Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România si amprenta de carbon asociată transportului

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România si amprenta de carbon asociată transportului InfoCons Protectia Consumatorului

Târgurile de Crăciun sunt unul dintre cele mai așteptate evenimente pe perioada iernii , atrăgând, în fiecare an, mii de vizitatori din toată țara dar și din străinătate . Printre cele mai frumoase și populare târguri de Crăciun din România se numără cele din Oradea , Sibiu , Cluj Napoca și Craiova . De altfel , anul acesta, Târgul de Crăciun de la Craiova a fost nominalizat în top 10 Târguri de Crăciun din Europa , potrivit unui sondaj European*.

Citeste si : Alertă InfoCons ! Pate de post cu până la 13 E-uri ! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului ?

Puteți regăsi mai jos diferențele mari de emisii de carbon dacă alegeți să parcurgeți acești kilometri cu trenul sau cu mașina , socotind Bucureștiul ca punct de plecare (și de intoarcere) către toate destinațiile .

schengenvisainfo.com*

De exemplu până la Târgul de Crăciun din Oradea , obținem o amprentă de carbon de 52,3 kg Co2e cu trenul , în comparație cu 148,5 kg CO2e emise de mașină (de 2,8 ori mai puțin) .

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

O călătorie dus-întors la Sibiu va echivala cu 61,1 kg CO2e / persoană folosind mașina și doar 25,9 kg CO2e / persoană (de 2,3 ori mai puțin) folosind trenul , în timp ce la Târgul de Crăciun din Cluj , transportul cu mașina cumulează 102,3 kg CO2e , pe când cel cu trenul doar 39 kg CO2e  (de 2,6 mai puțin).

Nu în ultimul rând , mergând să vizitați Târgul de Crăciun din Craiova , veți produce 51,9 kg CO2e utilizând mașina personală și doar 22,1 kg CO2e folosind trenul (de 2,3 ori mai puțin).

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

Rezultatele au fost obținute folosind următoarele date :

O mașină produce in medie 0.11 kg CO2 / km/ persoană ( considerând capacitatea mașinii de 2 persoane ).

Un tren emite 0.06 kg CO2 / km/ persoana .

Sursa: Econos si DEFRA

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Oraș Distanța (în km) cu mașina (de la București) Distanța (în km) parcursă de tren (de la București)
Oradea 675 436
Sibiu 278 216
Cluj Napoca 465 325
Craiova 236 184

Sursa: www.virail.ro

Citeste si : Alerte InfoCons în perioada 01- 06.12 conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene !

Autor : Teodora Grama , Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal