Câte emisii de carbon producem în drum spre Revelion în funție de metoda de transport aleasă

Calatorie de Revelion Emisii de Carbon InfoCons Protectia Consumatorului

Revelionul este un prilej excelent pentru români de a călători , atât în țară , cât și în străinătate . Printre cele mai populare destinații de vacanță din România se numără Maramureș , Brașov , Sinaia , Sibiu , iar printre cele internaționale , Egipt , Mexic , Zanzibar ( Tanzania ) , Bali ( Indonezia ) sau Turcia .

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

În acest articol veți afla cantitatea de emisii de carbon asociate transportului către aceste destinații; pentru cele interne , diferența dintre emisiile produse de mașină și tren , iar pentru cele internaționale , amprenta de carbon a zborurilor .

Astfel , dacă intenționați să vă petreceți Revelionul în Maramureș , amprenta de carbon va crește de la 51 kg CO2e din utilizarea trenului la 123,8 kg Co2e emise de mașină . Diferențele de emisii , cel puțin duble ,  sunt similare pentru toate destinațiile : o călătorie dus-întors la Sibiu va fi echivalentă cu 61,1 kg CO2e/persoana cu mașina și doar 25,9 kg Co2e /persoană cu tenul , către Brașov , 36,9 kg Co2e produse de mașină , față de 16,9 kg Co2e emise de tren , iar până la Sinaia , rezultă o amprentă a mașinii de 30,6 kg Co2e , față de 13,2 kg Co2e folosind trenul .

Citește si : Descarcă plăcuțele cu numerele utile și de urgență la nivel local pentru unitățile de cazare și agențiile de turism

Emisiile de carbon cresc în funcție de distanță și de mijlocul de transport ales . Avioanele , de exemplu , au o amprentă foarte mare in comparație cu celelalte metode de transport :

Pentru că Egiptul este printre destinațiile preferate de români pentru celebrarea Anului Nou , un zbor până în Hurghada dus-întors este echivalent cu 305 kg CO2e , iar până în Turcia , 121,6 kg CO2e . Până la destinațiile mai îndepărtate , un zbor dus-întors emite 1128 kg CO2e ( de persoană ) până în Mexic , 984 kg Co2e până în Zanzibar și 1575  kg Co2e până în Bali .

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Rezultatele au fost obținute folosind următoarele date :

O mașină produce in medie 0.11 kg CO2/ km/ persoană ( considerând capacitatea mașinii de 2 persoane ).

Un tren emite 0.06 kg CO2/ km/ persoana .

Sursa: Econos si DEFRA

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Oraș Distanța (în km) cu mașina (de la București) Distanța (în km) parcursă de tren (de la București)
Maramures 563 425
Sibiu 278 216
Brasov 168 141
Sinaia 139,4 111

Citeste si : Alertă InfoCons ! Pate de post cu până la 13 E-uri ! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului ?

Rută kg CO2/ un singur zbor kg CO2/ zbor dus-întors
București – Egipt 152,5 305
București – Mexic 564 1128
București – Zanzibar 492 984
București – Bali 787 1574
București – Turcia 60,8 121,6

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

Autor : Teodora Grama , Econos

Surse:

https://www.momondo.ro/discover/8-idei-revelion-romania

https://www.secundatv.ro/magazin-it/unde-calatoresc-romanii-de-craciun-si-revelion-220877.html/

https://www.eea.europa.eu/

https://www.icao.int/

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal