Bisfenol A și ftalații din ambalajele produselor alimentare

 

Sunem preocupați de ceea ce mâncăm, citim etichetele produselor pe care le cumpărăm și încercăm adesea să facem cele mai bune alegeri. Dar cât de atenți suntem la ambalajele produselor pe care le cumpărăm ? Uneori poate ignorăm substanțele toxice care pot proveni din ambalajele alimentelor pe care le cumpărăm și pe care avem impresia că nu le ingerăm sau nu ajung în organismul nostru.

Două dintre cele mai analizate substanțe chimice sunt bisfenolul A (BPA) și ftalați. Ftalații sunt substanțe chimice adăugate plasticului pentru a-i crește flexibilitatea, iar BPA-ul este, de asemenea, substanță chimică utilizată în fabricarea plasticului. Ambele au fost subiecte de cercetări extinse din cauza potențialului lor impact asupra sănătății. Aceste substanțe se regăsesc într-o mare parte dintre ambalajele alimentare, indiferent dacă produsele au fost sau nu certificate bio.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiȘtiți de ce este important ambalajul unui produs ?

Ce sunt Bisfenolul A (BPA) și ftalați și unde se utilizează  ?

Bisfenolul A (BPA) este un produs chimic industrial utilizat în principal în producția de materiale plastice policarbonat și rășini epoxidice. Aceste materiale se găsesc în mod obișnuit în diferite recipiente pentru alimente, inclusiv sticle de apă, recipiente de plastic și interiorul conservelor.

Ftalații sunt un grup de substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil și mai greu de spart. Ei sunt adesea folosiți în produse precum ambalajele alimentare, recipientele și chiar unele echipamente de procesare a alimentelor.

BPA-ul mai este folosit și pentru a căptuși interiorul conservelor pentru a preveni coroziunea și contaminarea alimentelor din interior. Acest lucru prelungește durata de valabilitate a conservelor și menține integritatea produsului. Ftalații, pe de altă parte, sunt utilizați pentru a înmuia materialele plastice în produse precum ambalajele alimentare, furtunurile și benzile transportoare în unitățile de procesare a alimentelor.

Diferite studii ale Consumer Reports – organizație nonprofit dedicată testării independente a produselor din Statelor Unite- au investigat de câteva ori în ultimii 25 de ani bisfenolii și ftalații din alimente și ambalaje. În cele mai recente teste, s-au verificat o varietate mai mare de alimente pentru a vedea cât de multe dintre substanțele chimice sunt consumate. Răspunsul? Destul de multe. Testele realizate pe aproape 100 de alimente au descoperit că, în ciuda dovezilor tot mai mari ale potențialelor amenințări pentru sănătate, bisfenolii și ftalații rămân răspândiți în alimentele pe care le consumăm cu regularitate.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Bio în alimentație . De la produs la ambalaj

 

BPA-ul și ftalații – substanțele chimice din plastic care se ascund în mâncare – Riscuri asociate cu sănătatea

Bisfenolul A poate imita estrogenul și poate perturba funcția endocrină iar ftalații pot afecta dezvoltarea reproductivă și sistemul endocrin. Aceste substanțe chimice pot imita sau interfera cu hormonii organismului, ceea ce duce la potențiale probleme de sănătate. Cercetările au legat expunerea la Bisfenolul A de diferite probleme de sănătate, inclusiv:

  • Probleme de reproducere: Expunerea la BPA a fost asociată cu probleme de fertilitate și probleme de dezvoltare la făt și sugari.
  • Cancer: Există dovezi care sugerează o potențială legătură între expunerea la BPA și un risc crescut de cancer de sân și de prostată.
  • Tulburări metabolice: expunerea la BPA poate contribui la obezitate și la tulburări metabolice precum diabetul.

În cazul ftalaților, au fost identificate următoarele probleme asociate:

  • Probleme de reproducere și dezvoltare: Expunerea la anumiți ftalați a fost asociată cu probleme de dezvoltare la copii, inclusiv scăderea IQ-ului și întârzierile de dezvoltare.
  • Perturbare hormonală: ftalații pot interfera cu producția de testosteron și au fost legați de probleme de reproducere atât la bărbați, cât și la femei.
  • Boli cronice: Există unele dovezi care sugerează o legătură între expunerea la ftalați și afecțiuni precum astmul și bolile cardiovasculare.

Aceste probleme de sănătate se dezvoltă de obicei lent, uneori de-a lungul deceniilor, spune Philip Landrigan, medic pediatru și director al Programului pentru sănătatea publică globală și binele comun de la Boston College. „Spre deosebire de un accident de avion, care are impact imediat, oamenii care sunt impactați de BPA-ul si ftalații din ambalajele alimentelor văd efectele în mai mulți ani.”

O altă îngrijorare este că, cu plasticul atât de omniprezent în alimente dar și în alte produse pe care le folosim regulat, substanțele chimice nu pot fi evitate complet. Și, deși corpul uman elimină bisfenolii și  ftalații din sistemele noastre, expunerea constantă la aceștia înseamnă că pot pătrunde în sângele și țesuturile noastre aproape la fel de repede cum sunt eliminați. În plus, efectele nocive ale substanțelor chimice pot fi cumulate, astfel încât expunerea constantă chiar și la cantități foarte mici în timp ar putea crește riscurile asociate cu sănătatea.

Tu Știai ? Mâncarea pentru bebeluși, contaminată cu metale grele . InfoCons Protecția Consumatorului te informează

Măsuri de reglementare

Semnale de alarmă se trag constant cu privire la impactul negativ al bisfenolului A (BPA) asupra sănătății oamenilor dar și asupra mediului. Fiecare zi de întârziere în care nu se iau măsuri de reglementare pentru a limita expunerea oamenilor și a mediului la BPA și ftalați sau alte substanțe chimice din acelasi grup, este o cauză serioasă de îngrijorare.

Se știe de ceva timp că bisfenolul A poate afecta fertilitatea și perturba sistemul hormonal. Datorită acestor potențiale riscuri, organismele de reglementare din întreaga lume au luat măsuri pentru a limita expunerea la BPA și ftalați:

  • Statele Unite: Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a interzis BPA în biberoane și paharele de plastic.
  • Uniunea Europeană: UE a adoptat o abordare mai precaută, interzicând BPA în biberoane și impunând restricții privind utilizarea acestuia în materialele care vin în contact cu alimentele. De asemenea, UE a impus limite stricte privind utilizarea anumitor ftalați în materialele care vin în contact cu alimentele.
  • Canada: Canada a fost prima țară care a declarat BPA o substanță toxică și a interzis utilizarea acestuia în biberoane. Ftalații sunt, de asemenea, reglementați, cu limite ale concentrației lor în produsele care vin în contact cu alimentele.

Tu Știai ? Mâncarea pentru bebeluși, contaminată cu metale grele . InfoCons Protecția Consumatorului te informează

 

În februarie 2024 Comisia Uniunii Europene a publicat o propunere de interzicere a BPA în anumite materiale care intră în contact direct cu alimentele. Această inițiativă va impune interzicerea utilizării BPA-ului în materialele care intră în contact cu alimentele, inclusiv ambalajele din plastic. Aceasta urmează să fie publicată și trimisă către avizare Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care manifestă, de asemenea, o preocupare pentru sănătatea umană. Se dorește adoptarea și implementarea acestei propuneri în decursul anului 2024.

Propunerea UE a fost inițiată în urma reevaluării toxicității BPA, care a fost publicată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în aprilie 2023. EFSA a revizuit peste 800 de noi studii privind toxicitatea BPA și a redus doza zilnică tolerabilă de Bisfenol A , de aproximativ 20.000 de ori.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat că Bisfenol A trebuie să fie listat ca o „substanță ce trebuie privită cu foarte mare îngrijorare” pentru proprietățile sale perturbare ale sistemului endocrin. „Știm că există încă multe substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin și care nu sunt încă recunoscute ca atare de legislația Uniunii Europene. Depinde de Comisia Europeană și de autoritățile publice naționale să inițieze acțiuni pentru a umple aceste goluri. Industria trebuie să investească în alternative, mai degrabă decât în cheltuieli pentru lupta împotriva unor reglementării atât de necesare.“

InfoCons Protecția Consumatorilor lanseaza Campania „ Cumpara Romaneste ” ! Fii Informat !

 

În concluzie, Bisfenolul A și ftalații au fost asociați cu riscuri pentru sănătate care nu pot fi ignorate. Uniunea Europeană are cele mai cuprinzătoare și mai protectoare reglementări privind substanțele chimice din lume. Continuarea cercetării este esențială pentru a înțelege pe deplin impactul acestora și pentru a dezvolta alternative mai sigure.

Între timp, măsurile de reglementare și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor sunt cruciale pentru atenuarea expunerii la aceste substanțe chimice potențial dăunătoare. Pe măsură ce știința progresează, se speră ca soluțiile de ambalare mai sigure și mai durabile vor deveni prioritare, asigurând atât confortul, cât și sănătatea consumatorilor din întreaga lume.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să identifici alimentele cu etichete curate .
  • Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
  • Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității sare de, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri ;
  • Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant : cantitatea de sare si zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă) ;
  • Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
  • Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
  • Alertele în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene ;

Încrederea consumatorilor este fundamentul încrederii în produse , servicii și în funcționarea statului european . Aceasta încredere trebuie construită pas cu pas , prin mesaje publicitare corecte și informații CORECTE și LEGALE pe etichetele produselor alimentare .

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse

https://www.consumerreports.org/ -Consumer Reports

https://ec.europa.eu/ – Comisia Uniunii Europene

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

Info Cons Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal