Prevenirea obezității în rândul copiilor : 5 lucruri pe care părinții le pot face

 

Obezitatea infantilă a devenit o preocupare tot mai mare la nivel mondial, cu implicații semnificative pentru bunăstarea fizică și psihică a copiilor.

Organizația Mondială a Sănătății ne informează că în cazul copiilor cu obezitate există un risc mai mare de astm, apnee în somn, probleme osoase și articulare, diabet de tip 2 și alte probleme de sănătate. Deși nu există o singură soluție, există multe moduri în care părinții și cadrele didactice pot ajuta copiii să aibă o greutate sănătoasă și să-și stabilească obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții.

Vestea bună este că familiile pot juca un rol esențial în prevenirea obezității prin promovarea obiceiurilor sănătoase acasă.

Știați că 400 de milioane de copii din întreaga lume vor trăi cu obezitate în 2035 ! InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Iată 5 strategii practice pe care familiile le pot adopta pentru a-și ajuta copiii să mențină o greutate normală și un stil de viață sănătos.

1. Încurajați o dietă echilibrată, variată

Una dintre cele mai eficiente moduri de a preveni obezitatea infantilă este promovarea unei alimentații echilibrate bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase. Părinții ar trebui să urmărească să ofere copiilor o varietate de alimente bogate în nutrienți, limitând în același timp consumul de băuturi dulci, gustări procesate și fast-food.

Implicați copiii în planificarea și pregătirea meselor pentru a-i învăța despre alimentația sănătoasă. Acest lucru nu numai că îi poate determina să încerce alimente noi, dar le oferă și un sentiment de control asupra alegerilor lor alimentare.

De exemplu, părinții își pot duce copiii la cumpărături și îi pot lăsa să aleagă un nou fruct sau legume pe care să le încerce în fiecare săptămână. Îi pot învăța să folosescă Aplicația InfoCons, cu ajutorul căreia copiii pot învăța să facă alegeri sănătoase, să identifice și să evite alimentele cu aditivisarezahăr sau grăsimi saturate în exces.

 

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?

 

2. Promovați și încurajați activitatea fizică regulată

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea obezității. Încurajați-vă copiii să se angajeze în cel puțin o oră de activitate fizică în fiecare zi. Aceasta poate include o combinație de activități moderate , cum ar fi sportul, mersul cu bicicleta, înotul sau pur și simplu joaca în aer liber.

Familiile pot face din exercițiu o parte distractivă și regulată a rutinei lor, organizând plimbări în familie, plimbări cu bicicleta sau drumeții de weekend. Cheia este să găsiți activități de care se bucură întreaga familie.

 

Știați că este important să Reduceți contactul celor mici cu ecranele digitale ? Recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului

 

3. Înlocuiți timpul petrecut pe ecrane cu timpul petrecut în familie

Timpul excesiv petrecut pe ecrane este strâns legat de comportamentul sedentar, care poate contribui la creșterea în greutate și la obezitate în rândul copiilor. Este important ca familiile să stabilească limite clare pentru timpul petrecut de copii în fața ecranelor, inclusiv televizor, jocuri video, tablete și smartphone-uri.

Experții recomandă copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani să nu petreacă mai mult de o oră pe zi, în timp ce copiii mai mari ar trebui să aibă limite constante care să permită suficientă activitate fizică, somn și alte comportamente sănătoase.

Încurajați activitățile non-ecran, cum ar fi cititul, desenul sau jocurile de societate ca alternative la timpul petrecut pe ecran.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Probioticele și prebioticele: beneficii, surse și rolul lor în sănătatea intestinală

 

4. Stabiliți o retina sănătoasă de somn

Un somn bun ajută la prevenirea diabetului de tip 2, a obezității și a problemelor cu atenția și comportamentul. Copiii care nu dorm suficient sunt expuși riscului de creștere nesănătoasă în greutate. Cercetătorii încă încearcă să afle cum este legată creșterea în greutate de lipsa somnului. Unele motive ar putea include faptul că lipsa de somn poate determina copilul să mănânce mai mult sau să fie mai puțin activ din cauza lipsei de energie.

Stabiliți o rutină de somn pentru a vă asigura că cel mic primește cantitatea de somn recomandată pentru grupa sa de vârstă. Aceasta poate include să îi citiți o poveste înainte de culcare, oprirea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare și asigurarea că mediul de dormit este confortabil și propice odihnei.

Preșcolarii au nevoie de 10-13 ore de somn pe zi, inclusiv somnul de la prânz. Copiii  cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn neîntrerupt pe noapte, iar tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au nevoie de 8-10 ore pe noapte.

Menținerea unui program de somn constant, inclusiv în weekend, poate ajuta copiii să doarmă mai bine, să fie mai odihniți și implicit mai sănătoși.

Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

5. Fiți un model de urmat

Copiii învață observând comportamentele celor din jur, în special pe cele ale părinților lor. Prin modelarea obiceiurilor sănătoase, familiile pot avea o influență semnificativă asupra stilului de viață al copilului lor.

Demonstrați o atitudine pozitivă față de alimentația sănătoasă, activitatea fizică și îngrijirea de sine. Arată-le copiilor că prioritizați sănătatea, făcându-vă timp pentru exerciții fizice, alegând alimente hrănitoare și menținând un stil de viață echilibrat.

Când copiii își văd părinții  făcând alegeri sănătoase, este mai probabil să adopte comportamente similare.

Mâncatul împreună în familie are multe beneficii pentru sănătate.  Permite părinților să monitorizeze mai eficient aportul alimentar al copilului lor și oferă un exemplu bun celui mic.

 

Citește și Impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra sănătății copiilor și adolescenților InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

 

În concluzie, prevenirea obezității infantile necesită o abordare cuprinzătoare care să implice întreaga familie. Încurajând o dietă echilibrată, promovând activitatea fizică regulată, limitând timpul petrecut pe ecran, stabilind modele de somn sănătoase și fiind un model pozitiv, familiile pot crea un mediu care să susțină o creștere și o dezvoltare sănătoasă. Schimbările mici și consecvente pot face o mare diferență în sănătatea și bunăstarea copilului, pregătindu-l pentru un viitor mai sănătos.

Părinții, educatorii, școlile, spitalele și comunitățile au cu toții un rol important în promovarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Făcând alegeri în cunoștință de cauză, pregătind mese hrănitoare și educând copiii cu privire la beneficiile unei diete echilibrate, pot astfel contribui la reducerea riscului de obezitate și la promovarea unei alimentații mai sănătoase.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorului vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi din meniul copiilor

Cu ajutorul Aplicației InfoCons și prin scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

De asemenea, puteți urmări alertele rapide atât pentru produse nonalimentare cât și pentru produse nonalimentare. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

 

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse :

https://www.who.int/ – Organizația Mondială a Sănătății

https://www.connecticutchildrens.org/ – Conneticut Childrens

https://www.cdc.gov/ – Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal