În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1,035 miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE ) pentru „ Alimente și băuturi nealcoolice “. Aceasta reprezintă o pondere de 14,3% din totalul cheltuielilor gospodăriilor , comparativ cu 2020 cu o pondere de 14,8% .
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Conform datelor de pe Eurostat , cele mai mari ponderi pentru cheltuielile cu „ Alimente și băuturi nealcoolice ” în 2021 au fost înregistrate în :
- România (24,8%),
- Lituania (20,4%),
- Bulgaria (20,1%),
- Estonia (19,9%)
- Polonia și Slovacia (ambele 19,6%).
În timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în :
Comparativ cu 2020 , ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut în toate țările UE , cu excepția Poloniei și Slovaciei , unde a crescut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia , Lituania și Croația , Estonia și Slovenia .
Citește și : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului : În gheata de Mos Nicolae pot ajunge până la 18 aditivi alimentari și 75,4 grame de zahăr
Aproape 1% din PIB-ul UE este cheltuit pe băuturi alcoolice
În 2021 , gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE ) pe băuturi alcoolice. Aceasta reprezintă 1,8% din cheltuielile lor totale de consum , aceeași pondere procentuală ca în 2020.
Conform datelor furnizate de Eurostat, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor totale de consum pentru băuturi alcoolice în 2021 au fost înregistrate în:
Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!
Dimpotrivă, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în :
În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alcoolul a rămas neschimbată în 10 țări din UE , după cum urmeaza :
Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !
Dintre restul membrilor UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în :