Mezeluri cu peste 123 ADITIVI alimentari / E-URI : Parizer 12 , Crenvurști 10 , Șuncă 10 , Salam 8 , Cârnați 6 , etc. Etichetă curată ?

Mezeluri cu peste 123 ADITIVI alimentari / E-URI : Parizer 12 , Crenvurști 10 , Șuncă 10 , Salam 8 , Cârnați 6 , etc. Etichetă curată ?

InfoCons a realizat diverse studii pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor alimentare din carne ce se regăsesc pe piața din România.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Ce este „ Eticheta Curată ” și de ce este importantă pentru consumatori ? Alegi Bine , Trăiești Bine cu InfoCons Protecția Consumatorilor

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la produsele alimentare din carne : Din punctul de vedere al  numericului de E-uri / aditivi alimentari pentru produsele alimentare din carne :

Fiecare dintre produsele analizate au în compoziție cel puțin 1 aditiv alimentar / E ;

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : ANCOM facilitează dialogul interinstituțional pentru combaterea pirateriei privind conținutul audio-video

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la produsele alimentare din carne – Din punctul de vedere al tipului de aditivi alimentari  / E-uri regăsiți frecvent :

  • aditivul alimentar Nitrit de sodiu E 250 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând  acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.

  • aditivul alimentar Acid ascorbic E 300 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza 

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.

Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.

  • aditivul alimentar Difosfati E 450 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : UNSAR explică modul în care proprietarii locuințelor asigurate pot primi despăgubiri după explozia din Rahova

  • aditivul alimentar Trifosfati E 451 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.

Aditivi alimentari din categoria conservanţilor naturali, obţinuţi din acidul acetic, prin fermentaţie bacteriană.

  • aditivul alimentar Guma guar E 412 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza 

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arbustul de Guar.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri,  îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

  • aditivul alimentar Ascorbat de sodiu E 301 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii produselor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în produse de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Conținutul de grăsimi, sare și aditivi alimentari pot avea un impact cumulativ asupra sănătății – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

  • aditivul alimentar Alga marina Euchema prelucrata E 407a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din alga Euchema. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

  • aditivul alimentar Caragenan E 407 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii)  Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul  natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate  adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare.  O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mai sunt 16 zile până la Black Friday ! Află cât te costă în realitate televizorul, frigiderul sau mașina de spălat cu Aplicația de Protecția Consumatorilor InfoCons !

Aplicația Gratuită de Protecția Consumatorului InfoCons este un instrument util și gratuit, care poate fi folosit în 33 de limbi. Cu ajutorul Aplicației, consumatorii pot lua propriile decizi referitor la ce mănâncă , printr-o simplă scanare a codului de bare al etichetei produselor . Astfel , oricine poate accesa în limba maternă următoarele următoarele informații utile :

– Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;

– Personalizarea aplicației pentru cei care doresc stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, numericul de aditivi și tipurile de aditivi ;

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produse consumate pentru a afla instant : cantitatea de sare și zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergat sau bicicletă) ;

– Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;

– Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : 17 ani de portabilitate în România: peste 13,6 milioane de numere și-au schimbat operatorul , dar nu și utilizatorul

Semnătura : Departamentul InfoCons Protectia Consumatorilor de Studii și Teste Comparative

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și