E215 – sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil

Ce este aditivul alimentar E 215 ?

E215, este un compus sintetic utilizat în principal ca și conservant în alimente și produse cosmetice, având formula chimică C9H9NaO3. Este un derivat al acidului benzoic E 210.

E215 aparține familiei parabenilor, un grup de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit pentru proprietățile lor antimicrobiene. Parabenii sunt eficienți împotriva unui spectru larg de microorganisme, făcându-i valoroși în prelungirea duratei de valabilitate a produselor.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

E215, ca și alți parabeni, a fost supus unei evaluări ample pentru a determina siguranța sa pentru utilizare în produsele de consum. În Uniunea Europeană , E215 este permis pentru utilizare ca și aditiv alimentar în condiții specifice.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recunoaște anumiți parabeni, inclusiv E215 ca fiind sigur pentru consum (GRAS) atunci când sunt utilizați în conformitate cu bunele practici de fabricație.

Tu știi în ce produse se regăsește aditivul E215 – sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

E215 este utilizat în diverse industrii datorită proprietăților sale de conservare :

Citește și –  E214 – parahidroxibenzoat de etil .  Info Cons Protecția Consumatorilor îți spune în ce produse alimentare se regăsește acest aditiv alimentar

Contraindicații și riscuri

În ciuda utilizării pe scară largă, există dezbateri în curs despre siguranța parabenilor, inclusiv despre siguranța aditivului alimentar E215.

Parabenii (E 214, E 215, E 218, E 219) par a avea efect estrogenic (de creştere a producerii de estrogen). În combinaţie cu coloranţii alimentari azoici favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).

Unele persoane pot prezenta reacții alergice sau sensibilități la parabeni, ducând la iritații ale pielii sau dermatită de contact.

Parabenii pot persista în mediu și au fost detectați în sursele de apă, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la impactul lor potențial asupra vieții sălbatice și ecosistemelor.

În concluzie, E 215, ca și conservant joacă un rol vital în prelungirea duratei de valabilitate a diferitelor produse, de la alimente la produse cosmetice.

Pentru cei preocupați de parabeni, inclusiv de E215, căutarea produselor etichetate „fără parabeni” sau explorarea unor alternative naturale de conservare pot reprezenta soluții.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro