Care este motivul pentru care românii erau mai slabi înainte de anii ’90 ? InfoCons te informează

 

Obiceiurile alimentare, stiluri de viață mai active și factori sociali și de mediu care încurajau activitatea fizică, toate acestea au influențat greutatea medie a populației în perioada de dinainte de anii ‘90. Deși au existat cu siguranță excepții și nu toată lumea era normoponderală, stilul de viață general al acelor ani  a contribuit la o greutate corporală în general normală pentru mulți oameni.

Diferențele dintre perioada de dinainte de anii ’90 și astăzi în ceea ce privește dieta, activitatea fizică și influențele mediului oferă perspective valoroase asupra acestui fenomen.

Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

Dieta și mediul alimentar

Acces limitat la alimente: Să ne amintim că resursele alimentare erau limitate și distribuite inegal. Sistemele de raționalizare erau comune, iar accesul la alimente de calitate era restricționat. Magazinele adesea nu aveau suficientă mâncare, ceea ce ducea la diete mai sărace în kilocalorii și nutrienți.

Alimente mai simple, mai puțin procesate: în acei ani, dietele au fost mai puțin dominate de alimente procesate. Mâncărurile gătite în casă erau mai frecvente, iar fast-food-ul nici nu exista în România. Acest lucru a însemnat un consum mai mic de alimente bogate în kilocalorii, grăsimi și zahăr, care sunt acum folosite în exces în multe diete.

Dimensiunile porțiilor: dimensiunile porțiilor erau în general mai mici. Tendința de a consuma porții mai mari încă nu apăruse, așa că oamenii consumau în mod natural mai puține kilocalorii.

Acces mai mic la băuturi cu zahăr: Băuturile răcoritoare și băuturile dulci erau disponibile, în puține variante și nu erau consumate în aceleași volume ca și astăzi. Apa, laptele și ceaiul neîndulcit erau băuturile cele mai frecvente. Băuturile carbogazoase se consumau doar în zilele de sărbătoare în unele familii.

InfoCons Protecția Consumatorilor lanseaza Campania „ Cumpara Romaneste ” ! Fii Informat !

 

Activitatea fizică

Stiluri de viață mai active: oamenii erau în general mai activi în viața lor de zi cu zi. Munca fizică era mai frecventă în multe locuri de muncă și s-a pus un accent mai mare pe activitățile în aer liber și sporturile. Mersul pe jos sau cu bicicleta la școală sau la serviciu a fost mai răspândit, la fel ca și participarea la sporturi recreative și la educația fizică în școli.

Mai puțin timp pe ecrane: revoluția digitală a avut loc recent, așa că oamenii au petrecut mai puțin timp în fața ecranelor în acei ani. Televiziunea a fost sursa principală de timp pe ecran, dar cu mai puține canale și fără internet sau smartphone-uri, o persoană obișnuită era mai puțin sedentară în comparație cu zilele de astăzi.

Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde . InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

În concluzie, o analiză intuitivă, comparativă ne spune că înainte de anii ’90, în România, produsele ambalate și alimentele procesate erau greu de găsit sau inexistente. Astfel, oamenii consumau alimente mai simple, mai puțin calorice și mai puțin procesate, contribuind la un stil de viață mai sănătos din punct de vedere al greutății corporale.

În perioada aceea mâncam mai puţin, făceam mai multă mişcare și eram mai puțin stresați, petreceam mai mult timp cu alți oameni (iar socializarea este asociată cu longevitatea). Stăteam mult afară, în aer liber și nu părea să fim la fel de preocupați de ceea ce mâncăm.

Înțelegerea acestor factori evidențiază modul în care schimbările din mediul nostru și obiceiurile alimentare zilnice au contribuit la creșterea ratei obezității și a stilului de viață sedentar din zilele noastre.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să identificați alimentele mai puțin procesate .

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Info Cons Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal