Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru a putea intra în Afganistan este necesar să obţineţi, în prealabil, viza.

Viza turistică este valabilă o lună şi se acordă cu o singură intrare. Acest tip de viză poate fi prelungită o singură dată de către Oficiul Afgan pentru Turism din cadrul Ministerului Culturii şi Informaţiilor.

Viza de tranzit este valabilă 72 de ore în cazul călătoriei cu avionul sau 6 zile în cazul deplasării terestre.

Viza poate fi obţinută de la Ambasada Afganistanului în Polonia.

La intrarea în Afganistan prin orice punct de frontieră este imperios necesară aplicarea ștampilei de intrare.

Vizitatorii sunt obligați să solicite reînnoirea vizei anterior expirării acesteia. În caz contrar, se va aplica o amendă de 2 USD/zi pentru prima lună de întârziere și, respectiv, 5 USD/zi pentru a doua lună de întârziere. După aceasta perioadă, cetățenii străini vor fi deportați. Există însă posibilitatea ca cei aflați în situația neprelungirii vizei în termen să fie arestați până la achitarea amenzii, procedura de eliberare fiind anevoioasă și de durată

Fără existența respectivei ștampile, cetățeanul străin nu va putea părăsi Afganistanul, fiind în situația de a fi reţinut de autoritățile locale.

În aeroportul internaţional din Kabul, imediat după aplicarea ştampilei de intrare în paşaport, trebuie contactat ghişeul de confirmare a vizelor de intrare, unde se prezintă paşaportul cu noua ştampilă, două fotografii tip paşaport şi se completează un formular prin care autorităţile locale aprobă perioada de şedere. Există situaţii în care perioada de şedere aprobată poate fi mai mică decât cea menţionată în viză.

Se eliberează o legitimaţie de şedere temporară (cu fotografie), care trebuie păstrată permanent alături de paşaport, pentru identificare în eventualitatea unui control al poliţiei locale. Această legitimaţie trebuie returnată la punctul de control paşapoarte odată cu obţinerea ştampilei de ieşire din Afganistan.

Procedura menţionată trebuie repetată la fiecare intrare/ieşire din Afganistan, indiferent de existenţa altor documente de identificare internaţionale (ISAF, EUPOL, DOD etc).

Începând cu luna noiembrie 2011, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din Afganistan, prin aeroportul internaţional Kabul, toţi călătorii (inclusiv personalul diplomatic acreditat) sunt amprentaţi.

Detalii suplimentare pot fi obţinute la adresa:

http://www.itseasy.com/visa-expediting/Afghanistan/Afghanistan-visas.php

Doriţi să munciţi în Afganistan?

Organizaţiile internaţionale din Afganistan (ONG-uri, companii private) care sunt înregistrate în ţara de origine şi figurează în baza de date a Ministerului Economiei local pot obţine, pentru angajaţii proprii, o viză single entry în Afganistan, de la secţiile consulare ale MAE afgan. După sosirea în această ţară, viza va fi prelungită pentru 6 luni, în baza unui permis de muncă, de către Ministerul de Interne.

La prelungirea vizei, MAE afgan solicită companiei angajatoare sa probeze calificarea persoanei în cauză prin diplome de absolvire a unor instituţii conexe activităţii desfăşurate şi funcţiei deţinute

În cazul ISAF, există un acord bilateral cu MAE afgan conform căruia vizele se prelungesc automat, la fiecare 6 luni.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cei care obţin un contract de muncă în cadrul diverselor companii internaţionale, cu excepţia forţelor coaliţiei (ISAF, EUPOL) sunt sfătuiţi să obţină viza de intrare în această ţară si, respectiv, prelungirea acesteia, precum şi să utilizeze pentru transport companii aeriene care operează pe aeroporturile civile pentru a evita situaţia în care, dacă documentele de călătorie sunt pierdute sau furate, cetăţenii nu mai pot părăsi în mod legal aceasta ţară”.

Notă: Au existat cazuri în care cetăţeni români au apelat la serviciile unor companii aeriene care operează zboruri pe aeroporturile militare, unde nu este necesară prezentarea vizei de intrare şi, fiindu-le furate documentele de călătorie, nu mai pot părăsi această ţară.

Apelează rapid numerel de urgență din Afganistan!

Ameninţări teroriste

Ţinând cont de evoluţiile stării de insecuritate din Afganistan, pe fondul atentatelor teroriste, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară.

Atentate teroriste se produc inclusiv în zonele frecventate de turiştii străini. Riscul răpirilor în această ţară este foarte ridicat.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Siguranţă şi criminalitate

În Afganistan există foarte multe grupări criminale care acţionează atât pentru scopul de jefuire a cetăţenilor, indiferent dacă sunt localnici sau străini, cât şi pentru răpirea străinilor şi transferarea acestora către grupările insurgente, în scopul obţinerii de recompense.

Există multe puncte de control unde poliţia locală organizează filtre.

Recomandări generale:

  • Respectaţi cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Evitaţi zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau în care există concentrări masive de forţe de securitate şi să nu staţioneze în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra voastră sau în maşini;
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea autorităţilor locale, cât şi a oficiului consular român.

Sistemul medical

În urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivate din vaccine, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, printre care să regăsește și Afganistan.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre și din Afganistan și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Atenţie! În Afganistan nu funcţionează un sistem al asigurărilor de sănătate.

Sistemul medical în Afganistan este precar.

Există atât spitale de stat, cât şi clinici private, dar acestea nu au dotările necesare şi nici condiţii de igienă corespunzătoare.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă.

Traficul este extrem de aglomerat din cauza numărului foarte mare de autovehicule, absenţa marcajelor rutiere şi a semafoarelor.

Agenţii de circulaţie nu aplică niciun cod rutier din cauză că nu există unu clar.

  • Starea drumurilor

Starea drumurilor este precară, singurele artere asfaltate fiind cele folosite cu precădere de forţele internaţionale.

  • Limitele de viteză admise

Chiar dacă există limite de viteză similare celor din Europa, acestea nu se respectă deoarece nu există semne de circulaţie şi nici aparate radar.

  • Centura de siguranţă

Nu există obligativitatea purtării centurii de siguranţă

  • Parcarea

Nu exista parcări amenajate.

Utilizarea cărţilor de credit

În Afganistan, pot fi folosite cărţile de credit, dar majoritatea ATM-urilor eliberează numerar doar cardurilor cu cip.

Limita de retragere este de 200 USD pentru cardurile emise de bănci care nu au contract cu AIB (Afghanistan International Bank) şi de 500 USD pentru cele care au încheiat contract de colaborare cu AIB.

La magazinele locale nu pot fi efectuate plăţi cu cardul.

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi eliberate fără reţetă, dar sunt de o calitate foarte slabă.

Reglementări vamale

Este interzisă intrarea/ieşirea produselor de provenienţă militară şi a băuturilor alcoolice.

Trebuie respectata limita de greutate de 30 kg/ bagaj.

Regimul animalelor de companie

Pentru a putea calatori cu un animal de companie in Afganistan este necesară prezentarea unui certificat de sănătate pentru acesta.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal