7 iunie – Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare Atentie la sanatate in special in perioada pandemiei! Produse cu mai multa sare si mai multi aditivi! Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza!

In data de 7 iunie, se sărbătoreşte pentru a treia oara,  Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Pentru că siguranţa alimentară este deosebit de importantă în asigurarea sănătăţii consumatorilor şi fără ea nu se poate concepe sustenabilitatea sistemelor alimentare, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la propunerea Organizaţiei Mondiale a  Sănătăţii (OMS), a desemnat ziua de 7 iunie ca fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare.

Tema din acest an, „Hrana sigură astăzi pentru sanatatea de maine, subliniază faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, planetă și economie. Recunoașterea legăturilor sistematice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului și a economiei ne va ajuta să satisfacem nevoile viitorului.

 

Siguranţa alimentară nu este doar responsabilitatea guvernelor, fermierilor, fabricanţilor de produse alimentare şi distribuitorilor, ci şi responsabilitatea consumatorilor.

 

  • Accesul de alimente sigure și hrănitoare în cantități suficiente este esențial pentru susținerea vieții și promovarea sănătății.
  • Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, pot provoaca peste 200 de boli (de la diaree la diferite tipuri de cancer).
  • Se estimeaza ca circa 600 de milioane se îmbolnăvesc (aproape 1 din 10 persoane din lume) după ce au mâncat alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ceea ce duce la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoși.
  • În fiecare an se pierd 110 miliarde de dolarii în productivitate și cheltuieli medicale, acestea fiind rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
  • Copiii sub 5 ani suportă 40% din sarcina bolii provocate de alimente, ducând la 125 000 de decese în fiecare an.
  • Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli rezultate din consumul de alimente contaminate, acest lucru cauzand îmbolnăvirea a 550 de oameni și decedarea a 230 000 în fiecare an.
  • Siguranța alimentelor, nutriția și securitatea alimentară sunt indescifrabil legate. Mâncarea nesigură creează un ciclu vicios al bolilor și al malnutriției, afectând în special sugarii, copiii mici, vârstnicii și bolnavii.
  • Bolile transmise de alimente împiedică dezvoltarea socioeconomic, afectând sistemele de îngrijire a sănătății și dăunând economiilor naționale, turismului și comerțului.
  • Lanțurile de aprovizionare cu alimente traversează acum multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori contribuie la asigurarea siguranței alimentare.

 

InfoCons a realizat studii și teste comparative pe diferite produse și servicii, pentru ca alegerile consumatorului să fie făcute în cunoștință de cauză :

 

https://infocons.ro/stii-ce-consumi-branza-topita-cu-pana-la-9-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-de-sare/

 

 

 

 

“Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă pentru ca alegerile lor să fie făcute în cunoștință de cauză. Aceștia trebuie să cunoască “Adevărul Despre Produse” pornind de la respectarea informațiilor de pe etichetă. Ingredientele menționate pe acestea să existe în mod real și în produs, mesajele din reclame să nu mai inducă în eroare consumatorul prin utilizarea unor sintagme false cât și înțelegerea tuturor informațiilor de pe etichetă, atât din punct de vedere al simbolurilor utilizate, cat si al aditivilor alimentari utilizați, cantitatea de acizi grași trans, etc. Totodată  creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari, ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză! “

 

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

 

Aparitii in media :

Radio Romania Iasi

7 iunie – Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare! Atenţie la sănătate în special în perioada pandemiei!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal