc complet alimentele naturale, atunci, cu siguranță, efectele toxice vor apărea.
Nu există studii care să arate exact pragul și doza, în plus există o mare responabilitate în a face afirmații în domeniul asta, pentru că avem nevoie de alimente conservate. Lumea, astăzi, nu se poate hrăni numai cu alimente naturale.
Astfel că, fără să avem date suficient de clare, tot ce pot să spun, este că dacă cineva se obișnuiește să consume numai alimente conservate, la un moment dat vor apărea și efectele toxice.”
-
Care considerați că sunt cele mai mari capcane de pe eticheta unui produs ultraprocesat? Și aici ne putem duce cu gandul la „ etichetă curată ” sau „ fără zahăr adăugat ”.
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Toți acești produși: sarea în cantitate mare, care este un conservant dar care în cantitate mare devine toxică, zahărul plus celelalte substanțe folosite ca aditivi și conservanți, în timp, cumulate, sigur vor avea efecte asupra sănătății organismului.
Legat la capcanele de pe etichete, acestea se pot referi și la doza de la care acești aditivi încep să fie toxici și mai ales la faptul că unii din ei au și elementul acesta de adicție ascuns undeva, între ingrediente.”
Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor
-
Ar trebui îmbunătățită legislația, astfel încât să poată fi mai bine informați consumatorii cu privire la alimentele ultraprocesate ? Daca da, cum am putea îmbunăți legislația ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Aș merge pe ideea educației, ceea ce faceti dumneavoastră, la InfoCons Protecția Consumatorilor, contează în opinia mea, poate mai mult decât modificarea legislației care nu e ușoară, din cauza necesității de a hrăni miliarde de oameni. Planeta are totuși un număr semnificativ de oameni care trăiesc pe pământ și toți aceștia trebuie hrăniți. Și atunci trebuie să înțelegem necesitatea procesării alimentelor. Cu cât însă omul e mai educat, și cu cât știe că atunci când nu are încotro, evident, va consuma și alimente procesate. Dar atunci când are de ales, poate să le înlocuiască cu cele naturale.
Acest lucru este mai important decât modificarea legislației. Educația este pe primul plan!”
-
Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Unele produse poate nu sunt neapărat toxice, dar pot să creeze adicție. Sunt anumite ingrediente care modifica gustul într-un sens favorabil și creează o anumită dependență a consumatorului față de aceste alimente care, evident că au o doză de toxicitate.
Rămân la sfatul anterior, și anume, nu există alimentație fără alimente naturale. Dacă cineva poate să și le permită exclusiv, e minunat!”
-
Având în vedere că sunt mereu la îndemână, gustoase și ieftine, este mai ușor să le consumăm în exces, fără să ne dăm seama ? Ce înseamnă excesul ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Efectul lanțului de fast-food îl știm cu toții. În ultima perioadă, cei mai mulți au devenit mai conștienți. Dar sigur că de-a lungul timpului, milioane, poate miliarde de oameni au consumat acestea alimente, le-au placut, gustul acestora dând dependență.
Efectele toxice cumulate se cunosc. În prezent, lumea știe, și știe mai mult decât înainte, a învățat șă se și ferească. Atât cât se poate.”
-
Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „La copii este și mai grav. Deoarece capacitatea lor de discernământ este ceva mai redusă decât a adulților, deoarece ușurința cu care devin dependenți de un anumit fel de alimentație e mult mai mare decât la adulți. Capacitatea lor de a se informa este mai scăzută decât cea a adulților și mai ales de a înțelege informațiile pe care dumneavoastră le furnizați.
La copii, riscurile sunt ceva mai mari și singura soluție este o supraveghere mai strictă din partea părinților.”
Citește și – Carnea ultraprocesată și mezelurile din dieta copiilor InfoCons Protecția Consumatorului te ajută să rămâi informat
-
Care este impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra stării de sănătate și asupra calității vieții persoanelor vârstnice ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Știți bine, vârstnici pensionarii, pentru că despre ei vorbim, au un nivel al veniturilor care nu le permite să cumpere decât produse ieftine. Produsele ieftine sunt adesea cele care folosesc alimente procesate sau ultraprocesate.
Este greu să le evite. Poate singurul avantaj la o vârstă mai înaintată, dacă putem să îl numim avantaj, este că necesitățile alimentare sunt mult mai reduse. Și vârstnicul poate și trebuie să consume mai puțin. Acest lucru mai atenuează din efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate.”
-
Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „Sarea, în cantități mari, are efecte în primul rând asupra tensiunii arteriale. Doamna Prof. Dr. Maria Dorobanțu a făcut mai multe studii pe tema asta, pe populația României și s-a demonstrat că există un consum ridicat de sare care ar trebui mult mai bine controlat. Faptul că vârstnicii, într-un procent mare suferă de hipertensiune arterială, una dintre cauze este consumul excesiv de sare.
În ceea ce privește zaharurile, evident, diabetul de tip 2 este tot o afecțiune a vârstnicului. Cu timpul, capacitatea pancreasului de a secreta insulină dar și capacitatea insulinei de a controla glicemia, scad. Și aici, riscul de a consuma zahăr în exces accentuează acest diabet de tip 2, cu toate efectele lui negative.
Dacă vorbim despre grăsimile saturate, procesul de ateromatoză, e din ce în ce mai accentuat odată cu vârsta, riscul de ateromatoză în special la nivelul vaselor coronare și carotide, cu posibilitatea infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, toate aceste afecțiuni privesc în primul rând vârstnicul. Toate aceste produse cumulate, conturează așa numitul proces metabolic. Ele merg mână în mână. Și iată că riscul crește și el exponențial.„
-
Care dintre categoriile de alimente ultraprocesate au cel mai mare impact asupra sănătății ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu –„În general, aș putea spune că mezelurile ultraprocesate pentru că, acolo găsim și grăsimi saturate, găsim și sare în exces și conservanți și aditivi. Și bineînțeles, dulciurile ultraconcentrate, la fel, nu sunt bune. Dar totuși, pe primul plan aș pune mezelurile .”
-
Cum putem schimba obiceiurile alimentare greșite, astfel încât să încorporăm tot mai des alimente benefice pentru atât pentru sanatate cât și pentru o mai bună calitate a vieții?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – „ Prin educație și prin promovarea producătorilor locali într-un fel. Dacă cei care vin cu produse naturale pe piață sau în magazine, ar fi încurajați într-un fel, atunci evident că omului i-ar fi mai la îndemână și ar începe să prefere aceste produse față de cele ultraprocesate fiind mai ușor accesibile, mai ieftine, la îndemână .”
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro