Consumul de energie și utilizarea de către gospodării la nivelul UE

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Consumul de energie și utilizarea de către gospodării la nivelul UE

În 2018, gospodăriile au reprezentat 26,1% din consumul final de energie în Uniunea Europeană (UE). Cea mai mare parte a consumului final de energie al UE în gospodării este acoperită de gaze naturale (32,1%) și energie electrică (24,7%).

Energie regenerabilă reprezintă 19,5%, urmată de produse petroliere (11,6%) și căldură derivată (8,7%).

O mică proporție (3,4%) este încă acoperită de produsele de cărbune (combustibili solizi).

Consumul de energie în gospodării în funcție de tipul de utilizare finală

În UE, principala utilizare a energiei de către gospodării este pentru încălzirea locuințelor lor (63,6% din consumul final de energie din sectorul rezidențial). Energia electrică utilizată pentru iluminat și majoritatea aparatelor electrice reprezintă 14,1% (aceasta exclude utilizarea energiei electrice pentru alimentarea sistemelor de încălzire, răcire sau gătit principale), în timp ce proporția utilizată pentru încălzirea apei este puțin mai mare, reprezentând 14,8%.

Dispozitivele principale de gătit necesită 6,1% din energia utilizată de gospodării, în timp ce răcirea spațiului și alte utilizări finale acoperă 0,4%, respectiv 1,0%.

Încălzirea spațiului și a apei reprezintă, în consecință, 78,4% din energia finală consumată de gospodării.

Sursa: eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal