Consumul de energie și utilizarea de către gospodării la nivelul UE

În 2018, gospodăriile au reprezentat 26,1% din consumul final de energie în Uniunea Europeană (UE). Cea mai mare parte a consumului final de energie al UE în gospodării este acoperită de gaze naturale (32,1%) și energie electrică (24,7%).

Energie regenerabilă reprezintă 19,5%, urmată de produse petroliere (11,6%) și căldură derivată (8,7%).

O mică proporție (3,4%) este încă acoperită de produsele de cărbune (combustibili solizi).

Consumul de energie în gospodării în funcție de tipul de utilizare finală

În UE, principala utilizare a energiei de către gospodării este pentru încălzirea locuințelor lor (63,6% din consumul final de energie din sectorul rezidențial). Energia electrică utilizată pentru iluminat și majoritatea aparatelor electrice reprezintă 14,1% (aceasta exclude utilizarea energiei electrice pentru alimentarea sistemelor de încălzire, răcire sau gătit principale), în timp ce proporția utilizată pentru încălzirea apei este puțin mai mare, reprezentând 14,8%.

Dispozitivele principale de gătit necesită 6,1% din energia utilizată de gospodării, în timp ce răcirea spațiului și alte utilizări finale acoperă 0,4%, respectiv 1,0%.

Încălzirea spațiului și a apei reprezintă, în consecință, 78,4% din energia finală consumată de gospodării.

Sursa: eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal