Kit de curățare pentru aparatul foto – Cum curățăm echipamentul foto ? Sfaturi InfoCons Protecția Consumatorilor

Kit de curățare pentru aparatul foto - Cum curățăm echipamentul foto? Sfaturi InfoCons Protecția Consumatorilor

Echipamentul camerei poate fi foarte scump. Întreținerea și îngrijirea acestuia vă poate ajuta să o păstrați mai mult timp. Descoperiți sfaturile InfoCons Protectia Consumatorilor pentru curățarea corectă a camerei digitale, de la carcasă până la capătul obiectivului.

Praf, amprente, pete pe imagini… este timpul să vă gândiți la curățarea camerei digitale! Pentru a vă păstra echipamentul foto în timp, acesta ar trebui întreținut prin curățarea regulată. Adică cel puțin o dată pe lună sau după folosirea lui în condiții dure precum vreme ploioasă, vânturi puternice sau pe plajă. Curățarea regulată a camerei digitale vă va ajuta, de asemenea, să vă asigurați claritatea imaginii și cea mai bună calitate posibilă a fotografiei. 

Citește și : Un pas important pentru siguranța cetățeanului consumator! Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Kit curățare aparat foto

  • O cârpă din microfibră antistatică
  • O cârpă curată, moale de bumbac sau hârtie optică
  • O para care sufla
  • Un stilou de curățare (pen pentru lentile)
  • Un detergent lichid pentru lentile
  • O perie de praf

Pentru comoditate, există și truse care includ toate aceste materiale și o husă de transport.

Sfaturi InfoCons Protecția Consumatorului pentru curățarea echipamentului foto

Înainte de a începe curățarea camerei, asigurați-vă de consultarea site-ul web al producătorului sau ghidul utilizatorului pentru sfaturi specifice de curățare. Tehnicile de curățare diferă pentru camerele cu obiective interschimbabile (hibride și reflexe) și pentru cele cu lentile fixe (compacte și punți).

Curățarea și întreținerea camerei foto  și a obiectivelor

 Pentru a curăța obiectivul camerei dvs. compacte sau bridge, porniți camera sau scoateți capacul obiectivului. Așezați camera cu obiectivul îndreptat în jos. Folosind o suflantă, suflați pe lentil pentru a îndepărta orice praf. Dacă rămâne praf, folosiți peria de curățare sau peria de praf pentru a-l îndepărta ușor. Apoi utilizați o cârpă din microfibră pentru a curăța lentila obiectivului într-o mișcare circular de la mijloc la margine. Dacă acest lucru nu este suficient, utilizați lichid de curățare a lentilelor sau apă plată. Puneți câteva picături pe o cârpă (nu pe lentilă). Stergeți după aceasta cu partea uscată a cârpei.

Citește și : Cum îți alegi anvelopele în conformitate noua etichetă și cu normele UE?! InfoCons îți pune la dispoziție instrumentul de care ai nevoie!

Curățarea ecranului

Pentru ecran, începeți prin a opri dispozitivul și folosiți o perie pentru a îndepărta praful. Apoi utilizați o cârpă uscată din microfibră pentru a-l curăța ușor. Mișcați cârpa înainte și înapoi pe orizontală de-a lungul ecranului. În cazul în care cârpa uscată nu este suficientă, umeziți-o ușor cu o picătură sau două de apă curată înainte de a șterge din nou ecranul. Ca și în cazul lentilelor, evitați să utilizați o cârpă aspră sau produse din hârtie, cum ar fi șervețele, pentru a curăța ecranul LCD.

Curățarea aparatului foto

Începeți prin a opri dispozitivul. Dacă există murdărie sau nisip, mai întâi folosiți o perie pentru a o îndepărta. Când frecați, aveți grijă ca murdăria să nu se înglobeze în porturi, în slotul cardului de memorie și în baterie sau în butoanele dispozitivului. Folosiți aceeași metodă ca și pentru lentilă: o cârpă curată, uscată, eventual din microfibră, umeziți doar dacă este necesar pentru petele greu de îndepărtat. Puteți folosi puțin mai multă forță pentru a curăța corpul camerei decât pentru a curăța obiectivul mai delicat sau ecranul LCD.

 Curățare oglindă DSLR

Procesul este același cu curățarea unei camere compacte. Folosiți o cârpă moale și uscată, cum ar fi o cârpă din microfibră și frecați ușor. Pentru murdăria persistentă, umeziți ușor cârpa cu apă curată. Aveți grijă când curățați în jurul monturii obiectivului pentru a preveni pătrunderea prafului și a altor murdărie în interiorul carcasei. Este mai bine să efectuați aceste manipulări cu partea frontală a dispozitivului îndreptată în jos.

Citește și : Verifică alertele pentru produsele agroalimentare și nealimentare emise de Uniunea Europeană! Nu te lăsa păcălit! Sănătatea ta contează!

Curățarea ecranului LCD

Procesul de curățare a ecranului LCD este același ca pe un aparat compact. Laveta de curățat din microfibră este din nou la îndemână. Dacă este necesar, umeziți-l ușor, dar nu folosiți detergenți sau solvenți. Aplicați cât mai puțină presiune.

Curățarea lentilelor

Pentru lentilele interschimbabile, procesul este relativ similar, dar în acest caz, lentila are două suprafețe de sticlă (față și spate) care trebuie curățate cu o suflantă de pere și o perie moale. Folosiți-le pentru a îndepărta orice praf sau granule de nisip. Este esențial să nu săriți peste acest pas: dacă nu îndepărtați mai întâi boabele,riscați să zgâriați lentil la folosirea cârpei. Pentru a îndepărta murdăria rămasă, utilizați peria stiloului de curățare. Apoi, ștergeți ușor lentila cu o cârpă moale și uscată, cu mișcări circulare de la centru spre margine. Uneori poate exista murdărie persistentă pe lentila: în acest caz, utilizați lichid de curățare a lentilelor. Aveți grijă, asigurați-vă că utilizați lichid de curățare doar ca ultimă soluție și nu zilnic.În cele din urmă, puteți curăța exteriorul lentilei cu o cârpă curată, uscată sau chiar foarte puțin umezită.

Montura pentru obiectiv Pentru ca montura pentru obiectivul camerei să funcționeze cât mai bine posibil, mențineți această zonă uscată și fără murdărie folosind o cârpă din microfibră.

Citește și : Altex și Media Galaxy înrolează electrocasnice în aplicația InfoCons pentru transparența etichetelor energetice

 Curățarea oglinzii și a ecranului de focalizare

Aceste componente sunt foarte delicate. Cel mai bine este să lăsați curățarea pe mâna unui profesionist. O suflantă este de obicei suficientă pentru a îndepărta câteva pete de praf care pot fi pe oglindă.

Praful de pe senzorul de imagine are ca rezultat pete ușor neclare pe imagini, așa că este important să-l păstrați curat. Unele camere au un sistem de curățare a senzorului de imagine încorporat, care implică de obicei o vibrație rapidă a senzorului. În meniul dispozitivului dvs., căutați opțiunea „Curățare senzor” (sau similar). Daca ai un SLR, mai intai va trebui sa cauti in meniu optiunea de a ridica oglinda, deoarece senzorul se afla in spatele ei. Nu încercați niciodată să curățați senzorul cu o cârpă sau cu lichid de curățare. Pentru petele de praf, o suflanta ar trebui să fie suficientă. Pentru o murdărie mai greu de îndepărtat, cel mai bine este să vă duceți camera la un profesionist.

Citește și : Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației – Află ce mănânci!

 Ce să nu faci atunci când cureți  o camera foto?

  • Utilizarea aerului comprimat. Presiunea este prea puternică și poate forța praful sau nisipul în corpul camerei și poate deteriora componentele sale interioare.
  • Folosirea lichidului în exces. Dacă trebuie să utilizați lichid pentru a curăța camera, nu pulverizați camera direct; umeziți ușor o cârpă și apoi curățați dispozitivul.
  • Produse de curățare. Nu utilizați niciodată alcool, diluant de vopsea sau alți solvenți pe nicio parte a camerei. Aceste produse sunt prea agresive și pot provoca daune.
  • Hârtia. Nu folosiți prosoape de hârtie, șervețele și alte astfel de produse, deoarece acestea elimină fibre și resturi și pot zgâria suprafețele delicate.
  • Perii sau cârpe aspre. Aceste instrumente pot zgâria sau deteriora suprafețele delicate.
  • Respiratia ta. Nu suflați niciodată pe cristalin, deoarece respirația poate fi prea acidă și o poate deteriora. În schimb, umeziți o cârpă cu câteva picături de apă. Un stilou de curățare, sau stiloul pentru lentile, este o soluție excelentă pentru curățarea lentilelor și a ecranului LCD.

Sursa: Test Achats

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal