Care este greutatea sănătoasă si potrivita pentru tine ?

De unde știi dacă merită să-ți faci griji pentru câteva kilograme în plus?

Excesul de greutate poate avea riscuri pentru sănătate și mulți oameni au avut o relație grea cu cântarul lor de-a lungul anilor. Dar acum, cercetările pun sub semnul întrebării cum ar trebui evaluată greutatea adulților în vârstă. În timp ce unii experți cred că este mai bine să încercați să evitați să transportați prea multe kilograme, alții cred că regulile care se aplică persoanelor mai tinere ar putea să nu se aplice adulților mai în vârstă și că câteva kilograme în plus nu merită să vă faceți griji.

Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse

„Este mai sănătos să aveti un exces de greutate” este o întrebare complexă”, spune Donald M. Lloyd-Jones, MD, președinte de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago. „De-a lungul cursului vieții, este mai rău, deoarece vă expune riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite forme de cancer, ceea ce vă va limita durata sau calitatea vieții.”

Dar excesul de greutate poate fi protector mai târziu în viață dacă vă îmbolnăviți sau sunteți spitalizat. „Atunci, este mai bine să aveți mai multe rezerve, sub formă de greutate suplimentară, decât nu”, spune Lloyd-Jones. „Oferă calorii pe care corpul dumneavoastră le poate folosi fără a fi nevoit să degradeze puterea musculară.”

Rolul IMC (BMC, in engleza)

De obicei, experții în sănătate evaluează greutatea folosind indicele de masă corporală sau IMC, o măsură calculată din înălțime și greutate care se corelează cu cantitatea de grăsime corporală pe care o are cineva. (Puteți găsi multe calculatoare de IMC online, inclusiv pe site-ul web al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.) Un rezultat sub 18,5 este considerat subponderal, 25 până la 29,9 este supraponderal și 30 și peste este obez.

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Înțelepciunea convențională este că, pe măsură ce IMC crește, la fel crește și riscul de afecțiuni legate de greutate și de moarte prematură. Dar cercetătorii au speculat că curba IMC standard – cu mortalitatea crescând la fel ca IMC – poate avea mai multă formă de U pentru adulții în vârstă.

După cum se dovedește, cei cu IMC scăzut sau foarte mare sunt expuși unui risc mai mare de a se îmbolnăvi și de a muri devreme, iar cei care au o greutate sănătoasă, supraponderali sau chiar ușor obezi stau în punctul favorabil din mijloc. Un studiu din 2022 pe 1.051 de bărbați și femei a căror vârstă medie era de 77 de ani, publicat în Annals of Geriatric Medicine and Research, a constatat că cei cu un IMC sub 25 sau peste 35 aveau un risc mai mare de probleme de echilibru, căderi, malnutriție și forță slabă. . Cercetătorii au stabilit intervalele „optimale” ale IMC pentru persoanele de peste 65 de ani la 31 la 32 pentru femei și la 27 la 28 pentru bărbați.

Concentrați-vă pe grăsimea corporală

Cunoașterea IMC-ului vă spune dacă ați putea avea kilogramele în plus. Dar nu îți spune câți mușchi ai sau unde se află grăsimea, doi factori importanți pentru a determina dacă trebuie să slăbești.

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Odată cu vârsta, cantitatea de grăsime pe care o ai crește și cantitatea de mușchi scade. Această pierdere musculară legată de vârstă, numită sarcopenie, este asociată cu un risc mai mare de cădere, fragilitate și deces prematur. În plus, această grăsime suplimentară se poate acumula în secțiunea mediană (numită grăsime viscerală) și se poate infiltra în mușchi și organe, cum ar fi ficatul. Această schimbare, care are loc indiferent de IMC, contribuie la un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, boli hepatice și multe altele.Cunoașterea IMC-ului vă spune dacă ați putea avea kilogramele în plus. Dar nu îți spune câți mușchi ai sau unde se află grăsimea, doi factori importanți pentru a determina dacă trebuie să slăbești.

Odată cu vârsta, cantitatea de grăsime pe care o ai crește și cantitatea de mușchi scade. Această pierdere musculară legată de vârstă, numită sarcopenie, este asociată cu un risc mai mare de cădere, fragilitate și deces prematur. În plus, această grăsime suplimentară se poate acumula în secțiunea mediană (numită grăsime viscerală) și se poate infiltra în mușchi și organe, cum ar fi ficatul. Această schimbare, care are loc indiferent de IMC, contribuie la un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, boli hepatice și multe altele.

De aceea, unii cercetători indică testarea compoziției corporale, care determină procentul de grăsime corporală, ca o modalitate de a obține o idee mai exactă a modului în care greutatea ar putea afecta sănătatea. O analiză din 2020 publicată în Frontiers in Nutrition a constatat că „dovezile susțin rolul masei slabe (adică, mușchii) ca predictor real al mortalității atunci când este utilizat în locul IMC”.

Există modalități simple de a-ți da seama unde te afli în ceea ce privește grăsimea corporală și mușchii.

În primul rând, măsurați circumferința taliei, ceea ce vă va ajuta să vedeți dacă aveți prea multă grăsime viscerală. Pune o bandă de măsurare în jurul mijlocului tău, chiar deasupra oaselor șoldului. Dacă numărul este mai mare de 40 de inci pentru bărbați și de 35 de inci pentru femei, riscul de îmbolnăvire este mai mare.

O modalitate ieftină de măsurare a grăsimii corporale este să folosești șublere pentru pliurile pielii (disponibile la multe săli de sport). Dar o scanare DXA (absorbțiometrie cu raze X duale), pe care medicul dumneavoastră ar fi recomandat-o deja pentru a testa densitatea osoasă, vă poate spune cât de multă grăsime și mușchi transportați și să estimeze cantitatea de grăsime viscerală. Deci, dacă primiți o scanare DXA pentru oase, cereți acele rezultate. Potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă, un rezultat slab pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste este un procent de grăsime corporală mai mare de 25,7 pentru bărbați și peste 30,9 pentru femei. (Notă: cântarele care măsoară grăsimea corporală ar putea să nu dea rezultate precise, au descoperit testele CR.)

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Apoi, cu aceste cifre în mână, luați în considerare sănătatea și stilul dvs. de viață. Sunteți sănătos sau încercați să gestionați una sau mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, diabet, BPOC sau osteoartrita? Aveți probleme să vă deplasați din cauza excesului de greutate sau puteți face toate lucrurile pe care doriți să le faceți, cum ar fi să vă jucați cu nepoții, să faceți voluntariat sau doar să dormiți profund? „Concentrarea pe acești factori este o abordare mai bună pentru a evalua dacă trebuie să slăbești decât să te concentrezi pe ceea ce spune cântarul singur”, spune Laura Mosqueda, MD, profesor de medicină de familie și geriatrie la Keck School of Medicine din USC din Los. Angeles.

Pentru masa musculara

„Ceea ce ne dorim cu adevărat ca oamenii să aibă dacă vor deveni mai grei este masa corporală slabă, nu masa de grăsime”, spune Lloyd-Jones. „Așa cum grăsimea este activă metabolic în moduri proaste, mușchii sunt foarte activi metabolic în moduri bune. Elimină foarte repede glicemia și grăsimile dăunătoare din sânge.”

Antrenamentul de forță – folosind gantere, aparate de greutăți, benzi de exerciții și propria greutate corporală ca rezistență – este modalitatea principală de a păstra și de a construi mușchii. „A lucra cu un antrenor, terapeut fizic sau antrenor este o modalitate bună de a-ți da seama ce să faci și de unde să începi”, spune Mosqueda. „Antrenamentul tău trebuie să fie individualizat pentru obiectivele tale și ceea ce este important pentru tine, astfel încât lucrurile să fie concepute în moduri care sunt semnificative pentru tine.”

 

Urmărește două sesiuni săptămânale de antrenament de forță care vizează întregul tău corp. Exercițiile aerobice moderate spre viguroase – mersul pe jos, joggingul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor, înotul – pot ajuta, de asemenea, la menținerea mușchilor puternici și la reducerea grăsimilor, împreună cu o alimentație sănătoasă. Chiar dacă nu slăbești, îți poți schimba compoziția corpului prin reducerea grăsimilor și creșterea masei musculare.

Proteinele sunt, de asemenea, cheie pentru construirea și menținerea masei musculare, spune Rosanne M. Leipzig, MD, PhD, profesor la departamentul de geriatrie și medicină paliativă la Icahn School of Medicine din Mount Sinai din New York. „Oamenii în vârstă nu mănâncă atât de multe proteine pe cât ar trebui și aceasta este o mare problemă”, spune ea. În timp ce necesarul zilnic standard de proteine este de 0,36 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi, persoanele de peste 65 de ani ar trebui să se străduiască pentru 0,45 până la 0,68 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală zilnic, sau aproximativ 72 până la 109 grame pentru o persoană de 160 de lire sterline. . Pentru a maximiza capacitatea corpului de a absorbi și de a utiliza proteine, răspândiți-le pe tot parcursul zilei în loc să le mâncați pe toate într-o singură masă.

Sursa: Consumer Reports

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Greutate