InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează ! La achiziționarea produselor lactate și a laptelui , aveți în vedere următoare sfaturi :
– micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri , trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar , conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;
Citeste si : Dicționarul cu termeni din asigurări este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !
– laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi , trebuie să provină de la animale sănătoase , crescute în ferme / exploataţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar și care nu suferă de boli care pot fi transmise la om prin intermediul laptelui și produselor lactate ;
– micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri , trebuie să deţină carnete de sănătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus menţionat ;
Citeste si : Care este instrumentul prin care îți poți alege anvelopele în conformitate cu noua eticheta UE ?
– brânzeturile destinate comercializării de către micii producători , trebuie expuse la vânzare , în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri , în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat ( plastic , ceramică , inox etc);
– brânzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic , pungi din plastic etc);
– în cazul în care , transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării ;
Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile
– comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri , se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă ( pungi de plastic alimentare , hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător ;
– trebuie să fie asigurată trasabilitatea laptelui și brânzeturilor obţinute de micii producători , prin utilizarea unor metode de identificare / etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului , numele producătorului , locul producerii, data obţinerii, cum ar fi:
– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive ;
Citeste si : Control la Fabrica de Zahăr . Verficarea respectării prevederilor legale în domeniu .
– utilizarea de pungi imprimate ;
– afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării , a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.
Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat
Sursa : ANSVSA