Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul namibian.

Cetățenii români care călătoresc în acest stat în scop turistic sau pentru scurtă ședere și se încadrează într-una din categoriile menționate mai jos, pot obține viza de intrare, pentru șederi de până la 90 de zile, direct la aeroportul internațional Hosea Kutako-Windhoek:

 • turiștii „bona fide”, respectiv cei care vor demonstra cu documente acest scop; sunt exceptați de la această facilitate ghizii, care trebuie să obțină viza în avans);
 • potențialii investitori, care intenționează să exploreze oportunități de business;
 • vizitatori care vor participa la întâlniri, seminarii, workshop-uri (sunt exceptati de la această facilitate cei care vor presta activități remunerate și care sunt obligați să obțină viza în avans, potrivit reglementărilor precedente);
 • vizite la familie sau prieteni;
 • vizite în scop medical.

Acest tip de viză va fi procesat la sosirea în Namibia. Atenție: În cazul în care nu sunt prezentate documentele care justifică scopul declarat al călătoriei, acordarea vizei poate fi refuzată.

Atenție! Reglementarea se aplică strict numai pentru poarta de intrare internațională a aeroportului din Windhoek.

Mai multe informaţii cu privire la modalităţile de obţinere a vizei pentru cetățenii români pot fi obținute de la Ambasada Republicii Namibia în Austria (http://www.embnamibia.at/).

ATENȚIE! în cazul minorilor care călătoresc însoțiți de ambii părinți, este necesară prezentarea la controlul pașapoartelor de la punctele de frontieră, a certificatului de naștere al minorului, model nou, în care este înscris numele ambilor părinți, pe lângă documentul de călătorie.

De asemenea, pentru minorii care călătoresc însoțiti doar de unul dintre părinți este necesară prezentarea declaraţiei celuilalt părinte, iar în cazul minorilor care călătoresc însoţiti de o persoană care nu este părinte biologic, tutorele va trebui să prezinte declarația privind acordul părinților pentru călătoria minorului în străinătate, tradusă în limba engleză, însoţită de copia documentelor de identitate ale părinţilor și datele de contact ale acestora.

Documentele vor fi prezentate în original sau copii legalizate la notar și supralegalizate în vederea producerii de efecte juridice și în afara României, după caz.

Apelează rapid numerele de urgență din Namibia!

Asistenţă consulară

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Namibia.

În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Namibia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail pretoria@mae.ro pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Doriţi să munciţi în Namibia?

În Namibia, se recomandă ca cetăţenii români să verifice condiţiile şi bonitatea ofertelor de muncă primite şi să nu se deplaseze pe teritoriul acestei ţări fără a fi în posesia unei vize de muncă eliberată de misiunile diplomatice ale acestui stat din Uniunea Europeană.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici această ţară nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Până în prezent, Namibia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Namibia se confruntă cu un nivel sporit al infracţiunilor stradale, în special în Windhoek, de aceea este recomandat să aveţi în vedere protecţia bunurilor personale.

Nu utilizaţi taxiuri luate de pe stradă, deoarece un număr semnificativ de astfel de autoturisme a fost implicat în tâlhării.

În cazul deplasării cu autoturismul (în special în Caprivi Strip), este periculos să circulaţi noaptea şi în afara drumurilor tranzitate, existând riscul de impact cu proiectile neexplodate.

Traficul de droguri este aspru pedepsit.

Rabia şi holera sunt boli comune în Namibia, iar malaria este endemică din nordul ţării până la Okahandja, în special în perioada ploioasă, ianuarie-aprilie. Virusul poliomielitei este, de asemenea, un factor de risc, iar zona Windhoek se confruntă cu o recrudescență a meningitei. Uniunea Europeană a publicat o listă a companiilor aeriene care fac obiectul interdicţiei operării sau a restricţiilor în spaţiul comunitar. Este recomandată consultarea acestei liste pe site-ul  http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm

Recomandări generale:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere);
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Sistemul medical

Capitala Windhoek dispune de o reţea de spitale de bună calitate, dar asistenţa medicală presupune costuri mari chiar şi în cazul existenţei unei asigurări medicale.

Cu toate acestea, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte.  Se recomandă atenţie la încheierea unei poliţe de asigurare, deoarece un număr semnificativ de companii de asigurare nu acoperă pagubele rezultate în urma unor accidente auto.

 • Transportul public

Este recomandat ca transportul în Namibia să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc.

Utilizarea cărţilor de credit

În Namibia, există o reţea de bancomate care acoperă numai oraşele mari.

Regimul medicamentelor

În cazul în care este necesar să luaţi cu dumneavoastră anumite cantităţi de medicamente, vă rugăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Namibia pentru a vă informa asupra tipurilor şi a cantităţilor de medicamente permise la intrarea pe teritoriul acestei ţări.

Reglementări vamale

Pentru informaţii privind reglementările vamale din Namibia, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal