Peste 700 de operatori economici, din domeniul lapte și produse lactate, verificați de ANPC, în întreaga țară

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Peste 700 de operatori economici, din domeniul lapte și produse lactate, verificați de ANPC, în întreaga țară
În perioada 27.05 – 07.06.2019, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a desfăşurat o serie de acțiuni de control, la nivelul întregii țări, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea.
Vă prezentăm în continuare principalele rezultate ale campaniei naționale de verificare:
  • Au fost controlaţi 771 operatori economici constatându-se abateri la 454 (58,9 %);
  • A fost verificată o cantitate de 64,5 tone lapte de consum şi produse lactate, din care cca 8,2 tone produse (12,7%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:
  • oprirea temporară de la comercializare a cca 3,6 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 32.900 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
  • oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 913 kg produse în valoare de 11.744 lei care erau improprii consumului uman;
  • aplicarea de 638 sancţiuni contravenţionale, constând în 320 avertismente şi 318 amenzi contravenţionale însumând 1.460.600 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Citește și:

Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2019 în perioada 24.06.2019 – 30.06.2019

În cursul acţiunii de control s-au constatat o serie de abateri dintre care menţionăm:
1. CONFORMITATEA LAPTELUI DE CONSUM SI A PRODUSELOR LACTATE
Comercializarea produselor cu parametrii neconformi celor declaraţi sau ai celor prevăzuţi în actele normative în vigoare
– Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzătoare, în județele Galață, Brăila și Argeș
– În 69% dintre judeţe se comercializau lapte de consum şi produse lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători, respectiv în județele Gorj, Mehedinți, Mureș, Satu Mare, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Galați, Ilfov, Neamț, Olt, Arad, Hunedoara, Timiș, Brașov, Maramureș, Bistroța Năsăud, Argeș, Vaslui, Călărași, Vrancea și Municipiul București.
– Starea ambalajelor produselor (ambalaje deteriorare, cu inscripționări ilizibile, ambalaje bombate), în județele Cluj, Călărași, Botoșani, Dolj.

2. Aproximativ 7,26% din cantitatea de lapte și produse lactate controlată nu asigura informarea consumatorilor, astfel încât să permită alegerea sortimentului dorit de către consumator
Astfel, în timpul acțiunilor de control s-a constatat:
– Lipsa totală sau parţială a elementelor de caracterizare-identificare (tipul sau denumirea produsului, zona de proveniență, date despre producător, elemente de identificare nelizibile etc.), în județele Argeș, Teleorman, Bistrița Năsăsud, Iași, Galați, Neamț, Constanța, Buzău, Tulcea, Bacău, Giurgiu, Vrancea, Botoșani, Vaslui, Brașov, Arad.

– Utilizarea de denumiri sub care se vând produsele, eronate, incomplete sau alese astfel încât să inducă în eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului, în județele Vâlcea, Arad, Alba, Brașov, Bihor, Argeș, Ialomița, Vaslui, Vrancea, Galați și Municipiul București.

– Lipsa înscrierii sau înscrierea eronată a listei ingredientelor sau a cantității nete, în județele Vâlcea, Constanța, Bacău, Vrancea, Suceava.

– Lipsa ȋnscrierii sau înscrierea incompletă a declarației nutriţionale, în județele Sibiu, Vâlcea, Suceava, Vaslui, Botoșani, Arad, Galați, Iași, Buzău, Cluj, Neamț, Constanţa, Bacău,

– Lipsa inscripţionării sau inscripţionarea incorectă a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum, în județele Alba, Mehedinți, Caraș-Severin, Sibiu, Brașov, Constanța, Galați.

– Elemente de identificare netraduse în limba română s-au constatat la în judetele Arad, Mureș, Harghita, Brasov, Maramureș, Satu-Mare.

– Lipsa inscrierii procentului ingredientului mentionat in denumirea produsului în judetele Alba, Vaslui, Bistrita Nasăud.

– Lipsa inscrierii substantelor cu efecte alergene în județele Alba, Vaslui, Bihor, Neamț.

– Expunerea înlocuitorilor de produse lactate (cu grăsimi vegetale în conţinut) în acelaşi spaţiu cu produsele lactate, în județele Brașov, Prahova, Teleorman, Neamt, Iași.

– Lipsa indicarii originii laptelui materie primă, în județele Alba, Satu-Mare, Iași, Galati.

3. 26% dintre operatorii economici controlaţi prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afişarea preţurilor

Neafişarea preţului pe unitatea de măsură (lei/kg) sau într-o formă ușor lizibilă, în județele Mehedinți, Arad, Hunedoara, Alba, Mures, Covasna, Brasov, Satu-Mare, Argeș, Călărași, Ialomița, Prahova, Constanţa, Bacău, Vaslui, Iași.

Lipsa afişării preţurilor de vânzare sau afișarea prețurilor într-o formă ilizibilă, în județele Olt, Caraș-Severin, Mureș, Bihor, Teleorman, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș Dâmbovița, Giurgiu, Tulcea, Galați, Buzău, Vrancea, Suceava, Vaslui.

4. Nerespectarea condiţiilor depozitare şi comercializare a produselor, în județele Olt, Prahova, Cluj, Constanța, Vaslui, Iași, Ilfov.

– Comercializarea produselor la alte temperaturi decât cele impuse de producători, în județele Caraș-Severin, Brașov, Mureș.

– Neînregistrarea temperaturile realizate de vitrinele frigorifice cu produse lactate, expuse la comercializare au fost înregistrate în județele Bihor, Giurgiu, Bacău.

5. Modul de desfășurare a promotiilor publicitare (neindicarea prețului vechi în cazul promoțiilor, lipsa informarii asupra duratei promoţiei, lipsa produsului din ofertă în stoc nefiind aprovizionat la data de debut a ofertei), în județele Mehedinți, Caraș-Severin, Bistriţa Năsăud, Satu Mare.

Modul de respectare a prevederilor Legii nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare (prețul neafoșat corect, inadvertență între prețul de la raft și prețul de la casa de marcat, lipsa traducerii etichetei în limba română, denumiri ale produselor care nu reflectă compoziția de ingrediente prezentată pe etichetă etc.), în județele Timiș, Arad, Călărași, Teleorman, Constanţa, Vaslui, Ilfov,

6. ALTE ABATERI

Utilizarea la comercializarea produselor vrac cu cântare neverificate metrologic, în județele Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Constanţa, Iași, Vaslui.

Lipsa autorizației de funcționare a magazinului, în județele Brașov, Vaslui și Iași.

Sursa: ANPC

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu