Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Ce sunt alimentele ultraprocesate ?
Alimentele ultraprocesate sunt o categorie de produse alimentare create prin procese industriale. Astfel se transformă ingredientele brute în produse alimentare, gata de consum sau gata de încălzit, preparat. Spre deosebire de alimentele procesate minim (de exemplu, gustale spălate și ambalate) sau chiar de ingredientele culinare procesate (de exemplu, făină, zahăr), alimentele ultraprocesate conțin ingrediente și aditivi care nu sunt utilizați în mod obișnuit sau cel puțin, nu în cantități atât de mari. În producerea alimentelor ultraprocesate se folosesc adesea ingrediente care sunt sintetizate în laboratoare, cum ar fi îndulcitori artificiali, coloranți și arome.
Aceste alimente conțin numeroși aditivi pentru a îmbunătăți aroma, textura, culoarea și perioada de valabilitate. Aditivii folosiți în mod obișnuit includ emulgatori, conservanți, stabilizatori și agenți antiaglomeranți.
L-am invitat pe Dl. Conf. Univ. Dr. Florin Grama, primul roman certificat european în Chirurgie Colorectala si Proctologie– Fellow of the Board of Surgery in Coloproctology (FEBS) – EBSQ Colo (UEMS), Initiate Fellow al Colegiului American de Chirurgie , Medic primar Chirurgie Generala – Spitalul Clinic Coltea, Doctor in Stiinte Medicale al UMF Carol Davila Bucuresti, pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe întrebări și pentru care dorim să adunăm răspunsuri pentru consumator, de la persoane acreditate din diferite ramuri ale medicinei.
-
„ Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ultraprocesat înseamnă automat „ rău pentru sănătatea mea ” ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Alimentele considerate ultraprocesate includ o gamă largă de produse, de la gustări ambalate la mese deja preparate sau gata de preparare instant. Majoritatea conțin cantități mari aditivi, coloranți, arome, conservanți, zahăr, uleiuri, sare și grăsimi nesănătoase, nocive pentru organism, acestea fiind de fapt alimentele pe care în practică le recomandăm a fi evitate de către pacienți.
Există însă și anumite alimente pentru care incadrarea în categoria de minim-procesat, procesat sau ultraprocesat este discutabilă. Probabil ca aceste produse ce suportă o intervenție minimă în procesul de preparare, de exemplu congelarea legumelor sau pasteurizarea laptelui, și nu conțin cantități mari din componenții nocivi enumerați anterior, pot fi considerate mai sănătoase”.
-
Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Din punctul de vedere al specialității mele pot spune ca există numeroase studii care asociază consumul de alimente ultraprocesate cu un risc crescut de dezvoltare al cancerelor digestive, în special al cancerului de colon și mai ales de rect. Se explica prin faptul ca alimentele ultraprocesate au conținut scăzut în nutrienți considerați protectori pentru dezvoltarea cancerului colorectal, cum ar fi fibrele, vitamina D, calciul, și un conținut crescut de zahăr, uleiuri, grăsimi ce sunt dovediți în mod clar a fi factori de risc. Excesul acestor nutrienți afectează microbiomul intestinal într-o maniera pro-inflamatorie și, totodată, se asociază cu obezitatea. În plus, aditivii din alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal și pot activa exagerat răspunsul inflamator la nivelul tubului digestiv, stimuland astfel carcinogeneza. Anumiți carcinogeni se asociază chiar cu modul de preparare (temperaturi crescute, prăjire, afumare) sau cu cel de ambalare al produselor”.
Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează
-
Care considerați că sunt cele mai mari capcane de pe eticheta unui produs ultraprocesat? Și aici ne putem duce cu gandul la „ etichetă curată ” sau „ fără zahăr adăugat ”.
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Etichetele pot fi înșelătoare, folosind termeni precum „etichetă curată” sau „fără zahăr adăugat” pentru a sugera că produsul este sănătos. De exemplu, un produs aparent sanatos „fără zahăr adăugat” poate conține însă îndulcitori artificiali care nu sunt neapărat sănătoși. Alte capcane includ listele lungi de ingrediente și aditivi artificiali sau ingrediente ascunse sub denumiri tehnice. Mai simplu si mai practic pentru consumator ar fi să caute produse cu ingrediente simple și naturale”.
-
Ar trebui îmbunătățită legislația, astfel încât să poată fi mai bine informați consumatorii cu privire la alimentele ultraprocesate ? Daca da, cum am putea îmbunăți legislația ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Etichetele ar trebui să fie mai clare și să specifice într-o manieră ușor de înțeles atât conținutul cât și modul de preparare. Avertismentele pentru produsele cu niveluri ridicate de ingrediente nesănătoase sunt extrem de utile, la fel interzicerea anumitor aditivi dăunători.
De asemenea, educația consumatorilor prin campanii publice ar putea ajuta la creșterea conștientizării. Pentru că anumite alimente necesita procesare pentru a fi mai sigure, de exemplu pasteurizarea laptelui realizată cu scopul de a înlătura anumite bacterii dăunatoare pentru organsim”.
-
Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama– „ Da, sarea și zahărul pot stimula centrii plăcerii din creier, creând un efect de recompensă care poate duce la consum excesiv și adicție. Cercetările sugerează că aceste ingrediente activează aceleași căi neuronale ca și alte substanțe adictive, făcând dificilă renunțarea la ele. Acesta este motivul pentru care alimentele ultraprocesate sunt atât de atrăgătoare, ceea ce duce un consum nesănătos pe termen lung”.
Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
-
Având în vedere că sunt mereu la îndemână, gustoase și ieftine, este mai ușor să le consumăm în exces, fără să ne dăm seama ? Ce înseamnă excesul ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Din pacate alimentele ultraprocesate sunt accesibile, atragatoare și ieftine, ceea ce le face ușor de consumat în exces. Excesul poate fi reprezentat de un consum regulat de astfel de alimente bogate în aditivi, zahăr, sare și grăsimi, fără a asigura un echilibrul necesar cu nutrienții esențiali (fibre, vitamine, minerale). Cea mai mare parte a excesului caloric din alimentație vine din aceste alimente ultraprocesate, legătura cu obezitatea fiind directă. Iar majoritatea populației nu are nici timp și, probabil, nici buget ca să consume alimentele simple, curate, neprocesate, astfel că structura de baza a dietei lor este centrată pe aceste produse accesibile dar nocive.
Paradoxal, recomandarea de consum de circa 25 g de fibre pe zi pentru a avea un colon sănătos nu este atinsă în majoritatea țărilor din lume, mai ales în cele considerate dezvoltate. Statistic vorbind, procentul de alimente ultraprocesate în dietă, crește proportional cu nivelul de dezvoltare al țării”.
-
Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Consumul de alimente ultraprocesate de la vârste fragede poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății copiilor. Obezitatea infantilă devine o realitate în practica medicală, tulburarile nutriționale și endocrine sunt evidente, la fel și riscul crescut de boli cronice în viitor. De asemenea, copiii își pot forma obiceiuri alimentare nesănătoase care pot persista toată viața.
Consider și mai importantă posibila legatură cu dezvoltarea cancerelor digestive în viitorul acestor copii, chiar și mamare în randul sexului feminin. Observăm în practica ultimilor ani o creștere semnificativă a incidenței cancerelor colorectale în randul tinerilor, adica la vârste sub 45 ani. Si dicutăm mai ales de cancere sporadice, adică nu din cele cu legatura genetică ori familială. Ori acest interval de vârsta 20-45 ani încadrează în țara noastră o generație care a avut un acces facil la alimentația ultraprocesată, profilul fiind unul care mai include și alți factori de risc asociați, cum sunt: sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul de alimente sărace în fibre și bogate în grăsimi”.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?
-
Care este impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra stării de sănătate și asupra calității vieții persoanelor vârstnice ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ O alimentație centrată pe produse ultraprocesate nu mai lasa loc în dietă pentru nutrienții sănătoși, bogați în fibre vegetale (fructe, legume) ori pentru vitamine și minerale. Pe lângă riscul oncologic, o astfel de dietă declanșează sau agravează la vârstnici diverse boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. De asemenea, pot duce la deficiențe nutriționale, slăbirea sistemului imunitar și o calitate generală mai scăzută a vieții”.
-
Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Este greu de stabilit o legatura directa între un anumit produs ultraprocesat si apariția unui anumit tip de cancer. Luate individual, studiile care cercetează legături directe între alimentația ultraprocesată și carcinogeneza evidențiază o legatură directă slabă, însă nivelul de evidență, de putere statistică, este scăzut, deci nu putem trage concluzii puternice. Mai observăm și că există anumite alimente considerate ultraprocesate, de genul iaurtului, laptelui pasteurizat ori cerealelor, care pot avea chiar beneficii nutriționale.
Pe de altă parte însă, știm că acele alimente ultraprocesate care conțin în exces sare, zahăr sau grăsimi saturate sunt asociate, de exemplu, cu obezitatea. Iar obezitatea este dovedita a fi factor de risc în dezvoltarea a cel puțin 10 tipuri de cancere, stabilindu-se astfel o legatură indirectă clara între alimentele ultraprocesate și apariția cancerului”.
Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poți afla, accesând site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor
-
Care dintre categoriile de alimente ultraprocesate au cel mai mare impact asupra sănătății ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Este evident că din punct de vederea al riscului pentru a dezvolta un cancer digestiv acele alimente ultraprocesate care conțin în exces zahăr, sare, grăsimi saturate sunt cele de evitat, adică: sucurile carbogazoase, dulciurile concentrate, alimentele preparate prin afumare sau prăjire, mezelurile ultraprocesate, alimentația tip fast-food, chipsuri, alimentele procesate pentru a fi gata de servire gen supa-instant. Cred ca ar fi utilă o redefinire mai exactă și o limită mai clară a alimentelor ultraprocesate nocive în comparație cu cele care pot aduce un beneficiu nutrițional, cu mai putine riscuri”.
-
Cum putem schimba obiceiurile alimentare greșite, astfel încât să încorporăm tot mai des alimente benefice pentru atât pentru sanatate cât și pentru o mai bună calitate a vieții ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Schimbarea obiceiurilor alimentare necesită educație, planificare și determinare. Începe prin a include mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine sănătoase în dietă. Citește etichetele și evită produsele cu ingrediente nesănătoase. Gătește acasă cât mai des, mai degraba prin coacere, și planifică mesele pentru a evita opțiunile rapide și nesănătoase. Implicarea familiei și a prietenilor în adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate oferi sprijin și motivație suplimentară. Gasirea echilibrului nutritional este esențială astfel ca procentul de alimente ultraprocesate în dieta săptămânală să fie cât mai mic”.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro